用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
樓主: little_kid
go

我有時少少事就情緒失控   [複製鏈接]

little_kid 發表於 17-10-29 08:10
昨晚知道我小朋友表演選了最少對白嘅角色,我無名火又起。 我有時測驗溫習,都會突然情緒失控放聲大罵, 事 ...

鬧仔無問題,但要收得快,至緊要細路知道你鬧物,同講到個道理。

唔好忍埋忍埋,一次過左鬧下右鬧下,變左情緒發洩就好有問題。

你鬧既野,我估到少少為物。

千祈唔好鬧佢無爭凳仔做主角。但練精學懶一定要鬧。

siden 發表於 17-10-29 10:26
有時測驗溫習,我都會突然情緒失控放聲大罵。

但係唔會只因爲小朋友表演選了最少對白嘅角色呢啲小事。

我以前唔會咁, 只係溫書係無反應,發呆我先會發火。 現在我好似樣樣睇唔順眼。

楼主,我女幼稚園畢業时同我講:媽咪,老師原本叫我做畢業礼司儀,不过我同佢講,我怕醜所以唔做啦……我估如果你係我,嬲到暈左都有之

Dup.

Dup.

我都係... 最近仲直頭差D出手打

1998Ruby1998 發表於 17-10-29 09:32
我阿媽都係火山人,無緣無故就爆發,心煩意亂。細個行過去廚房問阿媽「呢題點做?」佢有時候會突然好躁底鬧 ...
區瑞強、曾路德、蔡琴都有效, 試下。

Yanamami 發表於 17-10-29 11:54
情緒失控既家長,听我勸-句……而家种既果,佢地升中後,会自己食番~信我! ...
依家食得打針雞多, 高小就食番, 信我, 我食緊。

小時了了    發表於 17-10-30 14:38

little_yolky 發表於 17-10-30 10:33
依家食得打針雞多, 高小就食番, 信我, 我食緊。
你果d......濕濕碎!都未見識過“真”功夫......

little_kid 發表於 17-10-30 09:38
我以前唔會咁, 只係溫書係無反應,發呆我先會發火。 現在我好似樣樣睇唔順眼。
...
我阿女參加咗三年drama, 都係最少對白既角色, 我最初以為佢屎, 後來先發現係佢舉手揀。我問佢點解, 佢話唔想浪費時間背對白, 上drama時個NET同中國人老師成日鬧人(因為小朋友唔合作), 佢覺得學唔到嘢。我知道之後, 今年同佢cut咗, 換咗另一個課外活動。Drama佢仲要係校隊, 佢仲要係小五, 校隊可以填升中表我都cut, 有咩問題, 只不過係ECA, 發乜火。

一場戲, 總有人做配角, 有人做主角, 好似我阿細學咗四年粵劇, 今年大匯演都無份做主角, 做個二打六, 唔通我又發火? 我哋年資耐, 其實我發火就一定可以俾主角佢做, 但係總有人要做果個閒角, 閒角都係串聯一套劇, 佢做得好都好重要, 無咗佢套劇都做唔落去, 而且亦要俾機會其他小朋友, 你應該鼓勵佢將只有幾句既對白練好。我阿大上drama時, 只有兩句對白, 表演前我都會同佢練, 練到無甩拖, 講得最清楚為止。

我兩個各有各衰, 但我總會看到她們的優點。如果真係覺得有問題, 去看看心理E生, 雖然貴D, 但好過問題越積越大。

Yanamami 發表於 17-10-30 10:43
你果d......濕濕碎!都未見識過“真”功夫......
佢噚晚撞頭埋牆。

little_yolky 發表於 17-10-30 10:48
佢噚晚撞頭埋牆。
點解呀?? 你的小朋友是仔or女?

小溱 發表於 17-10-30 10:56
點解呀?? 你的小朋友是仔or女?
女仔嚟的, 以前好乖的。

little_yolky 發表於 17-10-30 10:58
女仔嚟的, 以前好乖的。
我個都係女...以前都係好乖...而家就

IloveJJ 發表於 17-10-30 09:58
即係你覺得佢唔達到你心目中要求?所以開始事事唔順眼?

我只諗我壞情緒係咪嚴重咗? 我唔係討厭佢, 只係依家佢有啲少少嘢已經觸動我神經咁。

Yanamami 發表於 17-10-30 10:02
楼主,我女幼稚園畢業时同我講:媽咪,老師原本叫我做畢業礼司儀,不过我同佢講,我怕醜所以唔做啦……我估 ...

我不是想佢當主角, 我想佢放膽做某事。 佢原本安排做旁白, 我覺得係機會俾佢練膽量, 但佢又自己要求轉。

little_kid 發表於 17-10-30 12:31
我不是想佢當主角, 我想佢放膽做某事。 佢原本安排做旁白, 我覺得係機會俾佢練膽量, 但佢又自己要求轉 ...

這明顯是事實與你期望不乎~我女也是超怕羞,你想訓練佢,唔可能以為佢自己可以搞掂。我用6年時間去幫女呢!(諗住如果唔喺升中面試時死梗啦~)有是亦要接受佢就喺佢,喺你生成佢怕羞既,喺咪?佢無得揀,唔喺佢既錯。點解要嬲佢呢?系咪應該嬲自己?好難一下子改變一個人,你努力幫佢既話,可能可以改善到d。

little_kid 發表於 17-10-29 08:10
昨晚知道我小朋友表演選了最少對白嘅角色,我無名火又起。 我有時測驗溫習,都會突然情緒失控放聲大罵, 事 ...

加油!

Yanamami 發表於 17-10-30 12:56
這明顯是事實與你期望不乎~我女也是超怕羞,你想訓練佢,唔可能以為佢自己可以搞掂。我用6年時間去幫女呢 ...

可以指教吓點幫怕醜的小學生?
‹ 上一主題|下一主題