用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知唔知女拔second in 考乜!
樓主: maggie9557
go

知唔知女拔second in 考乜!  

Hailey88899 發表於 17-11-13 16:44
回覆 lui 的帖子

第一round考的項目有多有少喎

咁你应该問点定入second round .不是計分計乜?

呢個問題只可問校長

lui 發表於 17-11-13 16:05
其實我估計是按1st in 分數排列。當然有最后那天的獲offer .因此如果second in 好高分的話就可以了。
朋友 ...

如果你講的係真,如果佢 first in 高分,second in 正常表現,咁應該係有 offer 而唔係 waiting。定係你意思係佢 second in in 得好差靠 first in 拉番可以 waiting?

QKmommy 發表於 17-11-13 18:52
如果你講的係真,如果佢 first in 高分,second in 正常表現,咁應該係有 offer 而唔係 waiting。定係你意 ...

我想信一定系两round 的分数相加。比例我都唔知。但咁短時間,即係問好少問題。都令最後分數在140人以外的前列。佢1st in 分數應該好高。但是因為高所以才問1.5分鐘定乜,真系唔知。朋友見完以為一定冇行,o咀望住校長。佢仲話見完了,你可以走了。

lui 發表於 17-11-13 19:01
我想信一定系两round 的分数相加。比例我都唔知。但咁短時間,即係問好少問題。都令最後分數在140人以外的 ...

所以到最後都係估唔到佢嘅先後次序有冇意思

星期三公佈interview日子,下星期一可以父母同時出席的要加誠意分

應該唔係按分數排, 可以咁講, by random, 其實FIRST ROUND巳經SORT OUT左小朋友academic 個關, 但係校長second in係想睇下呢個小朋友有冇女拔特質, 唔怕生保, 對住陌生人可以對答如流, 有問有答, 用詞夠, 證明平日有睇書, 有很大專注力, 有禮貌, 當遇上困難時, 唔會停係到, 而係自己可以用佢自己方法答, 唔會唔出聲, 因為我眼見同學仔大部分係呢個特質.  我見有人問得好detail, 有人問得好簡單, 亦會收. 所以你唔會估到校長點揀, 只可以話校長係做咗幾十會教育工作者, 佢會知那些小朋友適合女拔, 記住呢個係配對遊戲, 考唔到唔一定代表小朋友唔叻, 眼見好多幼稚園同學仔academic好另, 未必考到, 所以平常心啦, 放鬆就可以了.

Well said!

回覆樓主:

係咪會有家姐喺dgjs 讀會有優先?

應該有分加, 但亦眼見好多siblings & old girls 係冇offers.

是否second in 全部完成?傾得未?

Hailey88899 發表於 17-11-18 14:25

not yet 好似仲有人20號in

catcle 發表於 17-11-14 11:38
應該有分加, 但亦眼見好多siblings & old girls 係冇offers.

如果siblings 都有機會唔收,我個女一定涷過水,因為Mrs.Lee直接問佢哥哥係邊間學校,佢會唔會以為我地會想兩兄妹同校(emoji)

Sibling 不必收?
咁舊生嘅女呢?
呢度去咗好多位

Hailey88899 發表於 17-11-18 14:25

有咩傾?純八

Hailey88899 發表於 17-11-18 16:10
Sibling 不必收?
咁舊生嘅女呢?
呢度去咗好多位

u r right. lots of siblings and old girls

亞囡話除咗校長還有三位”老師”, 唔知佢係咪亂講
閒話家常,形容一幅圖不太深

Heard that there are interviews tomorrow, today should not be the last day of interview.

Hailey88899 發表於 17-11-20 16:07
今天應該全部考完
亞囡話除咗校長還有三位”老師”, 唔知佢係咪亂講
閒話家常,形容一幅圖不太深 ...

我個囡話得校長一個見!

carolkayan 發表於 17-11-20 18:11
我個囡話得校長一個見!

請問interview last day is 幾多號?thx