用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院  

sian 發表於 17-11-3 09:19
回覆 artroboy 的帖子

for SPC, as I know, even you get the chance of interview for  scholarship (aca ...
SPC呢兩年難入咗好多。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-3 09:32
VA  呢科應該幾難考....

2017年VA全港得3687人考, 取得5+成績只有6.9%, 即係只有254人

我都知好難考得好,所以我打沉左我個女。佢無後悔,話見同學擺好多時間好辛苦

醒目開學勳章 王國長老

christy2011 發表於 17-11-3 09:33
回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同有無SPORT TEST依類嘢考?

你指面試?無聽過wor。不過我無經過面試未必update,等其他家長補充

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-11-3 09:34
幾次去都見啲學生喺到跳繩(集體嗰種),見視藝室啲作品質素都算高。 ...

可能咁岩你遇著跳繩集會時間?
視藝呢,的確近年都有學生DSE後會去主修視藝,出國讀視藝都有。我女今年都有同學以major設計為目標。
只係學校擺在運動方面focus強勁多了。高中開埋(定下年開)sport science科目

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 10:42
可能咁岩你遇著跳繩集會時間?
視藝呢,的確近年都有學生DSE後會去主修視藝,出國讀視藝都有。 ...

跳繩都有集會?
我淨係知我女小一番左兩個月跳繩已經勁左好多

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-11-3 11:06
跳繩都有集會?
我淨係知我女小一番左兩個月跳繩已經勁左好多

有校隊架嘛

hkpapa852 發表於 17-11-3 09:32
VA  呢科應該幾難考....

2017年VA全港得3687人考, 取得5+成績只有6.9%, 即係只有254人
呢科出路廣嗎?

artroboy 發表於 17-11-3 11:27
呢科出路廣嗎?
無研究
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-3 11:27
無研究

以我認識,想讀藝術、設計、建築就要先修VA

hkpapa852 發表於 17-11-3 11:27
無研究
Thanks . 我好奇以香港呢d咁實在行先既社會,去修VA為主科又肯去博咁難取5*既勇士,唔知係邊類人,會想向邊方面發展。

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 11:32
原來建築都要呀⋯

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 09:14

講真,唔覺特別注重跳繩、視藝(例如上年DSE VA5以上 ...

我見上屆升中時喺EK見到,港同in三次家長仲要猛等通知,家長們開哂group"港同3rd in揮手區",近年求一個中一學位真不字容易……

Hellomimi112 發表於 17-11-3 11:40
我見上屆升中時喺EK見到,港同in三次家長仲要猛等通知,家長們開哂group"港同3rd in揮手區",近年求一個中 ...
出咗個雙狀元,求位即時增加,有時點講教學理念都好,都不及最實在成果來得囑目。

王家爸爸 發表於 17-11-3 09:34
幾次去都見啲學生喺到跳繩(集體嗰種),見視藝室啲作品質素都算高。 ...

幫朋友問:離島校女生,跳繩校隊,大約考7、8名,愛閱讀,考港同有冇機呢?

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 11:32
港大建築系要求好似無話一定要有VA喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hellomimi112 發表於 17-11-3 11:40
我見上屆升中時喺EK見到,港同in三次家長仲要猛等通知,家長們開哂group"港同3rd in揮手區",近年求一個中 ...
但佢地admin 係咪要改善下,除咗正式錄取有通知,係咪都應該出waiting list 信呢,呆等又無消息感覺有d差囉。

sian 發表於 17-11-3 09:19
回覆 artroboy 的帖子

for SPC, as I know, even you get the chance of interview for  scholarship (aca ...
Yes, they will arrange two times interview  for non-academic students.

baby1211 發表於 17-11-2 22:42
請問呢兩年入SPC 係學生是否band 1a/b 多?如果b1c有機會嗎?會吃力嗎?有學開管樂會否有幫助呢?

...
近年管樂好吃香,見都幾多學校都有需求,SPC 好重視音樂,都要人。

Bravewoman2011 發表於 17-11-2 22:15
阿仔係spc好開心

我仔也在SPC讀得好開心!
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

....