用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

LinusYip 發表於 17-10-31 09:00
港同中學只創校10年,小學只係15年
創校初期收生標準一定不高
能將學生成績提升至呢個水平實在不易

3成學生 未達 3322, 即這3成學生第ㄧ時間被out出8大, 其實好慘.  3成學生 數目其實不算少, 港同要努力補底。

hoivy 發表於 17-10-31 13:44
每個數值都有背後的信息。我覺要先睇3322,跟住睇4+/5+,再睇埋入3大/8大最好。當然不是每間學校都有詳盡數 ...
明的, 但細看依家1A-2B學校的3322, 似乎冇咩特別低, 個個高於全港水平,  我自己真係唔知3322可以睇到咩. 識幾個剛3322的, 語文基礎真係好唔得, 難以想像佢地可以係另外幾科可以取得4+ (一般都3 or below左). 真係入左非8大, even AD/HD 都會幾辛苦的.

醒目開學勳章 王國長老

lovebb2 發表於 17-10-31 20:11
3成學生 未達 3322, 即這3成學生第ㄧ時間被out出8大, 其實好慘.  3成學生 數目其實不算少, 港同要努力補底 ...

希望啦!

LinusYip 發表於 17-10-31 09:00
港同中學只創校10年,小學只係15年
創校初期收生標準一定不高
能將學生成績提升至呢個水平實在不易
想了解一下,港同中收生唔係由2008年開始以小學直升上的學生為主?即係2016年DSE 成績係應該以龍校效應計算?

St.paul 就應該係由2008年既DSE 成績開始睇到自由收生後,以龍校(直升)效應。(有錯請告知)
(中學2002年轉直資,小學2003年轉直資)

王家爸爸 發表於 17-10-30 11:15
睇你點界定谷,如果同 DBS、SJC、LSC、WYK、HKWY 比較當然算谷,但係,如果同港島其他 B1 校比較當然唔算谷 ...

SPB 谷過 SJC? 唔係化?!

lovebb2 發表於 17-10-31 20:11
3成學生 未達 3322, 即這3成學生第ㄧ時間被out出8大, 其實好慘.  3成學生 數目其實不算少, 港同要努力補底 ...
如果家境可以, 其實未必絕望.

好多唔符合3322的學生, 其實只衰中文. 咁仲有一條出路: 去海外升學.... 反正大部份海外大學唔care你科中文考成點.

再唔係, 台灣仲有大把大學可以諗, 不過要考慮資格日後會有政治風險
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 17-11-1 10:12
想了解一下,港同中收生唔係由2008年開始以小學直升上的學生為主?即係2016年DSE 成績係應該以龍校效應計算 ...

好難一刀切。小學又新中學又新。年年有人入又年年有人出。我女2012升中,十個8個唔直升。之前幾年印象中都差唔多。而家亦差唔多。
但曾經有年小學開左5班定6班(好似2010升中?唔記得了)。之前幾年小學較多插班生,之後升左上書院

Charlotte_mom 發表於 17-11-1 11:49
好難一刀切。小學又新中學又新。年年有人入又年年有人出。我女2012升中,十個8個唔直升。之前幾年印象中都 ...

舊年升中流失率已很低
聽聞只有3-4個升左spcc, 1個升左spb
另外唔知有冇人升中出國

而家港小一級大約120人,升中走幾個,
而中學一級好似150-160

retriever 發表於 17-11-1 10:48

SPB 谷過 SJC? 唔係化?!
SPC當然谷過SJC。你試下喺SPC唔交功課,睇下罰法同SJC有嘜唔同。

回覆 王家爸爸 的帖子

但SPC 冇乜功課, 而且D 功課相對較淺。

IYY 發表於 17-11-1 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

但SPC 冇乜功課, 而且D 功課相對較淺。
都比 SJC 多。其實SPC唔算少,只係交貨期長。

回覆 王家爸爸 的帖子

返去問阿仔唔交功課,會點罰法先

王家爸爸 發表於 17-11-1 16:05
SPC當然谷過SJC。你試下喺SPC唔交功課,睇下罰法同SJC有嘜唔同。

哈哈!在 SPC 唔交功課會點,我有D發言權,我個囝是經常唔交功課一族,家長會收電話咯。

王家爸爸    發表於 17-11-2 10:06
IYY    發表於 17-11-1 21:15

王家爸爸 發表於 17-11-1 16:39
都比 SJC 多。其實SPC唔算少,只係交貨期長。

我聽聞 SPC 最近改變收集功課時間,令抄功(emoji)一族失去寶貴的幾十分鐘,搞到「生」怨沸騰。

hogwarts 發表於 17-11-1 18:02
我聽聞 SPC 最近改變收集功課時間,令抄功(emoji)一族失去寶貴的幾十分鐘,搞到「生」怨沸騰。
...
講真,SPC 交功課既時間通常係成個星期之後。有心揾既,成個星期一定揾到人俾你抄。如果成個星期都揾唔到人俾個小朋友抄,其實需要檢討既唔係功課識唔識,而係人際關係。

回覆 王家爸爸 的帖子

係呀!唔交功課真係要罰留堂,SJC我就唔知。

wanmum 發表於 17-11-2 11:04
回覆 王家爸爸 的帖子

係呀!唔交功課真係要罰留堂,SJC我就唔知。
兩間唔交功課都係要罰留堂,不過執行上就有啲唔同。

王家爸爸 發表於 17-11-2 11:34
兩間唔交功課都係要罰留堂,不過執行上就有啲唔同。
願聞其詳

blueaqua 發表於 17-11-2 15:07
願聞其詳
兩間都唔係好想罰學生留堂,所以其實都好少真係要留堂。SPC 既留堂,基本上唔可以玩電話;SJC 既留堂,基本上唔嘈就得。
同其他谷既學校比較,兩間都係自由度高既學校,加上男仔多數受軟唔受硬,所以學校都係以教化為主,罰只係係咁意罰下。
‹ 上一主題|下一主題