用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青荃灣區全完vs何傳耀, 邊間學術上會好D ...
樓主: 紫翹
go

葵青荃灣區全完vs何傳耀, 邊間學術上會好D

妹妹頭 發表於 17-11-1 09:26
回覆 紫翹 的帖子

四年級成績仲有好大變數, 不如依家開始同小朋友傾下升中既野, 等佢識咩係呈分, 要發力,  ...

同意呀, 樓主叫仔仔努力D上band 1 啦, 依家諗返轉頭, 我亦同呀女上講, 如當時努力上到band 1中學, 就唔使好似依家咁辛苦.

回覆 oiyau2005 的帖子

某程度上都岩, 因為b2學校係比b1學校更加chur, 功課又比較多, 默多, 測又多, 我個女小二我已經同佢講, 小三一定要發力, 否則會難揀中學

妹妹頭 發表於 17-11-1 09:26
回覆 紫翹 的帖子

四年級成績仲有好大變數, 不如依家開始同小朋友傾下升中既野, 等佢識咩係呈分, 要發力,  ...
有傾, 佢知, 佢都已經知有B1A-B1C, 佢話想自己係B1A, 佢想入林護.  但因為佢小三時有做卷做唔切, 同一D careless mistake, 所以未必可以係佢咁諗.  我只係同佢講, 我知佢勤力, 但考試要做好時間管理, 同埋要小心D.  所以由宜家開始做好D囉

因為小四考完第一次, 每科都會分GRADE上堂, 其實佢都想自己係可以拔尖班上, 所以我地十一月尾先考, 其實宜家都每日有溫少少, 同做多D練習, 等佢可以掌握好時間

紫翹 發表於 17-11-1 14:04
有傾, 佢知, 佢都已經知有B1A-B1C, 佢話想自己係B1A, 佢想入林護.  但因為佢小三時有做卷做唔切, 同一D car ...

你女都好丫,起碼有動力,我仔都係小四,仲未識驚,暫時睇佢係B2A,我都想佢俾心機可以上B1

我都開始睇中學,荃灣區好難玩,仲要睇埋葵青,要花點時間

回覆 紫翹 的帖子

樓主個女想由B1C~B2A 升上B1A, 真係要下一番苦工

回覆 竹兒 的帖子

荃灣B2男仔都仲好D, 因為有間聖係男校, 如果係女仔仲難玩

竹兒 發表於 17-11-1 14:12
你女都好丫,起碼有動力,我仔都係小四,仲未識驚,暫時睇佢係B2A,我都想佢俾心機可以上B1

我都開始睇中 ...
我的是仔呀, 唔係女呀

妹妹頭 發表於 17-11-1 14:15
回覆 紫翹 的帖子

樓主個女想由B1C~B2A 升上B1A, 真係要下一番苦工

我都唔知佢係B幾呀, 我自己估咋, 因為佢都係全級2X, 又未去到好勁.  同埋我果個係仔呀

回覆 紫翹 的帖子

方唔方便講邊間小學, 全級幾多人?

妹妹頭 發表於 17-11-1 14:22
回覆 紫翹 的帖子

方唔方便講邊間小學, 全級幾多人?
美孚果間, 全級百二人左右啦

回覆 紫翹 的帖子

咁你應該唔係荃灣網喎

妹妹頭 發表於 17-11-1 14:27
回覆 紫翹 的帖子

咁你應該唔係荃灣網喎
葵青囉, 但係唔係中學無分架咩, 荃灣近, 我想睇埋荃灣呀

回覆 紫翹 的帖子

自行同大抽獎的甲部唔分地區, 但乙部30間就要揀自己果個網既中學

妹妹頭 發表於 17-11-1 14:38
回覆 紫翹 的帖子

自行同大抽獎的甲部唔分地區, 但乙部30間就要揀自己果個網既中學
呢個我知呀, 所以就兩區都睇下囉, 乙部三十間都會盡量填晒佢

紫翹 發表於 17-11-1 14:41
呢個我知呀, 所以就兩區都睇下囉, 乙部三十間都會盡量填晒佢
無全級頭三名自行唔使諗林護, 只係浪費.

你係葵青網咁無咁煩啦, 乙部咁多學校選, 咁又唔使填晒30間, 如band 1就填band 1,2 學校就夠.
我呀女band 2, 我都係填1X間, 都無得填.

你只係自行要諗荃灣區啫,

自行只有荃灣走去葵青, 從未見過走番轉頭

妹妹頭 發表於 17-11-1 15:10

其實走唔走返轉頭都唔係好大問題, 最重要係適合自己個小朋友讀啫

oiyau2005 發表於 17-11-1 15:08
無全級頭三名自行唔使諗林護, 只係浪費.

你係葵青網咁無咁煩啦, 乙部咁多學校選, 咁又唔使填晒30間, 如ban ...
無呀, 佢唔會頭三啦.  林護係佢自己想啫

妹妹頭 發表於 17-11-1 15:10

正常梗係唔會, 因為檈主話荃灣近咩, 所以佢只係自行先諗荃灣囉

紫翹 發表於 17-11-1 15:14
無呀, 佢唔會頭三啦.  林護係佢自己想啫

如係band 1, 咁自行唔報, 甲乙都可以博. 純睇運氣