用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀了兩個月小學不開心
go

讀了兩個月小學不開心  

話不中意小學,想回去幼稚園,我應該如何幫女兒面對這個轉變。半日到全日,從有圖畫興趣班到沒時間參加,由每天公園1-1.5小時到沒時間去公園。每週默書,每月測驗。馬上期中考試,我有告訴女兒不用擔心成績,無論考成什麼樣,爸爸媽媽都愛你。但是我看得出她不開心。
請問大家是怎麼幫助孩子渡過這個時期

回覆樓主:

首先要了解清楚囡囡點解唔鐘意返學, 系學業上遇到問題,還是與同學溝通上有問題,先再諗法,對証下藥

我個女一向都很內向甚至有些自閉。不怎麼和同學玩。其實她默書成績很好,但最近常常無故發脾氣。剛才問她為什麼不開心,問是不是不中意返小學,她說是。問是不是沒時間玩,沒讓你上圖畫堂不開心,她說是。都是我問她答,從不主動說什麼

回覆樓主

現今小孩好可憐,由七點起身到四點返到屋企,回家還要做功課和溫默書。我仔間學校全日也只有20分鐘小息,下午吃完飯就上堂直到3點放學⋯

回覆 appledai 的帖子

睇完你話有得玩到冇,功課壓力多咁多,我係小朋友都唔仲意返學啦。
大人份工辛苦,都想轉工、攞病假抖吓。但小朋友話想轉校,可以嗎?吊頸都要抖吓氣。其實可唔可以每天去公園玩半小時,俾返D時間佢玩,放鬆心情,令佢明白讀書係好開心的一件事,慢慢改變負面的想法。

萬一小朋友的成績唔理想,大人一定要頂住學校(老師)的壓力,同小朋友用正面能量去解決問題。

平時周一到周四真沒時間玩,每日回到家都4點半有多無少。食些茶點,做功課,沖涼洗頭,就快7點。幼稚園時期的周4圖畫堂就cut了。周5小提琴,落公園1個鐘。週六懶覺,英文,跳舞,做功課。週日主日學。其實已經沒要求什麼了,週5的小提琴是學校一定要參加一樣選的,跳舞是自己喜歡的。下個月決定週六加個圖畫讓她開心下,最近兩個週末沒有玩,是因為要考試了,我想考完後再帶她好好的玩,短途旅行

回覆樓主:

囡囡細過時,曾經上過一些playgroung,  小朋友遊戲完後,導帥有5 分鐘討論, 最記得系當小朋友放學回家後, 最好問她今日返學有咩開心事分享吓, 盡量唔好問今日有咩唔開心, 導帥話提及開心事會令小朋友好啲,暫時囡囡這程況,要睇程況而行事,樓主加油, 觀察吓囡囡情緒,再加以安慰

粉紅虎 發表於 17-10-29 01:08
囡囡細過時,曾經上過一些playgroung,  小朋友遊戲完後,導帥有5 分鐘討論, 最記得系當小朋友放學回家後, ...
你這個方法不錯,多謝!

appledai 發表於 17-10-29 00:01
我個女一向都很內向甚至有些自閉。不怎麼和同學玩。其實她默書成績很好,但最近常常無故發脾氣。剛才問她為 ...
繼續問,pillow talk,同學仔nice 5 nice,老師惡唔惡,小息做乜。另外有冇方法再squeeze 時間出來,如自行接送,跟下功課小d改正,有冇功課堂etc

我個女一向都很內向甚至有些自閉。不怎麼和同學玩。其實她默書成績很好,但最近常常無故發脾氣。剛才問她為 ...

我囡小時不喜歡,不會同我地講有D乜嘢唔開心或高興。

後來有人提出玩具療法(個名好似係咁),我去上課,其實都幾好玩。

我以前用公仔(其他玩具)作引導性問題,慢慢令亞囡提及自己的問題,進度緩慢。最後,找clinical psychology ,改善佢D溝通問題。

仲有,有D小朋友,好似我囡,唔會同父母講自己的問題,因為佢地知道父母知道後,會更加擔心,寧願同其他人(專業人士)傾,because my kid is too sensitive.  深信你囡囡唔需要這些特別的服務。

我覺得如果有些小朋友有點 "自閉" (不是貶意), 佢地會比開放的小朋友更習慣少變模式,  唔習慣一下太多野變,  所以暫時keep 番佢喜歡的野, 好似你說繪畫, 佢會開心些.  

我估你雖說對佢就唔介意成績, 都平日會對佢有要求, 佢是感覺到的. 如你可以接受而佢成績都可以, 唔好去補英文, 留些時間去玩.  反正只是小一, 過得去就夠了, 80定90分冇大意義. 當然如果太差, 就平日溫多少少, 好過去上一小時堂.  

appledai 發表於 17-10-29 00:15
平時周一到周四真沒時間玩,每日回到家都4點半有多無少。食些茶點,做功課,沖涼洗頭,就快7點。幼稚園時期 ...

小一第一次考試就兩個星期唔玩來溫習,真係辛苦咗少少喎,咁樣到高小點算?
我仔初小時,考試當日都仲會落公園玩一陣,現有高小都仍會落樓下走走,溫書都唔好太過悶,半小時至一小時輕鬆下,不太會影響成績,反而心情愉快些,對溫習有幫助。

回覆樓主

我相信現今無小朋友會鍾意返學,我囝係其中一個,但我會讚過升左小學叻左,以前幼稚園學唔識的野、而家學識左。

manwai11 發表於 17-10-29 19:11
我相信現今無小朋友會鍾意返學,我囝係其中一個,但我會讚過升左小學叻左,以前幼稚園學唔識的野、而家學識 ...

咁又唔係既,我小朋喜歡上學。常提及學到乜,又唱聖詩(基督教學校)我都好開心。平日夜晚隔晚和她去公園散步。放學都可以去下clubhouse .我地今個星期有小測,今天照去海洋公園。不用太緊張不停溫習既

manwai11 發表於 17-10-29 19:11
我相信現今無小朋友會鍾意返學,我囝係其中一個,但我會讚過升左小學叻左,以前幼稚園學唔識的野、而家學識 ...

咁又唔係既,我小朋喜歡上學。常提及學到乜,又唱聖詩(基督教學校)我都好開心。平日夜晚隔晚和她去公園散步。放學都可以去下clubhouse .我地今個星期有小測,今天照去海洋公園。不用太緊張不停溫習既

回覆樓主:

考慮星期六半日温書,剩下時間至星期日脕任玩,估小朋友可接受

appledai 發表於 17-10-29 00:15
平時周一到周四真沒時間玩,每日回到家都4點半有多無少。食些茶點,做功課,沖涼洗頭,就快7點。幼稚園時期 ...

有沒有跟細路解釋上學的意義?

BTW, 係咪上緊教會學校? 好多野拉天父落水講,事半功倍。

lui 發表於 17-10-29 21:48
咁又唔係既,我小朋喜歡上學。常提及學到乜,又唱聖詩(基督教學校)我都好開心。平日夜晚隔晚和她去公園 ...

呢方面是否直資跟津校較常見差異?

一般直資教學活潑D,資源多D 學校活動亦多D。

retriever 發表於 17-10-30 07:40

呢方面是否直資跟津校較常見差異?

我覺得教會學校好d.比起我大女從前那間沒有宗教好明顯冇咁"into".

我女會講返學真系好,返學學到好多野。中英數一樣好重要。我想佢地好多野用「手」學,所以真系覺得自己學緊

(emoji)