用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀了兩個月小學不開心
樓主: appledai
go

讀了兩個月小學不開心   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-11-2 08:37
其实每周默書、每月測驗,我估無乜人会开心……

放學返去自動做功課還要不斷被催趕,食飯又要被係催促食快啲原因怕飯後唔夠時間溫習....果種壓力.,小朋點承受!!

我同爸爸都有不少degree.我想我可能潛意識是接受不到個女讀書差。我緊張第一次考試,是因為我不知道她在全年級是個什麼水平,又怕個底打得不好,將來很難追。前段時間她情緒不好無端端發脾氣,我就在想,別人是怎樣渡過幼稚園到小學的轉變的。現在我已經比多時間她玩,希望可以幫到她

appledai 發表於 17-11-2 10:44
我同爸爸都有不少degree.我想我可能潛意識是接受不到個女讀書差。我緊張第一次考試,是因為我不知道她在全 ...
我女都係剛升小一,我同你一樣都有些擔心! 第一次測考,就當試水溫,睇下小朋友本身有幾多斤兩. 記住,玩係要陪的,唔係叫佢自己玩.

見到樓主要食藥,我比較擔心樓主的情況.   雖然我絕對明白你對小朋友在學業上的擔心(因我是一樣),但我也覺得父母絕對是小朋友的第一榜樣,小朋友應該感受到你的情緒困擾,所以她也變得更困擾....知道你開始食藥,可見你是一個開明的父母, 勇於處理問題, 不如帶小朋友一起尋求一些專業治療?其實這分面我不懂, 但見有遊戲治療、音樂治療等,應該可以安排在週末,這會否是一個幫到小朋友及你的方法呢?

appledai 發表於 17-11-2 09:19
我home office,但做的事情自己control時間和多少。目前來說,校車是最好的選擇,自己搭車更快。小朋友功課 ...
小一讀卷嗎?how abt 1:1 c 補?

HK-MAN 發表於 17-11-2 10:38
放學返去自動做功課還要不斷被催趕,食飯又要被係催促食快啲原因怕飯後唔夠時間溫習....果種壓力.,小朋點承 ...
我個慢細摩惶小4食反都要大概一個中 ,小一二係學校係唔夠時間食lunch

回覆 MrBeast 的帖子

PILLOW TALK IS GOOD

appledai 發表於 17-11-2 10:44
我同爸爸都有不少degree.我想我可能潛意識是接受不到個女讀書差。我緊張第一次考試,是因為我不知道她在全 ...
誠意推薦陳庭三博士的骨肉情講座(如仲有搞)

MrBeast 發表於 17-11-2 11:24
我個慢細摩惶小4食反都要大概一個中 ,小一二係學校係唔夠時間食lunch
我係食野食得快既人,乜都趕頭趕命...但我真心欣賞,食飯可以慢慢食,慢慢享受既人....生活應該如此..

HK-MAN 發表於 17-11-2 11:35
我係食野食得快既人,乜都趕頭趕命...但我真心欣賞,食飯可以慢慢食,慢慢享受既人....生活應該如此.. ...
最好水6皆宜,即刻變黑又得,慢慢變黑又得。雖然我唔健談,但又中意食反時傾計

睇晒樓主的post,其實幾不安。食抗抑鬱药媽,内向"自閉"女,讀多功課地區名津,亞女怨讀書辛苦唔開心,樓主仲要加句間學校N年前有學生跳樓...

而家考完試,比佢放鬆玩吓先,要玩到開心笑,笑到嘖嘖聲先收貨。

appledai 發表於 17-10-29 00:01
我個女一向都很內向甚至有些自閉。不怎麼和同學玩。其實她默書成績很好,但最近常常無故發脾氣。剛才問她為 ...

你既問問題方法已經引導左佢答你「不開心 要回幼稚園」。

您比左引導佢「想返轉頭」

你明唔明我講咩?

你需要社工

HK-MAN    發表於 17-11-2 13:27

Jane1983 發表於 17-11-2 12:49
睇晒樓主的post,其實幾不安。食抗抑鬱药媽,内向"自閉"女,讀多功課地區名津,亞女怨讀書辛苦唔開心,樓主 ...

樓主本身有問題⋯⋯ 好需要專家幫忙。希望佢盡快搵人幫到。

Jane1983    發表於 17-11-2 12:56

醒目開學勳章

appledai 發表於 17-10-29 00:15
平時周一到周四真沒時間玩,每日回到家都4點半有多無少。食些茶點,做功課,沖涼洗頭,就快7點。幼稚園時期 ...

只小一,其實就算考試的週末也可以玩半天,同她說温完下畫带她去弄,可以推動到,留意不做有机會弄病的項目便可以

MrBeast 發表於 17-11-2 11:19
小一讀卷嗎?how abt 1:1 c 補?

小一咁快開始私補? 唔係咁好喎。

retriever 發表於 17-11-17 07:11
小一咁快開始私補? 唔係咁好喎。

是的,但有時馬死落地行,just an option to consider

appledai 發表於 17-10-28 23:10
話不中意小學,想回去幼稚園,我應該如何幫女兒面對這個轉變。半日到全日,從有圖畫興趣班到沒時間參加,由 ...

再睇到呢個帖,同意版友所言,你係幾多用自己嘅成年人價值去判決細路仔。

第一, 你問埋曬啲“掘頭路” 問題,係咪唔鍾意返學? 係咪無得玩唔開心?

第二,想佢開心D 周末加返個畫班?

第三,考完小測去短旅行?

你要問要攪,應該講D 做到既,容易D 既野。 譬如: 細路仔都鍾意食野架,咪考完試,食餐好DD 既 (當然唔好攪到米芝蓮啦),算係回饋大家既努力,細路亦可能對測考有較正面既印象(短期利益)。

最後順講多句: TIME IS LOVE

細路係好鍾意父母陪伴,唔係醒多個舞班畫班,或者去多次短旅。

簡單生活,先有可持續性。

我相信,一個真正愛錫子女的家長不會安排子女進入一間「功課出名多,前幾年有學生跳樓的學校」去剝奪孩子玩樂、休息的權利。

孩子讀書叻,孩子固然有好處好,家長面上亦貼金。

孩子地獄式苦讀,痛苦的只是孩子。

純以家長的利益看,送孩子到煉獄,對自己有百利而無一害。

我相信,讀這所刻意剝奪學生玩樂、休息權利的學校,學生跳樓的機會遠高於正常學校。下一個跳樓的孩子可能是學校的任何一個學生。到時,撫著學生屍體的家長就會悔不當初了。不過,甚麼都遲了。

愛妳的孩子就趕緊轉校!

回覆 retriever 的帖子

簡單生活,先有可持續性
小朋友快樂成長,需要簡單和有規律的生活,需要父母愛護和陪伴,就好足夠。唔使名校、豪宅、名車、米芝蓮餐廳、一年幾次旅行。

HK-MAN    發表於 17-11-17 15:01

我非常明白P1開頭, 小朋友成績同你預計的有落差時, 身為父母的緊張, 但小一基本上是看 "小朋友幼稚園的底", "適應力" 同 "不同學校的功課要求", 有的快, 有的慢 .同小朋友的認知學習能力 無太大關係. 就算佢第一次考出來成績普通, 亦唔代表咩.   

如果你小朋友是要多些時間去適應, 大人可做的是將他的時間表再重新檢視一次, 盡量編得類同幼稚園的作息.  無謂的活動補習先cut,    吃飯等都要限時, 吃不完都收,  功課先做難, 再抄寫, 限十分鐘內一份, 盡量唔好錯, 以後少些correction.   但告訴她媽媽趕緊, 是為她好, 可以騰多些時間去每天的自由活動.  慢慢會加快每個task , 她也有時間玩.
‹ 上一主題|下一主題