用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滿手reject信(蘇菲)
樓主: elbar
go

滿手reject信(蘇菲)   [複製鏈接]

回覆 elbar 的帖子

Lucky draw always give you surprise......be happy!

Charlotte_mom 發表於 17-11-1 11:41
幾歲人仔考學校唔鬥叻....

我同意, 結果都係鬥叻.....而叻既標準巳被公式化.

回覆樓主

今年考直私人數間間都幾千人

唔知係因為龍年定係以後只會越來越多人報直私

考中個機率真係好低,所以家長個心態真係要好好調整。

回覆 fdsafdsa 的帖子

我係回應返第1個post, 咩叫鬥叻? 文中話考空間感佢個仔實掂,咁其他人又會話唔公平。每個人都把自己子女優點放最大,卻把自己子女弱點放最細,最後仲要話人點解考中佢既弱點。如果係咁,可能果間直/私真係唔適合你。再者, 多人考的學校校方當然選最出色的學生,如有學校會作出另類選擇,請話我知。你係老細都想請個最醒既人吧。

fdsafdsa 發表於 17-11-1 11:58
我同意, 結果都係鬥叻.....而叻既標準巳被公式化.

其實, 點先直資/私校, 根本無準則.... 至少沒有一間學校都正式列晒佢地份marking scheme出嚟話俾你知

所謂"標準", 其實大家只係估估吓...... 好多時又係建基於一廂情願, 或者諗多咗

如其盲目地去逢迎一D無實際準則既嘢, 倒不如腳踏實地, 早D協助子女迎接小一既生活

不管最後情歸何處(入咗邊間小學), 小朋友都要面對..... 早D準備總好過臨急佛腳

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohochichi 發表於 17-11-1 12:57

我係回應返第1個post, 咩叫鬥叻? 文中話考空間感佢個仔實掂,咁其他人又會話唔公平 ...

我係感到可悲, 其實間間直資既條件都大同小異......起碼要反應快, 在陌生既環境對住陌生人都能答如流, 第一關通常得三十分鐘面試, 做唔到既, 差不多巳同所有直資無緣.  

在學校角度黎講, 佢地咁樣選學生, 合情合理.

hohochichi 發表於 17-11-1 12:57

我係回應返第1個post, 咩叫鬥叻? 文中話考空間感佢個仔實掂,咁其他人又會話唔公平 ...
有時弱點唔等如缺點, 係我地普遍將要求定咗形.

ar_mak 發表於 17-11-1 13:43
你試下再諗一諗,從你所舉既例子,你會考慮到客觀環境對小朋友產生既影響而作出體諒,點解會懷疑學校唔係同 ...

“兩位小朋友都在班房內發脾氣。一位家長,抱起小朋友暫時離開班房,另一位家長就同小朋友講:你可唔可以同我安靜5分鐘?”

唔係好明,點解抱走嘅小朋友得到offer,而家長出口要小朋友安靜五分鐘嘅又得唔到offer? 抱走小朋友只係大人用自己方法解決問題,而小朋友乜都冇做過,而且面試仲有其他考核環節,學校未必單單就呢個事件作出判斷。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-11-1 14:44
“兩位小朋友都在班房內發脾氣。一位家長,抱起小朋友暫時離開班房,另一位家長就同小朋友講:你可唔可以 ...

面試發脾氣,其實好直接,兩個都唔會有offer

Soundervolt 發表於 17-11-1 14:44
“兩位小朋友都在班房內發脾氣。一位家長,抱起小朋友暫時離開班房,另一位家長就同小朋友講:你可唔可以 ...
以下推斷純屬個人假設, 如有雷同, 純屬巧合:

1. 呢個家長識諗, 唔會賴死攪串個場.... 日後佢個仔/女唔掂叫佢走, 或者要求佢要點樣配合, 應該易好多

2. 仲叫個仔/女安靜5分鐘賴死唔走? 擺明貪我地學校個名氣啫? 梗係要馬上消失..... 費時收咗你日後唔掂又賴死唔走

現實我都認為兩個都應該無得留低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 17-11-1 15:53
我可以用我個頭,左手,右手,左腳,右腳既名義發誓,呢個幼稚園面試個案係真事。 ...
咁我只能夠話, 你只係見到表面既嘢, 背後應該還有不少你唔知既故事

我有一位"頗有人脈"既朋友, 當年佢個小朋友去某名私小考小一, 已經去到家長同小朋友一齊面見校長個關

但小朋友全程背對校長仲要唔啋校長, 正常結果唔駛諗了吧!

但現實係最後個小朋友係被錄取, 到現在仲係間小學讀緊書..... 當然, 背後有D街外人不知道的故事

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

聽過有case,小朋友幼稚園面試,過程非常順利家長唸住sure win啦!點知唔收,事後8到原因(講故唔好駁故啦)話因為老師俾糖時小朋友無問家長要唔要得
有時係bear一聲架!但一個老師決定,等唔等於全世界認同呢?唔一定嘅。所以天時地利人和缺一不可

小囡 (超級慢熱 & 觀察型) 都係全部rejected. In 9間全部衰晒. 希望出年叩門有位啦.

drexler22 發表於 17-11-1 12:00
今年考直私人數間間都幾千人

唔知係因為龍年定係以後只會越來越多人報直私

香港咁多中產家庭比得起學費,又唔想只寄望在靠運氣的抽獎,直私報名的人數自然穩定增長。

senior parent同我分享,佢大女當年基本上考乜中乜(而家喺某band 1女校讀P.4),但今年到細仔至今只係得某直資一千零一個offer...佢就知道遊戲已經完結,而家疊埋心水叩門

佢過來人經驗分享係,考直資私小有offer嘅來來去去都係果班小朋友,因為多數學校都係揀certain type嘅細路

所以滿手reject真係大有人在...

回覆 小Monkey 的帖子

回覆 hohochichi 的帖子

「放大優點、縮小弱點」,的確好多家長係咁。面試並不是最重要,之後的學習漫漫長路,如不能認清孩子的缺點,之後上小學也難有進步。
‹ 上一主題|下一主題