用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
樓主: little_kid
go

我有時少少事就情緒失控  

little_kid 發表於 17-10-30 12:31
我不是想佢當主角, 我想佢放膽做某事。 佢原本安排做旁白, 我覺得係機會俾佢練膽量, 但佢又自己要求轉 ...

sorry to say, 你中了ek毒,之前有一個po 都有網友提到以drama培養較文靜的小朋友英文對話,當時我話這方法不是個個都work,你lum下通常都會搞一埸比父母睇,點都要做得好好睇睇,冇理由揀個唔出聲(or 英弱)做主角,我唔係話一定要做主角,但做棵樹達不到想要的效果只是哂$哂時間。
咁講到尾是你策略出現mismatch,只可怪自己,今晚找個機會同小朋友道歉。不過又唔好too hard on urself,我都做過傻仔。要佢講多d野,同佢傾多d計,在他面前和陌生人吹下水,慢慢就ok 仲唔洗$

Yanamami 發表於 17-10-30 12:56
這明顯是事實與你期望不乎~我女也是超怕羞,你想訓練佢,唔可能以為佢自己可以搞掂。我用6年時間去幫女呢 ...

你點幫佢?

MrBeast 發表於 17-10-30 13:48
sorry to say, 你中了ek毒,之前有一個po 都有網友提到以drama培養較文靜的小朋友英文對話,當時我話這方 ...

你都講得啱嘅。 你嘅方法我會試試。

little_kid 發表於 17-10-30 14:02
你點幫佢?
正如上面各位講,方法未必適合每个小朋友。幼稚園cc縮缩,今时今日我都怕人话我無家教唔打招呼。不过我話如果怕羞,起碼揮揮手笑下吖~佢做到禁大都係揮手(暈)。又同佢講,参加朗誦節練胆吖(同佢解釋过怕羞升中面試唔掂擋,俾mami幫你練大胆),我地目的只係正上台念完無錯就完成,幾多分都無所謂。好彩佢肯合作~怕eye contact咩?教佢望人眉心或鼻哥,压力無禁大……朗誦怕見到观众就揾mami望住……由小-幫佢幫到小六呀……漫漫長路呀~小五六仲入埋辯論隊(佢口齒好伶俐但好怕所有人focus糸佢身上),第-次上台佢话惊到腳又震牙都咯咯声。不过好彩克服到~~媽咪要不断帮佢同佢打氣啊~本身已經怕羞仲鬧佢,死多两錢重。首先要接受佢係个禁既人先,有進步-小步点都比原地踏步或後退好。

回覆 Yanamami 的帖子

我曾教我仔當台下觀眾係 ----一個個西瓜

You may need to get consultation from a clinical psychologist.

It will be a 50min session, but the cost should be > $1,000.

little_kid 發表於 17-10-30 14:06
你都講得啱嘅。 你嘅方法我會試試。
佢明明係害羞既人, 點解你要迫佢做大膽既人? 佢夠膽同老師講換角色, 其實都好大膽。訓練膽量, 由日常生活做起:自己叫自己嘢食, 自己去超市買嘢, 同樓下實蕉叔叔EE打招呼, 參加多D義工活動, 同陌生人多接觸.......等等。

我阿大6歲開始不問斷表演, 大台又有, 街站又有, 經常徵戰沙場比賽, 但見到陌生人問佢嘢, 都係十問九唔答, 但阿妹唔識都會大方回答, 呢D係性格使然, 有人係勇敢D, 有人係膽小D, 你要明白呢點。

little_yolky 發表於 17-10-30 14:54
佢明明係害羞既人, 點解你要迫佢做大膽既人? 佢夠膽同老師講換角色, 其實都好大膽。訓練膽量, 由日常生活做 ...

因為老師向我提過, 我小朋友在課堂少出聲, 佢又唔曳個幾個。在班好容易变“隱形人“,被老師忽略那堆。所以我想改善一下。唔係要將佢由害羞變,好活躍好social。

太過害羞在學校會變"隱形人"。老師亦向我提過, 因為佢在學又唔曳,

宏心 發表於 17-10-30 15:53
今日做家長,好易有情緒病。安慰、鼓勵的說話我不說了,因為作用不大。我的個人經驗是從食療入手,對改善情 ...

謝謝妳分享,我會試試。
你也曾有我情況嗎?

宏心 發表於 17-10-30 15:53
今日做家長,好易有情緒病。安慰、鼓勵的說話我不說了,因為作用不大。我的個人經驗是從食療入手,對改善情 ...
我有開始食呀...但好似仲燥左呀... 吾知係未吾0岩我.... 同埋我留意到...我食完朱古力個人會好易著火...

little_kid 發表於 17-10-30 16:01
因為老師向我提過, 我小朋友在課堂少出聲, 佢又唔曳個幾個。在班好容易变“隱形人“,被老師忽略那堆。 ...
你發火咪仲衰多二錢重。佢越少出聲, 唔曳, 你仲要鼓勵佢丫嘛, 發火佢咪仲縮? 咁啦, 佢性格害羞, 你性格火爆, 你先改善到火爆性格, 至好要求小朋友改善害羞性格, 這個deal都好合理啫, 係咪? 如果你自己都改善唔到, 就唔好惡小朋友啦, OK?

BTW, 其實讀書成績好, 我實在唔介意小朋友做隱形人的, 佢唔隱形, 曳到拆天你仲死。怕羞呢家嘢, 真係要時間慢慢改善, 正如我火爆+無耐性既性格, 我都用咗10年, 至改善少少。

little_yolky 發表於 17-10-30 16:31
你發火咪仲衰多二錢重。佢越少出聲, 唔曳, 你仲要鼓勵佢丫嘛, 發火佢咪仲縮? 咁啦, 佢性格害羞, 你性格火爆 ...

你轉數咁快嘅,呢個提議唔錯。  我唔發火佢都唔好害羞,win win.

little_kid 發表於 17-10-30 17:34
你轉數咁快嘅,呢個提議唔錯。  我唔發火佢都唔好害羞,win win.
要唔發火好難架。

little_kid 發表於 17-10-29 08:59
有時覺得自己係咪要看醫生

看一次花費不多

little_kid 發表於 17-10-30 17:34

說就容易,而且是你的一廂情願而已,孩子答應你了嗎?

IloveJJ 發表於 17-10-30 22:31
你講嗰個,係咪我仔呀?
ok喎,佢學drama學得幾好呀!雖然一如我所料,佢無同同學傾計(絕對唔係Shadeslaye ...
我只是說唔係個個都work,if it works for u, thats great. im happy for u.
不過我始終覺得與其花時間去改變弱項,何不增強強項