用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏基金 vs 顏宝玲
go

羅氏基金 vs 顏宝玲

你會揀邊間?點解呢?

elbar    發表於 17-10-28 11:37

happyelimme 發表於 17-10-28 01:08
你會揀邊間?點解呢?

一個港島 一個九龍bor

bobbob    發表於 17-10-28 15:26

pypy405 發表於 17-10-28 10:40
一個港島 一個九龍bor
羅氏基金喺將軍澳,顏寶鈴喺土瓜灣,都係九龍學校。

王家爸爸 發表於 17-10-28 10:45
嚴格來說將軍澳屬於西貢區, 係新界區

王家爸爸    發表於 17-10-28 15:50

都是直資,不考慮遠近,哪個區並不重要。

elbar 發表於 17-10-28 11:36
嚴格來說將軍澳屬於西貢區, 係新界區
多謝你,你絕對係升学專家

happyelimme 發表於 17-10-28 13:53
多謝你,你絕對係升学專家

不敢當

王家爸爸 發表於 17-10-28 10:45

happyelimme 發表於 17-10-28 01:08
你會揀邊間?點解呢?
如果兩間都收,我會建議你揀羅氏基金,原因係六年前羅氏基金同顏寶玲收到既學生應該差唔多,但係DSE成績羅氏基金好過顏寶玲。意思係羅氏基金既增值比顏寶玲高啲。

我比較過2間 DSE  (Laws 4 or above, NPL 用credit, 我估一樣)

1. 最新DSE 差唔多, Laws 數學好些, NPL 通識好些, 如果對數理有興趣, Laws 應該好些.  中英都係差唔多. 中 (40%+) ,  英(70%%)

2. 2間中文都得40%+ 是credit, 照計NPL 多Non chinese, 中文會有些影響, 似乎laws 應是主流學生多, 在中文方面都要加把勁.  (以前識laws 畢業生, 佢說中文一向都是一般, 相信進步要等多些LHT上來的學生才會有. )

3. NPL 有IB, Laws 冇.

4. Laws 有LHT feeder 上, 街位少些(40個? ).  NPL 收好多TSL 學生, 但始終不是feeder school, 街位多.  

5. 平時英文語境TSL/NPL 多, LHT/LAWS 少, (去過開放日見)

王家爸爸 發表於 17-10-28 16:08
如果兩間都收,我會建議你揀羅氏基金,原因係六年前羅氏基金同顏寶玲收到既學生應該差唔多,但係DSE成績羅 ...

顏因為部份精英去咗讀IB

elbar 發表於 17-10-29 11:29
我有想過, 但NPL IB 都是第一年, 而佢同laws 的DSE pattern 就多年都是仍同今年差唔多.
NPL IB 上年(第一年)好似得十幾人. 估計對DSE (about  rest 130 people : estimated fm S6 142 people - IB students ------ fm 2016 S6 figure)可能影響未有太大.
( NPL, GT 都是初有/ 將有IB, 我都密切注視入IB的要求, IB result, 同對唔入的人 (DSE) 的影響, 即會唔會類似真道, 如用DSE 去睇學校唔夠全面.   )

elbar 發表於 17-10-29 11:29
如果無記錯,佢哋 2014年9月先試辦 IB 預備班,僅取錄了20個外來生。佢哋自己既 IB 學生應該未畢業。

HaYi 發表於 17-10-29 11:53
我有想過, 但NPL IB 都是第一年, 而佢同laws 的DSE pattern 就多年都是仍同今年差唔多.
NPL IB 上年(第一 ...
DSE pattern 多年來都差唔多係因為今年畢業既 IB 只係試辦年。我估佢哋既 DSE 明年會開始跌。

王家爸爸 發表於 17-10-29 13:13
DSE pattern 多年來都差唔多係因為今年畢業既 IB 只係試辦年。我估佢哋既 DSE 明年會開始跌。 ...
oh 原來是如此.  但來我地小學talk show 時, 有問過NPL 負責IB個位, 佢說暫唔以成績先來取IB生, 唔知實行時會唔會真, 會唔會同真道DBS一樣成績好人多數去IB呢.  如果去IB的不是全因成績, DSE 相對來說影響少D掛...  

HaYi 發表於 17-10-29 11:53
NPL IB 上年(第一 ...

對於有IB學校,淨睇DSE 表現的確未夠全面

HaYi 發表於 17-10-29 13:21
oh 原來是如此.  但來我地小學talk show 時, 有問過NPL 負責IB個位, 佢說暫唔以成績先來取IB生, 唔知實行時 ...
之前我都問過,似乎佢地傾向於收外人。
暫時唔以成績考慮收取IB生,因為唔想影響DSE成績,所以應該只係講緊校內生,中四外來生仍然先睇成績。

HaYi 發表於 17-10-29 13:21
oh 原來是如此.  但來我地小學talk show 時, 有問過NPL 負責IB個位, 佢說暫唔以成績先來取IB生, 唔知實行時 ...
佢哋既IB算貴,又無業績,所以同DBS既情況好唔同,大部分家長都係持觀望態度。

王家爸爸 發表於 17-10-29 13:31
佢哋既IB算貴,又無業績,所以同DBS既情況好唔同,大部分家長都係持觀望態度。 ...
係呵, IB要好, 我覺得學校是付出好多資源, 個時介紹DBS IB 連圖書館都要分開, NPL 1st IB 成績暫時一般, 觀望都是正常, 成10K/ month.  

HaYi 發表於 17-10-29 13:39
係呵, IB要好, 我覺得學校是付出好多資源, 個時介紹DBS IB 連圖書館都要分開, NPL 1st IB 成績暫時一般, 觀 ...
我都係咁諗,如果成績好、讀得掂,成萬蚊個月,有更好既選擇。