用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 full term 回港放假, CX要求要接機信
go

full term 回港放假, CX要求要接機信 [複製鏈接]

亞仔今年14歲, 訂左機票12月坐CX回港, 但CX要求他在香港check in 回英國時, 要出示一封學校接機信, 亞仔問過house parent, 佢話無咩學校信, 只要BRP就可以了, 但CX就話唔得, 請問有無人知道CX要的是什麼信呀? 去邊度搵?
   1    0    0    0

Tommay 發表於 17-10-31 14:31
亞仔今年14歲, 訂左機票12月坐CX回港, 但CX要求他在香港check in 回英國時, 要出示一封學校接機信, 亞仔問 ...
咩意思? 坐 CX 要咁架? 你小朋友第一次坐 CX? CX 又話 12 歲以上可以唔洗用 UM, 但佢又要有人在機場接機?

之前坐BA, 都無要求這信的, 今次第一次坐CX, 都唔知佢要咩信

醒目開學勳章

亞仔今年14歲, 訂左機票12月坐CX回港, 但CX要求他在香港check in 回英國時, 要出示一封學校接機信, 亞仔問 ...

CX發電郵給你要求出示信件? 幾時收到? 阿仔上年多次搭CX往返英國未足14歲, 他們沒有要求任何信

我囝13 歲幾開始自己一個人每年返香港6次來回12次已經三年幾,全部搭CX未曾試過有這個要求呵。

CX 電郵要求 ?你幾時收到 ?

回覆樓主

不過我想分享少少這問題 , 前日我女英國抵達入境 ,她很順利入境 並去到行李帶 ,她打電話給我, 她說 她同級一位同學被職員 帶走 , ( 什麼職員 ,是 入境處? Airline ? 她都唔清楚 ) 。
我立刻通知同學媽媽 , 她立即打電話比個女 ,了解後知道是 她年紀太輕 (和我女兒一樣是 12歲) , 英國 其實都有規定16歲以下 自行乘搭交通工具的問題 , 她女兒 需要聯絡學校 ,要學校確認 取行李後接機大堂是有職員接 孩子的 。

詳情我未問到 ,自那電話後仍沒再聯絡 !

不過 ⋯記憶有兩次在香港CX check in時 ,有職員都話 因阿女 未夠 16歲 ,落機後需要有職員帶她去入境 。( 但阿女說落機/踏出機艙都冇人接她 和冇人舉牌寫她名字 ) 。

唔做um唔洗架

katrinafu 發表於 17-10-31 16:21
不過我想分享少少這問題 , 前日我女英國抵達入境 ,她很順利入境 並去到行李帶 ,她打電話給我, 她說 她 ...
你囡囡又無事?隨機抽樣?

121213 發表於 17-10-31 15:55
我囝13 歲幾開始自己一個人每年返香港6次來回12次已經三年幾,全部搭CX未曾試過有這個要求呵。
...
請問為何選CX? 無考慮BA?

藍藍爸爸 發表於 17-10-31 18:46
你囡囡又無事?隨機抽樣?

冇事呀,她還打電話比我已取行李,不過她和同學們有點擔心。

藍藍爸爸 發表於 17-10-31 18:49
請問為何選CX? 無考慮BA?

囝囝喜歡CX, 空姐友善點,食物質素好啲,他習慣了。

我女half term回來又係搭CX,訂票時佢哋幫我亞女14歲申請了回程返英國嘅meet and assist 嘅服務,不用收費,亞女話一落機就有空姐帶佢行突快通道過關出閘,直至出閘見到guardian 為止。CX之前都叫我出封學校信,但agent話唔洗。

英國入境規定,under age 16就要有人陪出境英國。離境就不受規定。

回覆 jj100c 的帖子

係18歲,我女剛剛俾immigration 截.我女俾我同officer傾,佢話18歲以下都要信.好彩學校安排左的士接.我女下個月17歲

吓!要18歲先可以自己過關!下次寫定信會穩陣D

回覆樓主:

記得申請VISA時家長會寫一封家長信,內容係同意子女單獨出入境英國及負擔子女係英國讀書既一切費用。
而入境英國時都會帶呢封信,以便英國入境處查閱,是否呢封信呢?

亮燈 發表於 17-11-1 08:22
記得申請VISA時家長會寫一封家長信,內容係同意子女單獨出入境英國及負擔子女係英國讀書既一切費用。
而入 ...
封信唔係話同意比佢去英國讀書及生活費, 學費等由家長負責咩?

封信 Agent 寫, 我都冇為意封信內容添.

過客 發表於 17-11-1 08:59
封信唔係話同意比佢去英國讀書及生活費, 學費等由家長負責咩?

封信 Agent 寫, 我都冇為意封信內容添.

重點係子女可單獨出入境英國,如果唔係就要父/母陪同啊!

因為落機時間距離學校接機時間有5小時, 所以CX唔會幫我安排UM or meet and assist (其實亞仔亦唔需要), that's why 由於他的年紀小, 所以CX就要求要學校接機信, 但house parent話無黎d信, 我都唔知應該問邊個攞, 我的朋友也和大家一樣, CX從未要求此信, 但我到CX 3次問有關此事, 回覆都是一樣, 她們說在訂票時電腦已經有此項要求
‹ 上一主題|下一主題