用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該堅持落去定勉強無幸福?
樓主: lcyesther
go

應該堅持落去定勉強無幸福?   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 17-10-27 08:58
我知,原本打算三月考,但starter考試改制,下年一月加入movers題目,要15盾更難,所以想12月考

...

叩門根本唔駛考盾。

回覆樓主

有cert的小朋友周街都是,如果cert是重要的話,根本不需要面試。叩門試激烈之處在於小朋友在面試過程中如何應對問題,例如面對不懂回答的問題時會如何處理,其談吐舉止,以及處理日常生活問題的技巧。學校選的未必是最top的學生,禮貌、處事態度不容忽視,這並不能在外補中學到的。經歷過多年面試,眼見全懂得答的小朋友也可以是沒有offer。小朋友現階段看見不懂得的字會不開心,這真是可悲,學海無涯,往後讀書之年二十載,五歲人仔已經感受到壓力,媽媽你現今覺察到也不算遲,要想想辦法平衡女女的心情呢!

千語mami 發表於 17-10-27 09:04
其實很多人真的喜歡儲offers, 而來來去去有offer 的都是同一堆人,他們最後都會放,所以先不用太灰,還有希 ...

執人二攤都要睇實力⋯⋯

HK-MAN 發表於 17-10-27 10:15
每人要求想法都唔同,孩子健康沒有負面思想便好了! 最怕催谷過度厭惡學習!

絕對認同師兄講法

szelau123 發表於 17-10-27 19:29
絕對認同師兄講法

很迷惘,谷又怕失去興趣,不谷又怕扣不到門(扣門好多做卷)。成日聽到「好好凖備扣門」,前輩門,應該做什麼去凖備?

lcyesther 發表於 17-10-27 19:34
很迷惘,谷又怕失去興趣,不谷又怕扣不到門(扣門好多做卷)。成日聽到「好好凖備扣門」,前輩門,應該做 ...

我不是前輩…我小朋友都係龍年。
每個人背景,地區都不同。要求也不同呢!

很迷惘,谷又怕失去興趣,不谷又怕扣不到門(扣門好多做卷)。成日聽到「好好凖備扣門」,前輩門,應該做 ...

其實你手執second-in, 又有一個等緊結果,何不完成所有面試才作打算呢?如果我冇錯,你小朋友是讀龍幼(對嗎?)俾啲信心女女,或許有意外的收穫不用叩門呢?現距離叩門階段還有大半年,到真的沒有offer才再作打算罷!面試完,和女女玩個痛快先,終歸她都有付出、努力過!

lcyesther 發表於 17-10-27 08:16
暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

對5歲人仔嚟講,去得太盡太辛苦了;即使過到關唔入寳校,會令小朋友最後抗拒或失學習興趣,物極必反

helenmelody 發表於 17-10-27 15:08
我覺得要看長線,大家一齊考直資私小,好容易忘本,以為有offer就最好,最安心。
你和小朋友已經非常努力 ...

大家加油呀

HauMiranda 發表於 17-10-27 19:47
其實你手執second-in, 又有一個等緊結果,何不完成所有面試才作打算呢?如果我冇錯,你小朋友是讀龍幼(對 ...

我小朋友的龍幼只收一半人。而班中超大B多,又有不少哥哥姐姐就讀小學有加分。加上學術一流的大有人在,不敢寄太大寄望。女兒樣樣也平均發展,沒有什麼標青的,可能是至今沒有offer的原因。

回覆樓主

其實小朋友現時不反抗,不代表他可以承受谷或是沒有不開心,有些小朋友知道自己不按媽媽要求去做,媽媽會認為他唔乖,所以唔敢反抗,怕媽媽唔鍚佢,但對小朋友的心理影響不是即時可以見到的。我朋友的女兒已經三年級,由幼稚園開始完全按照媽媽的安排去操練習、外補,星期六、日也如是。女兒上到小學開始經常半夜發惡夢扎醒嘔,測驗考試前更甚,後來母女二人也去看心理醫生,醫生分析是小朋友心裡害怕考不好,怕媽媽唔錫佢,所以很大壓力,但從來沒有同媽媽講自己的想法。幸好最後媽媽知道問題出在自己,而不再像過去那樣,女也逐漸好過來,但媽媽自責不已。
總之⋯過猶不及

相信你小朋友已受著相當大的壓力而唔出聲,如果你唔係為入神校,只係為唔入寶校,無理由谷到咁厲害。恕我直言,我估你真的只著眼學術,忽略德育的重要性,否則無理唔知點加強修養,其實品德和禮貌才是學校更重視的東西

longlong1015 發表於 17-10-27 22:11
相信你小朋友已受著相當大的壓力而唔出聲,如果你唔係為入神校,只係為唔入寶校,無理由谷到咁厲害。恕我 ...

品德也是平時相處時言教身教,有什麼关係更好方法?

我冇操過小朋友做卷。佢讀完幼稚園連測驗考試都唔知係咩都幸運地在叩門階段交到成績,証明唔一定要操卷。

lcyesther 發表於 17-10-27 19:57
我小朋友的龍幼只收一半人。而班中超大B多,又有不少哥哥姐姐就讀小學有加分。加上學術一流的大有人在,不 ...

我大約估到你小朋友係邊間龍幼,你們龍小收一半已經好大機會,我們校外生有幸入到2面,是8選1呢!若按照你所描述小朋友學術中上,她入番龍小的機會是很大的,真的不要過分担心!放鬆一下自己,也給小朋友多點喘息空間吧。

cclin2011 發表於 17-10-27 23:00
我大約估到你小朋友係邊間龍幼,你們龍小收一半已經好大機會,我們校外生有幸入到2面,是8選1呢!若按照你 ...

小學部大半個月後出結果,不如先耐心等候罷,經過多重面試,女女都累了,給她喘息的機會罷,終歸小朋友只有五歲,操佢,都唔爭在等多大半個月罷!我小朋友in剩一間,現在除了做學校功課,就是看圖書和玩!

回覆樓主:

閱讀比拿cert重要。如果閱讀是有目的地去做,小朋友更本不享受。自然事倍功半,唔知出面世界係點,但見到小朋友每天的時間表,我也覺得辛苦。

MillieLin 發表於 17-10-27 10:50
看你孩子的能力能否跟上,考試後大概2個月才拿得到證書,若妳也是要用來叩門,5月考可能來不及。starters 和m ...

謝謝你分析,你仔仔好叻呀,两個考試相差幾耐時間?

yan-323 發表於 17-10-27 23:48
謝謝你分析,你仔仔好叻呀,两個考試相差幾耐時間?

我不是特意操卷去考的,他一年考一次(每年暑假),我了解到他完全能明白甚超越考級才報考,讓他開心有自信的面對測驗。

他非常喜歡閲讀,不論中英文圖書,他會看完後簡介內容給我聽,有時會改變故事內容或是角色扮演,我再融入他更正一些小錯誤,一次次下來,他開心又自信面對所有人與人用英語溝通

lcyesther 發表於 17-10-27 08:16
暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

我完全明白你心情,因為我仔上年情況同你一樣,一樣學術唔差,品德都ok,都係成手waiting!K3開始外補,一樣想催谷拎d cert、考下starters方便叩門,一樣見到阿仔中段好似力有不逮(尤其中文同英文串字)而感到迷惘,而我最終既選擇係......

放棄原定目標,乜cert乜試都冇考,大幅減少做練習(由原先中、英、數每日每科各做一頁改成隔日只做一科一頁),增加時間陪佢睇書(睇英文書之餘同時睇多本中文書)、同佢捉棋、玩啤派(數學遊戲),只要見倒佢每日都進步緊就心足喇,因為之前起步比人慢,追唔倒都冇法 結果......

幸運地抽倒乙一之餘,部分waiting亦變為offer; ORT睇到stage 8,之後在零壓力下考埋movers(因為不知不覺阿仔水平已經ok所以skip左starters)

所以媽媽,只要目光放遠少少,你付出過既努力一定唔會白費! 最緊要係對阿女有信心,他朝一日佢一定可以追番上黎,考入你心儀既學校
‹ 上一主題|下一主題