用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Concord / Caterham/ Freemen's/ Epsom
go

Concord / Caterham/ Freemen's/ Epsom [複製鏈接]

亞仔對以上4間sixth form有興趣,
請問大家可以比一些意見嗎 ?
他喜歡理科。

10    0    0    1

edamame 發表於 17-10-27 10:37
亞仔今年報了以上4間sixth form,
他喜歡理科。

因为已经是升讀中六了,要預備考大學,所以學校的公開試往績是很重要的。我建议你先在他们的網站上看看你自己小朋友將会选修的理科过去數年公開试成绩来作篩選。這樣可以先收窄範圍,然後再在校風、地點、課外活動等範疇逐一比較吧!

PenguinQQ 發表於 17-10-27 11:20
因为已经是升讀中六了,要預備考大學,所以學校的公開試往績是很重要的。我建议你先在他们的網站上看看你 ...

Caterham 本星期六考筆試呀!加油。

引錯回覆,唔好意思。

他喜歡理科。

我個囝今天轉了去Caterham 唸L6, 讀得開心,之前yr.9 考過但考吾入去了另外一間讀左三年。Caterham 係好學校。

121213 發表於 17-10-27 18:27
我個囝今天轉了去Caterham 唸L6, 讀得開心,之前yr.9 考過但考吾入去了另外一間讀左三年。Caterham 係好學 ...

請問星期六要上堂嗎?
可以介紹一下boarding?

他喜歡理科。

Caterham

Epsom

121213 發表於 17-10-27 18:27
我個囝今天轉了去Caterham 唸L6, 讀得開心,之前yr.9 考過但考吾入去了另外一間讀左三年。Caterham 係好學 ...

I am interested in Caterham and if there are many boarders over the weekend as I heard others said the boarding house is quiet on Sat & Sun.

edamame 發表於 17-10-27 18:46
請問星期六要上堂嗎?
可以介紹一下boarding?

L6 海外生星期六只上1.5 hrs IELTS 堂,local寄宿生週六不用上堂所以很多人週五晚就返家。我個囝同房就是澳洲藉嘅英國人通常Fri 晚走左阿囝就變成有single room, 佢都幾Enjoy. 中五至中七一個House週末大慨剩下五、六十人,當然香港人最大幫,約埋行落town 約十分鐘又或者去倫敦睇戲,唐人街行下,又會響學校common room 睇下波,打下羽毛球或其它運動,總括來說無悶嘅感覺。

ricenoodle 發表於 17-10-27 19:45
I am interested in Caterham and if there are many boarders over the weekend as I heard others said  ...

見以下我回覆edamame....希望幫到你。

121213 發表於 17-10-27 21:07
L6 海外生星期六只上1.5 hrs IELTS 堂,local寄宿生週六不用上堂所以很多人週五晚就返家。我個囝同房就是 ...

121213多謝你回答問題,你仔仔舊年係HK考入學試嗎?還是uk
我仔剛在HK考完,他說chem 和Phy 超難,有3分1係未學過,所以我有D擔心。
吾知12月知道結果未!我見佢個網站話一月先出結果,有排等。

edamame 發表於 17-10-27 22:06
121213多謝你回答問題,你仔仔舊年係HK考入學試嗎?還是uk
我仔剛在HK考完,他說chem 和Phy 超難,有3分1 ...

囝Yr 9 已經去了英國升學,當年考不到Caterham所以去了另外一間UK boarding school 唸三年,上年卷土重來再考L6, 終於掂左。佢好遲先收到offer成二月初才知道,當中也有叫agent追,學校回覆未有位,要有人放棄offer才俾阿囝,亦有表示想收佢,可能係waiting 吧。我知道最快有人Xmas 左右收到offer, 之後有人吾留位放棄就逐步給offer 予其他qualified 嘅考生。

edamame 發表於 17-10-27 22:06
我仔剛在HK考完,他說chem 和Phy 超難,有3分1 ...

我仔話入學試Phy, Chem 不太難,之後如果學校想收你的話會約Skype interview. 好多考生冇機會 interview 已經rejected. 當然有得in 也未必一定收啦。

121213 發表於 17-10-27 22:34
我仔話入學試Phy, Chem 不太難,之後如果學校想收你的話會約Skype interview. 好多考生冇機會 interview  ...

Pls check pm

121213 發表於 17-10-27 22:34
我仔話入學試Phy, Chem 不太難,之後如果學校想收你的話會約Skype interview. 好多考生冇機會 interview  ...
請問這校谷不谷學生呢?L6沒單人房,U6有single room 嗎?好似boarding得150人,(六)(日)外國人返晒家,约剩下多少人留校呢?沒活動如學生自修,有無地方呢?謝謝

TingTing 發表於 17-10-27 22:42
請問這校谷不谷學生呢?L6沒單人房,U6有single room 嗎?好似boarding得150人,(六)(日)外國人返 ...

不太谷,普遍學生都自律温習。我上面有posted 過house 在周六、日嘅情況。L6 雙人房,U6 係single room.

呀囝是Freemen’s 上屆畢業,是理科生, 學校理科成績強,在校內website便看到過去A-Level成績。該校老師及本地生們都很好,呀囝説沒有歧視、欺凌的。新宿舍只建成三、四年,所以設施新,大部分L6住single room, U6全是single room。Boarding逢weekend會有集體活動時間,玩小組遊戲/打波等;every friday晩飯後會接載宿生去Epsom嘅supermkt 逗留一小時讓他們可自行添置日用品(如沒有需要,這個學生是可選擇不跟隨去的)。

121213 發表於 17-10-27 21:07
L6 海外生星期六只上1.5 hrs IELTS 堂,local寄宿生週六不用上堂所以很多人週五晚就返家。我個囝同房就是 ...

謝謝!是否L6 已經不用知會家長就可以去 London etc?
其實好多boarding schools 如果近倫敦都只淨下國際學生留宿,local 人就可以回家。

回覆樓主

請問 Epsom 是否多些 boarders ?

ricenoodle 發表於 17-10-28 00:03
謝謝!是否L6 已經不用知會家長就可以去 London etc?
其實好多boarding schools 如果近倫敦都只淨下國際 ...

不用通知家長但最少三個同學一齊去,但阿囝一定会先知會我。要通知house master 及要指定時間回到學校。

yfchanMa 發表於 17-10-27 23:39
呀囝是Freemen’s 上屆畢業,是理科生, 學校理科成績強,在校內website便看到過去A-Level成績。該校老師及 ...

你好, 請問freemen's  係咪每星期都有測驗?
我見他們boarding 得60人,係咪大多數係sixth form ?
‹ 上一主題|下一主題