用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三初學小提琴
go

小三初學小提琴

而家私人學大約幾錢一堂?

要睇係上30分鐘定45分鐘。如果30分鐘,應該180-200 一堂,如果45分鐘,就要去到210-220一堂

回覆樓主:

其實半個鐘學吾到d咩

醒目開學勳章 貢獻勳章

初學,一般先上30分鐘,如果老師覺得可以的話,就自然會叫你上45分鐘

我唔識小提琴,但見老公教仔,單單攞弓"拉"嘅手勢都練咗一輪
恐龍家

回覆樓主

咁平!我都想搵啲平啲,而家個女學$560 45分鐘,已考左三級,我覺得好肉赤

回覆樓主:

初學百多至2百幾元一堂30/45分鐘較適合。
到4至5級時,音準及技巧要求高些,可考慮換老師,約500元45分鐘較適合。

如果想加強小朋友興趣, 可以考慮參加親子共學班
小兒初學時, 是用鈴木式教法, 玩得很開心, 之後再轉老師

Nateric 發表於 17-11-1 13:57
咁平!我都想搵啲平啲,而家個女學$560 45分鐘,已考左三級,我覺得好肉赤
...

好貴!!! 公價?定學校學?

如果三級$560 一堂45分鐘, 明顯不是普通琴行價.

retriever 發表於 17-11-2 09:23
好貴!!! 公價?定學校學?

私人上老師家學

GreenMaDad 發表於 17-11-2 17:57
如果三級$560 一堂45分鐘, 明顯不是普通琴行價.

咁貴? 我冇本事學了。

講真,上老師家大約$500一堂, 應該老師是"名師",相信家長一開始已知, 就不要投訴貴。正如見到闊太們用10幾萬的手袋,相信闊太們不會覺得貴, 而我只覺得我不屬於那個級別。

回覆樓主:

我今年9月開始在香港兒童弦樂團到學,初班 大約1300兩個月(約7-8堂,)小朋友小二,之前冇學過小提琴。
在奧運站或銅鑼灣上堂。
https://hkcstrings.org.hk

回覆 GreenMaDad 的帖子

千萬別以價錢來衡量是不是名師︰大把人係度混水摸魚。

santakit 發表於 17-11-3 22:18
我今年9月開始在香港兒童弦樂團到學,初班 大約1300兩個月(約7-8堂,)小朋友小二,之前冇學過小提琴。
在 ...

請問學得ok嗎 我黎緊都想同小朋友報2月個期

Sarahroman 發表於 17-11-28 19:35
請問學得ok嗎 我黎緊都想同小朋友報2月個期

我嗰個係7歲心散、左耳入右耳出既男仔。
由9月到而家學左3個月,由零至到而家拉到suzuki兩首歌仔
(當然拉得吾好聽啦)
上當堂8人個小朋友左右,每堂1小時
小朋友都鍾意上,因為我完全冇比咩壓力
而且一班人上,要一齐拉,我覺得冇噤悶
好既地方是家長要一齐上,座側邊聽,老師會話比你聽反去點練,注意d咩
我記得之前個talk話可因應進度安排考級,有埋伴奏,我覺得都幾好

GreenMaDad 發表於 17-11-3 07:56
講真,上老師家大約$500一堂, 應該老師是"名師",相信家長一開始已知, 就不要投訴貴。正如見到闊太們用10 ...

當初小朋友只有四歲,只需學30分鐘,三百幾蚊我可以接受,老師是兒子同學的媽媽,又在兒子小學做導師,所以便跟他學了一年多,考到三級後要加長至45分鐘,所以我覺得負擔相應加重,而且女兒在樂器上掌握有一定嘅能力,所以就有一個念頭,找一個價錢相宜嘅老師幫她打好基礎,再考慮考五級,心中就係諗可以慳一蚊就一蚊。因為升上小學學費負擔又再加重。

knoy0799 發表於 17-11-28 14:33
回覆 GreenMaDad 的帖子

千萬別以價錢來衡量是不是名師︰大把人係度混水摸魚。 ...
同意,冇料教但又开天殺價的大有人在,家长要小心睇清楚!就算有錢比得起都吾好比人混水摸魚,只会浪费你孩子的時间。

回覆樓主:

當年我花咗不少時間㨂小提琴老師,不同資歷 45 min 的價錢大慨如下:

名樂團的樂師: 800
外國名音樂學院: 550
本地音樂樂院: 300