用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
樓主: little_kid
go

我有時少少事就情緒失控   [複製鏈接]

回覆 greentea000 的帖子

教仔女做好人、努力讀書,係為自己,唔係為父母,呢樣係正確。唔通佢到二三十歲唔濫交濫藥,就係為比面父母,無可能啦!
但點解為自己,就揀自殺,呢樣真係難搞。

回覆 retriever 的帖子

要真係虔誠果d至得。做咁多嘢,咁辛苦,就為成就他人?真係睬你都傻呀

MrBeast 發表於 17-11-1 08:04
我覺得是抗迹能力弱,自少lack of 解難experience,又唔識找人幫和傾訴

我看,一個人走到呢步,除左思想上孩子多只活在當下,不會想太遠处,其實主要係孩子覺得「絶望」,例如别人要求一些孩子無能為力的事。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_kid 發表於 17-10-30 09:38
我以前唔會咁, 只係溫書係無反應,發呆我先會發火。 現在我好似樣樣睇唔順眼。
...
可以話係緊張佢識唔識,唔識唔緊要,大家一起找方法,爸媽教你都要花時間,唔出聲會mung,若唔想爸媽幫話比爸媽聽就得

retriever 發表於 17-11-1 07:59
我覺得有信仰,有兩個位入,好正。

其一,而家社會富裕,生活條件齊備,細路們有時會感嘆為何咁辛苦讀書 ...

好多成年人也只活在當下。孩子小,你同佢講努力忍耐,暑假來緊,佢活在當下,不能得到任何開解。

你同佢講努力讀書,呀媽要求科科95分,年年月月日日,捱十幾年後,為成就别人而努力,從而找到安慰寧靜?  天真左。

Jane1983 發表於 17-11-1 08:29

要真係虔誠果d至得。做咁多嘢,咁辛苦,就為成就他人?真係睬你都傻呀  ...

確係唔易。

但話說回頭,成就不為自己,才能放下貪欲。能知足,才能時時安心喜樂,亦係細路一生大福份。

Jane1983    發表於 17-11-1 09:06

Jane1983 發表於 17-11-1 08:23

教仔女做好人、努力讀書,係為自己,唔係為父母,呢樣係正確。唔通佢到二三十歲 ...

我係同我媽關係最差既時候係同佢講過,如果可以返轉頭我唔想黎到呢個世界。但真正令我想去死係我無自我,我既人生只係滿足阿媽既各種期望同彌補阿媽既各種遺憾。我地住3x樓,又無裝窗花,老豆一見我坐係窗台上面就好緊張,眼都唔眨。

shadeslayer 發表於 17-11-1 08:29
我看,一個人走到呢步,除左思想上孩子多只活在當下,不會想太遠处,其實主要係孩子覺得「絶望」,例如别 ...

無錯,係絕望。
不在沉默中爆發,就在沉默中滅亡。

shadeslayer 發表於 17-11-1 08:43

好多成年人也只活在當下。孩子小,你同佢講努力忍耐, ...

信仰價值,係從小培養。不可能每事都發揮作用,但關鍵時刻,令人找回自己既定位。你看林書豪分享,佢係事事找尋信仰對佢既啟示,但小時候既形式,可能仍然係信仰習慣更多。

確係有學校從小教孩子要成就他人。看服務他人大於成就自己。

MrBeast 發表於 17-11-1 08:04
我覺得是抗迹能力弱,自少lack of 解難experience,又唔識找人幫和傾訴

抗逆力弱,都係父母們做成既啦。

retriever 發表於 17-11-1 09:06
抗逆力弱,都係父母們做成既啦。

因為而家D家長下下都要求關愛

洋蔥頭媽咪 發表於 17-10-31 08:21
奉勸你一定要跟子女Keep好關係,唔係嚇你,否則升中後你就知味道。你女女只屬於小兒科,你都未見過暴龍 :he ...
佢同我& C6關係一向好好的, 不過, 自從四年級開始, 唔知點解叫佢行佢就企, 叫佢東佢就去西, 成日駁咀駁舌, 乜都要駁一餐, 又講大話, C6又煩, 日哦夜哦(我都覺得好煩 ), 咁佢咪發脾四囉。

Jane1983 發表於 17-11-1 08:23

教仔女做好人、努力讀書,係為自己,唔係為父母,呢樣係正確。唔通佢到二三十歲 ...

因為條命係佢既,佢有權揀。。。

為自己,無錯。但現代孩子,大多數問題正係“覺得自己好大”。。。

所以教細路 “為自己” 或 “只為自己”,可能方向錯配。

做人真係譬如朝露,去日苦多。我都唔係成日講得出口「活得就是精彩」果種話。做人既然唔黎都黎咗,咁就好好走這一回。

唉,真係難!我女由細到現在,我就不停將我覺得正確的價值觀同佢講,brainwash佢。佢而家小四,仲好乖,但我接佢放學。碰見佢的同學,幾個星期無見,一d突然高咗好多,變得好大個。
小朋友一下子就大,青春期殺到,好多困難和挑戰。

Jane1983 發表於 17-11-1 09:23

唉,真係難!我女由細到現在,我就不停將我覺得正確的價值觀同佢講,brainwash佢。 ...

我細路K2 已經開始,而家再駁多D,是否青春期早來左? 早左係咪遲D 會無咁厲害?!

不過有樣野肯定,就係父母早習慣左細路唔係乖乖牌,將來反差少D,易啃得落。

聽見唔少細路從少柔順,呀媽慣咗事事掌控安排,到細路大左唔順佢意,就易上岡上線,心理不平。

Jane1983 發表於 17-11-1 09:23

唉,真係難!我女由細到現在,我就不停將我覺得正確的價值觀同佢講,brainwash佢。 ...

係正常反叛階段都好乖更令人擔心,一個唔完整既青春期呢個缺口之後要用更大既代價去補返。

little_yolky 發表於 17-11-1 09:10
佢同我& C6關係一向好好的, 不過, 自從四年級開始, 唔知點解叫佢行佢就企, 叫佢東佢就去西, 成日駁咀駁舌,  ...
小朋友去到高小,自然有自己嘅想法,沒可能再聽父母要佢行就行、企就企,若佢唔駁嘴任你擺佈,毫無主見,我諗你仲驚,咁諗會否舒服啲。父母覺得佢唔聽話,其實很多時只是小朋友行為不在父母期望之內,嘗試從孩子角度出發,適量放手,多溝通有商有量,無關痛癢嘅就由孩子學習承擔,小朋友自會越來越進步。加油 !

又唔一定,朋友係非常溫和的女性,佢老公亦係好和善的爸爸,佢個女真係無青春期反叛的嘢,就黎考Dse啦,和父母仲係非常親厚,令人羨慕。

我係捱咗先,我女幼兒時係好活躍,周圍走周圍摸索。帶佢考PN考K,真係兩行眼淚。但佢聽懂人話後,都算受教,一路都算合理。快到青春期,我打醒十二分精神迎接挑戰。
‹ 上一主題|下一主題