用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
樓主: little_kid
go

我有時少少事就情緒失控   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-31 14:37
當日個帖講去參加外國人參加既課外活動,小朋友就會同人講英文。我話我仔呢種性格唔會,學babywoman咁日日 ...

無問題呀。 同講英文為第一語言的孩子合作做一件事,例如 drama, 一定學到更好的英語聽講。就算你仔真的一句話唔講,也會改善聽力,改善左聽力,孩子要講的時候也會改善。

我仲未明我唔信乜? 我唔信有孩子比較文静? 我不是傻的。

我唔信同講英文為第一語言的孩子合作做一件事,例如 drama,孩子不會改善聽講。你是說你孩子完全沒有改善聽講?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 17-10-31 14:53
好多亞媽,仔女做錯事,早午晚三番四次攞出來鬧,次次都十級高溫。晚上亞爸放工返到屋企,又講比老公聽鬧多 ...

哈哈,我覺得自小到大鬧慣,反而唔會咁易走出騎樓。

回覆 retriever 的帖子

唔敢講,青春期少年變起來,一陣子和兒童期真係兩個人。
仔女一大,父母的option其實好有限。佢到18歳,輟學、搬出去、同人同居,唔聽你電話,你奈佢咩何?

retriever 發表於 17-10-31 17:52

佢頂得順,長得大就係。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

自從開學(小一),我覺得自己燥左好多,會話呀仔慢手慢腳,學野冇恆心,上兩堂又話唔上,放學只顧睇電視(卡通片),功課唔做,默書唔溫。
另一樣係我同仔睇完報紙後,佢會自動波剪圖片貼上剪報簿,分好類。亦自動波寫日記。
其實佢自動去諗去做,我十分欣賞。但佢慢手慢腳,做呢d用左好多時間。爸爸已經話左我幾次,個仔大左唔好成日鬧。仲同我講第一次考試啫,唔緊要。鬼唔知咩,但要準備轉校,唔緊張先奇

retriever 發表於 17-10-31 17:52

我都覺得比我鬧得多,出去先唔怕比人鬧

Lu324 發表於 17-10-31 18:50
自從開學(小一),我覺得自己燥左好多,會話呀仔慢手慢腳,學野冇恆心,上兩堂又話唔上,放學只顧睇電視( ...

自動波已經好好。做做下會快。

重要係睇過程,唔好重結果。

Jane1983 發表於 17-10-31 17:59

唔敢講,青春期少年變起來,一陣子和兒童期真係兩個人。

係!

但有無諗過,點解現代細路有走出騎樓呢個OPTION? 係點開始既呢?

唔知幾時開始,人人都唔係好似以前咁珍惜生命。學生自殺多人講,但其實打開報紙,唔同年龄層自殺都多。
以前係講,哀哀父母,生我劬勞。而家係,你地自己生我出來,我唔想黎ga,你地負責晒。

retriever 發表於 17-10-31 19:24
自動波已經好好。做做下會快。

重要係睇過程,唔好重結果。

如果佢唔需要轉校,我會放手唔理。

little_kid 發表於 17-10-30 09:38
我以前唔會咁, 只係溫書係無反應,發呆我先會發火。 現在我好似樣樣睇唔順眼。
...

好正常丫。C6係我自己揀架噃。但關係低潮時就覺得佢篤眼篤鼻,見佢前面憎佢後面見佢後面憎前面...

細路雖然係自己生,但你控制唔到佢性格。

有時睇佢唔順眼係一個正常自然反應。

但既然自己洗濕咗個頭,生咗出黎,就總得提升自己EQ去面對。

一句講哂,無論你覺得自己價值觀如何無懈可擊,都要夾硬接受呢個人雖然有你嘅genes但唔係你,你夾硬將你視為好嘅叫佢做,有時只會活受罪。

shadeslayer 發表於 17-10-31 18:09
佢頂得順,長得大就係。

十分同意。

Jane1983 發表於 17-10-31 19:58

唔知幾時開始,人人都唔係好似以前咁珍惜生命。學生自殺多人講,但其實打開報紙, ...

唔知幾時開始,細路們開始 “唔鬧得”。無論自己經歷定職場聽返來,譬如,有剛出社會做事既年青人,被老板鬧幾句,第二天就唔返工唔見咗人。。。

類似問題在某講座我有提出過,講者係一位教授,亦係一位舍監。佢甚至觀察到,在舍堂內年青人間反而喪鬧多,因為父母少鬧,結果連鬧人都唔識!

關於自殺為選項之一,我穩穩覺得媒體廣泛報導有影響。。。

唔知幾時開始,人人都唔係好似以前咁珍惜生命。學生自殺多人講,但其實打開報紙, ...

為自己,唔係為父母。大家唔係成日咁教仔女咩?應用係其他方面就反而接受唔到?

asweetmom 發表於 17-11-1 00:29
十分同意。

横掂孩子大個比人鬧,我鬧定先訓練下。

横掂孩子大個有好大壓力,我比定壓力先訓練下。

横掂孩子大個做事别人要求好高,我要求高先訓練下。

留意到有些家長有這些思維,真的無言。

cal@wicked    發表於 17-11-1 12:17

greentea000 發表於 17-11-1 07:31
為自己,唔係為父母。大家唔係成日咁教仔女咩?應用係其他方面就反而接受唔到?
...

我覺得有信仰,有兩個位入,好正。

其一,而家社會富裕,生活條件齊備,細路們有時會感嘆為何咁辛苦讀書? 某信仰話上天給你獨特才能,目標係要成就他人。。。

其二,人生慾求,總覺不夠,特別物質條件,追無可追。某信仰又話,人生不是為自己,是成就他人。物質追求不為己,亦可絕了貪念,心態更平和。

我覺得是抗迹能力弱,自少lack of 解難experience,又唔識找人幫和傾訴

Jane1983    發表於 17-11-1 08:25

shadeslayer 發表於 17-11-1 07:53
横掂孩子大個比人鬧,我鬧定先訓練下。

横掂孩子大個有好大壓力,我比定壓力先訓練下。
你估這些父母教游泳會不會一腳踢子女落2m個邊?

retriever 發表於 17-11-1 07:59
我覺得有信仰,有兩個位入,好正。

其一,而家社會富裕,生活條件齊備,細路們有時會感嘆為何咁辛苦讀書 ...

自己既才能同人生係為左成就他人。。。咁偉大。。。我講唔出囗,我都係叫佢為自己算啦!
‹ 上一主題|下一主題