用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

聽聞兩間成績差不多,但st paul 谷好多,係咪真架?
   17    0    0    0

回覆 cherie6111 的帖子

兩間教學模式晤同

回覆樓主

同問。SPC是傳統教學?

回覆 littlecath 的帖子

cherie6111 發表於 17-10-30 02:21

港同11月25日有開放日,今日可以報名簡介會,親自睇吓感受吓。

HKUGA 收外來生位大約40幾到50個位,st.paul 就有大約100個位比外來生位。

睇你點界定谷,如果同 DBS、SJC、LSC、WYK、HKWY 比較當然算谷,但係,如果同港島其他 B1 校比較當然唔算谷。其實,男仔比較百厭,所以一般男校谷極有限。

christy2011 發表於 17-10-30 08:00
回覆 cherie6111 的帖子

兩間教學模式晤同
都有唔少類似既地方,例如都係雙班主任制度、都係比較注重藝術、都算自由等。

回覆樓主

Uppp

我選聖保羅書院

回覆 hoivy 的帖子

聖保羅百年老校,學術肯定不錯,2017 年DSE成績實在比港同好,但沒有記錯的話, 2016好像港同成績比較好,個人覺得學術成績兩校相差不遠,看同學喜歡那家學校的教育方式。

回覆 cherrieshum 的帖子

百年老校,成績相對有保證d

hoivy 發表於 17-10-31 08:51
其實港同都不錯,不過3322有d低

港同中學只創校10年,小學只係15年
創校初期收生標準一定不高
能將學生成績提升至呢個水平實在不易
可見學校努力不少

至於3322比較低
我估主要同小學基本100%升中
加上校風比較開放有關

當然spb都係好學校

我會建議由學生性格較適合邊類學習模式去選擇

其實睇來睇去, 睇3322 冇咩意思, 3322 是min , 但一些正常的8大學位都起碼受best 5 -> 4以上, 我覺得睇平均成績, 睇4+  rate 最好,  可惜好多學校冇鋪出來.

睇3大又係, 我覺得入poly PT 個D比好多三大的科要求高, 三大都有好多一般的科.

HaYi 發表於 17-10-31 11:01
其實睇來睇去, 睇3322 冇咩意思, 3322 是min , 但一些正常的8大學位都起碼受best 5 -> 4以上, 我覺得睇平均 ...
雖則話3322係min. requirement, 但如果當考試是否合格去睇, 我覺得都有其參考價值. 起碼可略知學生的平均質素. 像港同嘅case, 俾人感覺學生質素嘅波幅較大.

醒目開學勳章 王國長老

hoivy 發表於 17-10-31 13:44
每個數值都有背後的信息。我覺要先睇3322,跟住睇4+/5+,再睇埋入3大/8大最好。當然不是每間學校都有詳盡數 ...

Fair comment

ok3 發表於 17-10-31 11:55
雖則話3322係min. requirement, 但如果當考試是否合格去睇, 我覺得都有其參考價值. 起碼可略知學生的平均質 ...
直升中學部要求低既龍校, 預咗中學之後既學生差異會變大.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題