用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求請教
go

求請教

我仔仔19個月大,健康院轉介了去尤德做評,今天我第一次去尤德見姑娘,姑娘聽左我仔仔的情況,建議我私人出去做左評估先,可以盡快幫到仔仔排訓練,因她認為我仔仔情況都算嚴重,另外尤德果邊都會開會幫我排快期做評估,但都要等大半年至1年。我剛打去耀x問,評估現要排到出年4月,請問仲可起邊度找兒科醫生做評估?定還是等政府?

回覆樓主

可以找兒童心理學家做或找精神科醫生做評估, 不過兩者都唔平, 記得問份report 要幾耐先出到。

回覆 cklaam 的帖子

STEP or LINKS 都可以!

最近有朋友到STEP做評估,約等一星期後便可做,約$8500.

cklaam 發表於 17-10-31 16:58
我仔仔19個月大,健康院轉介了去尤德做評,今天我第一次去尤德見姑娘,姑娘聽左我仔仔的情況,建議我私人出 ...

我仔都係19m,我都係早兩星期去左尤德見姑娘,姑娘話要排1年,下年10月先會打俾我,但又冇叫我去私人度做評估
上星期喺協康幫阿仔做感統評估,佢全程都係喊,咩都唔做到,個治療師都話我仔咁樣就算去做私人評估都冇咩結果,唯有等佢大啲情緒穩定啲冇咁抗拒陌生人先

MiraLeung 發表於 17-11-1 14:28

我仔都係19m,我都係早兩星期去左尤德見姑娘,姑娘話要排 ...

就好似招聘廣告話要請有工作經驗嘅人,但冇嘢做嘅人又點會有工作經驗呢?

雖然話啲仔大大吓會喊少啲,但係始終都要開始訓練㗎嘛!

咁你仔喊,評估唔到,即係有冇開 course? 如果冇,你多啲帶你仔去遊樂場,波波池,沙灘,草地,自己訓練吓先。

MiraLeung 發表於 17-11-1 14:28

我仔都係19m,我都係早兩星期去左尤德見姑娘,姑娘話要排 ...

就好似招聘廣告話要請有工作經驗嘅人,但冇嘢做嘅人又點會有工作經驗呢?

雖然話啲仔大大吓會喊少啲,但係始終都要開始訓練㗎嘛!

咁你仔喊,評估唔到,即係有冇開 course? 如果冇,你多啲帶你仔去遊樂場,波波池,沙灘,草地,自己訓練吓先。

lobb2015 發表於 17-11-2 09:58

雖然話啲仔大大吓會喊少啲,但 ...

冇開course啊,我仔一日到黑都扭去街,但又唔肯落地,一味要揹。我日日帶佢去遊樂場同遊戲室,見其他小朋友玩得好開心佢都唔肯落地,去10次可能得一兩次肯落,玩一陣又叫揹,唔揹就喪喊。勁抗拒陌生人,玩得好地地有陌生人過黎講兩句,佢就即刻要抱要揹。湊到我都好氣餒,係咪要睇精神科?

MiraLeung 發表於 17-11-2 11:42
冇開course啊,我仔一日到黑都扭去街,但又唔肯落地,一味要揹。我日日帶佢去遊樂場同遊戲室,見其他小朋 ...

我未睇精神科。因為懶惰啫。咁細個,醫生唔會開藥。睇都冇用。如果有錯請指教。

另外,係睇你資源如何。有錢嘅話,想睇咪睇囉。

關於帶阿仔玩,我自己就好落力嘅。要講到好好玩呀,用扮可愛嘅聲講呀咁。要自己都好雀躍呀,自己走埋一份,跳嚟跳去咁。我可以攪到阿仔由唔想玩變好好玩。但都好累㗎。我老公做成日睇住我做,但佢都學唔到。

lobb2015 發表於 17-11-2 13:01
我未睇精神科。因為懶惰啫。咁細個,醫生唔會開藥。睇都冇用。如果有錯請指教。

另外,係睇你資源如何。 ...

我仔係直頭唔肯落地,放佢落地就抱住我對腳喪喊一味叫要咩咩(揹)