用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滿手reject信(蘇菲)
go

滿手reject信(蘇菲)   [複製鏈接]

■小朋友的路還有很長,如果沒有韌力十足又能頂着壓力的父母陪着他們,路難走呀。

「我小朋友真的是這麼差嗎?」朋友苦着臉,幽幽地說:「就是滿手reject信,連一個waiting也沒有。」
滿手,實情是多過一隻手。近幾天陸續有小學公佈小一面試入圍結果,而結果是,朋友陸續收到6個reject。收第一封信時,她有點失望,但還有所期待;接着收第2、3、4封reject信,她的信心就像被蠶食的葉子一般,一塊一塊缺掉。她覺得自己和兒子都很失敗,覺得兒子的教育路已蒙上了一層灰。

她口中很失敗的兒子,就在旁邊歡蹦跳脫,掛着陽光的笑容。他砌着小積木,一下子砌了一輛車、忽然又變成一間屋,接着將七彩積木擺了一個陣,說那是耶穌和天使居住的地方,「他就是這樣,點子多多,但一去面試就變成鵪鶉」。

面試時是鵪鶉,孩子就是失敗?儘管父母都知道這不是事實,但在挫折面前會忍不住怪罪和責罵子女。可是,5歲的小朋友詞彙不足,他無法告訴媽媽,他已經鼓起二百分勇氣,走入面試室和陌生老師對談;他不懂得說,「媽媽,其實我不是這麼差,我比去年已經有很大進步了」。他也無法反問,為甚麼小一面試要問誰是中國領導人?如果面試是測試積木設計和他對空間的感覺,他一定比其他小朋友更優勝。

一個面試,無法完整地判斷一個孩子。他們的路還有很長,如果沒有韌力十足又能頂着壓力的父母陪着他們,路難走呀。況且,升小學面試這「遊戲」才開始了不久,很多學校還未派彩,還有政府派位呢。柳暗花明的事,隨時發生。

蘇菲

作者蘇菲,有小型飛機師牌的媽媽,拒做直升機家長,讓孩子翱翔。

meloC    發表於 17-11-2 13:43
hppa    發表於 17-10-31 14:24
Binlojai    發表於 17-10-30 12:46
   4    0    0    0

多謝分享~~感受很深, 睇到眼濕濕.........

回覆樓主

多謝分享希望自己挨得住

首先,那位朋友家長是否大包圍式咁報小一嘅直私?
家長報名時,已知道或了解學校是否適合自己嘅小朋友?

如果家長已很清楚,而又未有offer,或者只係暫時未有適合的。
每個小朋友都有不同。相信適合的在前面。無論是官津定直私。
未到最後,都未知結果如何!

心聲

darichie 發表於 17-10-30 12:32
心聲

心酸自知

darichie 發表於 17-10-30 12:32
心聲

心酸自知

好在小朋友一如往常咁開心,完全無受影響

回覆 十分鐘 的帖子

聽到有咁多同路有其實我心裡更加難過.......香港嘅教育制度苦了一班學生同家長
我帶小朋友去考私小無非係想佢可以喺一間適合佢嘅學校偷快學習,建立自信同良好價值觀
但原來真係咁難...........

> 面試時是鵪鶉

Yes, I think it is one of the reasons why the kids get rejected.

回覆樓主

很有同感

AndrewHo_FB 發表於 17-10-30 12:49
> 面試時是鵪鶉

Yes, I think it is one of the reasons why the kids get rejected.

阿囡性格活潑,但又坐得定。十分開朗,中文識字程度可以自己看短小故事。非常有禮貌,只可以話與所謂名校無緣。或者無特異功能,亦或父母太平凡。
唉,心好酸,亦攰了。

The primary school interviews don't count the kids' performance at home, but only the performance during the interview.

It is a matching game. The schools selects your kids, and the parents select the schools.

十分鐘 發表於 17-10-30 13:41
阿囡性格活潑,但又坐得定。十分開朗,中文識字程度可以自己看短小故事。非常有禮貌,只可以話與所謂名校 ...

龍年太多人,太少位,而考小學只係人生其中一個階段,喺呢個階段未必有運,唔代表以後都唔會成功,而且,而家只係10月尾,未到最後,你都唔知音樂椅會喺邊到停,可能今年暑假,你就攞住好多offers 唔知點揀好,然後被人叫你唔好vs, 快d 放位加油 希望在明天。

回覆樓主

口裡雖說不介意、說沒期望,但心裡很難受。
尤其是看到友儕相繼上岸,自己仍在浮沉,好痛心,也不禁懷疑自己的堅持。

回覆樓主

心痛

jason1978 發表於 17-10-30 16:39
尤其是看到友儕相繼上岸,自己仍在浮沉,好痛心,也不禁懷疑自 ...

明。以為無所謂,但去得interview 都係想入先去in ga....

不過學校揀人又真係睇眼緣嘅。。。 又似乎唔係谷咗就有offer, 身邊有offer 的不同類型家長小朋友都有。

jason1978 發表於 17-10-30 16:39
尤其是看到友儕相繼上岸,自己仍在浮沉,好痛心,也不禁懷疑自 ...

非常有同感!!!!!

darichie 發表於 17-10-30 12:48
回覆 十分鐘 的帖子

聽到有咁多同路有其實我心裡更加難過.......香港嘅教育制度苦了一班學生同家長

香港教育最失敗就是容許太多好津學校轉直資小學,另到小朋友自细和家長價值觀扭曲,家長小朋友自细未到小學琴棋書晝補中英數,希望有作為,甚麼小一面試成行成市,惡性循環,如果華小轉埋直資真陰公班了。

其實每個小朋友發展都有自己節奏,唔係話每個開始段都要彈快板,首歌越快就叫越好⋯⋯奈何香港嘅節奏真係令人氣喘,小朋友都不能幸免!我會盡量比他有個開心童年,問心得嗰幾歲人仔,佢哋已經好叻!多點讃賞支持吧!未來人生仲有很多挑戰(利申:so far 全軍覆沒)

回覆樓主

好有共嗚,同老公講,佢唔明白我。同個囝講,有怕佢大壓力。其實,我真係好想同阿囝講叫佢生性d, interview 唔好玩野,但自己又唔想變到咁怪獸⋯一方面又怕無書讀,報咗成10間,已經有4個reject, 一間waiting, 有2間等結果,2間未in
自行得15分,都唔知抽唔抽到班主任問我in 成點,我都唔知點答
‹ 上一主題|下一主題