用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 n無加n無(無結果)人士,想讚一下Paul boys ...
go

n無加n無(無結果)人士,想讚一下Paul boys

仍然處於n無狀態...
Paul boys 撞左阿仔學校旅行,想佢開心結果放棄左去面試的機會,點知收到信話可以六月再試...
我覺得...一間咁多競爭者既學校唔需要做咁多...所以覺得佢地真係好體貼...
有offer既朋友仔,恭喜晒!

無既...同我一樣...希望在明天丫嘛(emoji)

請問係可以六月再進行 1st interview?

chris_y_ching 發表於 17-10-30 09:23
仍然處於n無狀態...
Paul boys 撞左阿仔學校旅行,想佢開心結果放棄左去面試的機會,點知收到信話可以六月 ...

我們也沒有出席1st interview

當收到信話6月可以有機會interview ,雖然機會好低(先唔講有幾多家長會放棄個offer, 學校仍有一大班小孩係waiting等緊call), 不過感覺又真係幾窩心

也很欣賞你的處理,感覺你真的不只是單純希望孩子入名校,而是非常顧慮孩子心理發展。

drexler22 發表於 17-10-30 10:07
我們也沒有出席1st interview

當收到信話6月可以有機會interview ,雖然機會好低(先唔講有幾多家長會放 ...

Drexler, 謝謝你!
是的...我總在想....
想個仔入名校就係想佢將來開開心心...
咁活在當下,現在就開開心心
係咪會來得更實在:)
阿仔好識諗
唔敢話自己好想去旅行
只係偷偷喊...更令我覺得佢需要去旅行...
面試...可能係我需要

Paul Boys是我最心儀的一間, 不過無論結果怎樣, 我們和孩子都已經盡力了, 看看上天的安排! 不過聽到這間學校這個安排, 真的覺得他們很體諒家長及小朋友

其實呢間出左1st in result未?

未呀

回覆樓主:

我們也收到明年6月可補考的信,事實上,我們缺考的原因是和英華撞期,思考之下,選擇放棄SPB。所以不論英華結果如何,我們都不會去參加明年的補考機會。這對準時赴考的考生並不公平。

所以,事實上我並不覺得學校的這個決定好

ㄑ個人意見〉

回覆 mcqueen_shop 的帖子

請問1st in結果幾時會有?

按照過往情況, 應是11月25號左右會收到信通知第一次面試結果, 所有人都會收到信的.

回覆 JKR 的帖子

Thank you so much!!!
我仲以為佢好似某D學校咁一早有result 比有2nd in嘅人...

darichie 發表於 17-10-30 12:31
回覆 mcqueen_shop 的帖子

請問1st in結果幾時會有?

寫29/11前通知

chris_y_ching 發表於 17-10-30 09:23
仍然處於n無狀態...
Paul boys 撞左阿仔學校旅行,想佢開心結果放棄左去面試的機會,點知收到信話可以六月 ...
當年我都係放棄某龍校冇去in, 而去左學校個旅行,

雖然好傻... 但去左又未必收

paul boy 年年都係咁架.
你講得冇錯, 以佢身份真係唔洗做呢d... 真係幾窩心.

回覆 MillieLin 的帖子

同意!非常欣賞你。祝你英華成功💪

dorothy8 發表於 17-10-30 15:32
當年我都係放棄某龍校冇去in, 而去左學校個旅行,

真係完全同意

MillieLin 發表於 17-10-30 11:42
我們也收到明年6月可補考的信,事實上,我們缺考的原因是和英華撞期,思考之下,選擇放棄SPB。所以不論英華結果 ...
你個logic幾得意。呢個世界有公平的嗎? 或者學校覺得有些精英學生未有機會in, 所以預留番D位去收。而且六月仲會去嘅都大機會會讀。

回覆樓主:

咁我都缺席, 等下年6月先in, 到時小朋友已經讀完k3, 有優勢

利申: 無報

仍然處於n無狀態...

你有寫信給學校要求補考嗎?

yiqiyihui 發表於 17-10-30 21:32
你個logic幾得意。呢個世界有公平的嗎? 或者學校覺得有些精英學生未有機會in, 所以預留番D位去收。而且六月 ...
我覺得佢諗多咗! 相信學校唔會故意喺第一輪hold起啲位, 去留俾一啲冇去1st in. 而會6月去in.嘅小朋友. 校方應該係預計6月大抽獎後一定有人放位, 叫你如果到時如果仲有興趣, 可以再嚟試啩!

adriantai 發表於 17-10-30 21:37
咁我都缺席, 等下年6月先in, 到時小朋友已經讀完k3, 有優勢

利申: 無報
相信到時考嘅嘢又唔同啦! 可能好似好多官津叩門咁, 狂做卷