用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:我女兒的文章解開了我多年來的謎團 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:我女兒的文章解開了我多年來的謎團   [複製鏈接]

bobbob 發表於 17-11-2 15:34
係囉,但樓主可能覺得我哋響度找碴
無問題,你哋嚮呢度點傾都得。

bobbob 發表於 17-11-2 15:31
我覺得睇小說無需要逐隻字明白清楚,又唔係咩文學大作,最緊要了解內容同作者想表達啲乜。不過我覺得衛斯理 ...

正是這樣,小女話最喜歡還是第一本看的。其他開始愈看愈多批評

HaYi 發表於 17-11-2 15:02
係呀,我好似冇見過大仔学校有寫xx一天遊,哩D題目好難有咩特别,最多當周記
...
我哋試過最接近既題目係記復活節假期既一天, 全級大半人死晒, 因為離題, 個個作晒全個假期, 包括我阿女。

eviepa 發表於 17-11-2 15:44
無問題,你哋嚮呢度點傾都得。
所以我說樓主女以前呢篇是中等是由於題才所限, 佢女個時可寫的流暢度其實己叻過我P6仔而家, 只不過而家冇咩哩D題材, 難比較. 而家的好多高小的題才本身是傾向情感多些, 所以相對要的野都會多左.

HaYi 發表於 17-11-2 10:05
好有興趣看, 有空能回想點出來嗎?
佢買咗文憑試中文作文卷,有時間可以輸入為文檔俾大家睇吓。

HaYi    發表於 17-11-2 21:14

回覆 little_yolky 的帖子

我中學都有一次係咁,寫日記,好多人冇留意,寫左係幾日發生嘅事,基本上全軍覆沒。(我當然倖免,因為我唔鍾意寫記敘文,寫左另一題描寫文

小學雞寫遊記, 寫日記周記個個都是流水賬,  識得用些形容, 加點修辭手法而不造作己是credit, 能寄情於景的甚少, 能將流水賬寫得引人入勝, 出人意表要懂佈局, 真是要有大學問呢.   

licpd 發表於 17-11-2 08:55
不是很能捕捉你女兒在這篇文章的情感和思路,怎麽一下子如此投入老人的世界? ...

我覺得女主角前世係老人的情人,所以重遇以木樨花為記。

文學作品裡如果包含著諷刺時弊的元素,會使作品更有深度。女兒文中表達出對極權社會的強烈控訴:文革的瘋狂固然是,但2040年的香港原來已經完全地「河蟹了」,大陸的 “Great Firewall” 不停地過濾著香港的互聯網,民革歷史的真相,除了口耳相傳外,再沒有任何地方可以找得到。

文章暗示著,我們香港人今日(2016年)享受著的自由、平等,是何等的脆弱,如果不好好的保衛著這些核心價值,到了2040年……..。

@[email protected]    發表於 18-3-26 09:51
blueaqua    發表於 17-11-3 16:06

閱讀派的女兒們中文程度

這十多年來有幾個網友大力鼓吹閱讀的,都是閱讀派。閱讀派的兒女,有中文閱讀興趣的,又考完文憑試,個正在讀大學的,起碼有四個,全都是女兒。

我女兒中文作文拿5**
Stjoboldboy的女兒中文作文也拿5**
Judy兩個大女兒的中文寫作能力也偶爾披露一下,資深的網友大概也會知道一二。

這四人的中文寫作能力都非常高,誰是最高、誰是最低,真的要比拼一下才知,我沒有答案。能夠培養出這種的中文水平,最重要是,十幾年前我們認識到閱讀是最重要的學習工具,反而大量做練習,只是浪費時間。閱讀至高無上,今天在EK可能是「政治正確」的口號,但十幾年前卻是個革命性觀點。這十幾二十年來,當人家埋頭苦幹地浪費著時間做練習時,我們的女兒卻享受著閱讀的樂趣,這就是我們的女兒都強,人家的孩子沒有把握強的理由。

我很難相信四朵金花都有很高的天份,她們的成功,估計都是後天的培養。

如果你們肯放棄傳統的練習,肯放棄追求短期的分數,著著實實效法我們的培養方式,你們的子女很有機會能夠寫出我女兒的文章。

HaYi 發表於 17-11-2 21:30
小學雞寫遊記, 寫日記周記個個都是流水賬,  識得用些形容, 加點修辭手法而不造作己是credit, 能寄情於景的 ...
舊年有一份作文功課, 寫遊記(因為中文書入面有一課遊記), 阿女寫之前同佢去越南既經歷, 寫得十分好, 意境優美, 可惜.............都係低分, 點解? 因為份功課老師要求要用「步移法」, 阿女用得唔夠, 所以........扣分!太可惜了。

eviepa 發表於 17-11-2 23:50
文學作品裡如果包含著諷刺時弊的元素,會使作品更有深度。女兒文中表達出對極權社會的強烈控訴:文革的瘋狂 ...
其實對文革的態度, 現實來說在香港/大陸, 2040 同2016 相信唔會有太大的不同, 要firewall 的已firewall, 要禁的己禁, 要開放的亦已開放.   文革的真相, 對當時受辱文人的痛苦, 及之後所謂的平反, 其實是在"毛"去世後幾年較多 (197X尾至8X年) . 此其實是我初看她的文章, 意識唔到作者身處的是2040的主要問題.  2040 年的老人可能只是文革親歷者幾消失的代表人物, 留有的再不是熱血的控訴, 而是滄桑中無盡的遺憾.  
我一向唔太關心中國歷史, 尤其是近代史,  但對文革之類, 都算會有一點常識的讀者.   代歷史大世件入故事製造高潮是小說散文常有的手法, 用意亦好, 可以令讀者有一份身處大時代的投入, 好似Gone with the wind...even like  The Da Vinci the Code, 真真假假, 假得來好真....    但資料的可驗証度及作者在設置場景時本身如何解讀歷史, 又會令讀者的期望高了.  

little_yolky 發表於 17-11-3 09:00
舊年有一份作文功課, 寫遊記(因為中文書入面有一課遊記), 阿女寫之前同佢去越南既經歷, 寫得十分好, 意境優 ...
步移法即是流水賬, 見咩寫咩, 其實如果因佢篇文冇用而扣分多, 真唔抵,    遊記係人都是步移法多, 唔用的即有新思維, 抵高分啦   (可惜我唔係教中文,  如果係傳統學校, 我想我呢D想法肯定又是低分. )  

HaYi 發表於 17-11-3 11:15
步移法即是流水賬, 見咩寫咩, 其實如果因佢篇文冇用而扣分多, 真唔抵,    遊記係人都是步移法多, 唔用的即 ...
我聽阿女解釋, 步移法唔係流水賬咁簡單, 係眼睛看到乜, 一步一步咁寫, 俾讀者有親歷其境既感受。阿女篇文唔係無用, 只係用得少, 同埋用得唔夠出色, 所以, 扣分, 起碼扣咗10分。老師派返俾佢時, 仲同佢講篇文章文字寫得好靚。

最近又寫另一篇文, 又係因為課文有差唔多既文章, 係說明文, 寫湯丸頌, 老師話阿女篇文章內容好豐富, 寫得好好........不過............虎頭蛇尾, 個總結無首尾呼應, 話說明文結尾一定要首尾呼應, 所以......扣分!阿女心裡暗駡:老師你作文之前講丫嘛, 鬼知說明文總結要首尾呼應咩。

HaYi 發表於 17-11-2 21:30
小學雞寫遊記, 寫日記周記個個都是流水賬,  識得用些形容, 加點修辭手法而不造作己是credit, 能寄情於景的 ...
你開什麼玩笑, 要小學雞作文引人入勝、出人意表, 中學生都唔係個個寫唔到啦, 你係咪對小學生既要求太高了? 小學生作文無錯字, 文字流暢、自然、點題, 已經是偷笑了, 如果加個內容豐富, 就肯定是難得作品。

講到之前阿女寫果篇湯丸頌, 最高分個同學仔寫米飯頌, 佢又老實喎, 同我阿女講:媽咪教我寫的。阿女勁唔開心。

little_yolky 發表於 17-11-3 11:45
你開什麼玩笑, 要小學雞作文引人入勝、出人意表, 中學生都唔係個個寫唔到啦, 你係咪對小學生既要求太高了?  ...

我吾係講小学。小学求其流可以啦。

我見步移p4書有几篇,咩澳門個花園,有長廊,小桥,假山etc. 就係見咩寫咩啦,哩纇文體如同實用文,大同小異,我真係吾知期待咩

HaYi 發表於 17-11-3 12:11
我吾係講小学。小学求其流可以啦。

我見步移p4書有几篇,咩澳門個花園,有長廊,小桥,假山etc. 就係見 ...
阿女咪就係話見課文好悶, 到佢寫就唔想咁寫, 咪衰咗囉。我同阿女講, 做人要向現實低頭, 題目咁叫, 你就咁寫啦。

eviepa 發表於 17-10-31 00:18
讀小學時,我是全級中文最好的其中一個學生。我很清楚原因,我大量閱讀,很少同學有像我一樣的閱讀習慣。因 ...
太有味道啦!!

little_yolky 發表於 17-11-3 09:00
舊年有一份作文功課, 寫遊記(因為中文書入面有一課遊記), 阿女寫之前同佢去越南既經歷, 寫得十分好, 意境優 ...
所以,如此老師,如此課程,如此教學方法;學生怎會學好中文?

kwunpa 發表於 17-11-3 15:36
所以,如此老師,如此課程,如此教學方法;學生怎會學好中文?
咁唯有下次轆大對眼望清D題目要求乜囉。
‹ 上一主題|下一主題