用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-11-2 16:27
兩間都唔係好想罰學生留堂,所以其實都好少真係要留堂。SPC 既留堂,基本上唔可以玩電話;SJC 既留堂,基本 ...
現在這個年代真係唔同了......我地讀書0個陣, 欠交功課都只係寫吓手冊, 從來都唔會因為咁樣都罰留堂/打比家長.........(基本上我好似冇見過有同學被罰過留堂)

又順便問吓, 這兩間男校 (SPC & SJC) 的功課量合理/正常嗎? 會唔會有好多抄寫?

blueaqua 發表於 17-11-2 16:33
現在這個年代真係唔同了......我地讀書0個陣, 欠交功課都只係寫吓手冊, 從來都唔會因為咁樣都罰留堂/打比家 ...
功課量合唔合理,正唔正常,其實好睇人。觀測所見,SPC 既功課量大約多 SJC 三五成。純粹功課(唔計project),我估兩間既功課都可以喺半個小時內完成(而且唔係日日有功課)。但係去到做 project,就會好忙(上網、去圖書館揾資料、做問卷調查、寫報告等都好花時間)。加上學會活動(兩間都係比較多學會)既行政工作、開放日(開放日嗰幾日基本上唔哂訓)等,其實都好忙。

王家爸爸 發表於 17-11-2 16:51
功課量合唔合理,正唔正常,其實好睇人。觀測所見,SPC 既功課量大約多 SJC 三五成。純粹功課(唔計project ...
多謝分享!如果D功課/PROJECT係有意義同能夠令學生有所得著, 咁忙D都唔緊要!
這2間都係年年有開放日嗎?

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-11-2 16:27
兩間都唔係好想罰學生留堂,所以其實都好少真係要留堂。SPC 既留堂,基本上唔可以玩電話;SJC 既留堂,基本 ...
但我聽阿仔講lunch time時間, 10樓教員室對出走廊好壯觀

blueaqua 發表於 17-11-2 16:57
多謝分享!如果D功課/PROJECT係有意義同能夠令學生有所得著, 咁忙D都唔緊要!
這2間都係年年有開放日嗎?
個人覺得 project、學會活動、開放日學到既野有用啲。
其實如果唔係想小朋友係學會活動、開放日等既學生活動學到野,讀傳統名校同地區名校基本上無差別。

yeesumyin 發表於 17-11-2 17:07
但我聽阿仔講lunch time時間, 10樓教員室對出走廊好壯觀
低年級要俾啲下馬威,然後慢慢放鬆。

IYY    發表於 17-11-2 18:11

阿仔係spc好開心

IYY    發表於 17-11-3 10:48

回覆樓主

請問呢兩年入SPC 係學生是否band 1a/b 多?如果b1c有機會嗎?會吃力嗎?有學開管樂會否有幫助呢?

醒目開學勳章

請問以上兩間學校是否全i n?

CALVEN 發表於 17-11-3 07:17
請問以上兩間學校是否全i n?

港同全in 揀40-50個
SJC 全in 揀 40-50個

SPC  揀500個 in 完再揀100個。(有分聲藝、考奬學金,同normal 兩條隊)

CALVEN    發表於 17-11-3 09:03

....

somoon 發表於 17-11-3 08:01
港同就算這兩年成績幾好都不能跟spc比較吧!
其實各有好處,同啲學生傾,兩間啲學生都算醒目。SPC好玩啲、比較注重音樂、辯論、運動。港同應該普通話教得唔錯,比較注重視覺藝術、語言發展、跳繩。

somoon 發表於 17-11-3 08:01
港同就算這兩年成績幾好都不能跟spc比較吧!
名聲上一定有差距, 公開試表現就分別不太大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-11-3 08:38
其實各有好處,同啲學生傾,兩間啲學生都算醒目。SPC好玩啲、比較注重音樂、辯論、運動。港同應該普通話教 ...

講真,唔覺特別注重跳繩、視藝(例如上年DSE VA5以上係零)
運動係好注重....應該話運動比賽就好注重。近年學界都上得好快。不過我兩個都唔係運動人,消息唔貼。係間中見到家長飛卜報喜囉

回覆 artroboy 的帖子

for SPC, as I know, even you get the chance of interview for  scholarship (academic or music), still need to interview for admission.
meant interview 2 times.

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 09:14

講真,唔覺特別注重跳繩、視藝(例如上年DSE VA5以上 ...

港同女子游泳隊明年升上D1啦,田徑男女子隊已經係D1了~~~

sian 發表於 17-11-3 09:19
回覆 artroboy 的帖子

for SPC, as I know, even you get the chance of interview for  scholarship (aca ...
In fact, if you got invitation of audition and performance is good, unless your kid perform extremely bad in the 2nd interview, else normally you can got the offer.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 09:14

講真,唔覺特別注重跳繩、視藝(例如上年DSE VA5以上 ...
VA  呢科應該幾難考....

2017年VA全港得3687人考, 取得5+成績只有6.9%, 即係只有254人
攞4+就好D, 有近26%

回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同有無SPORT TEST依類嘢考?

幾次去都見啲學生喺到跳繩(集體嗰種),見視藝室啲作品質素都算高。
‹ 上一主題|下一主題