用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該堅持落去定勉強無幸福?
樓主: lcyesther
go

應該堅持落去定勉強無幸福?  

lcyesther 發表於 17-10-27 08:16
暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

我覺得要看長線,大家一齊考直資私小,好容易忘本,以為有offer就最好,最安心。
你和小朋友已經非常努力,但要趁早學會平衡,小朋友最需要的是學習的興趣和動力,才能長遠,自發學習。

就算去了二三線的津校,以你的小朋友實力,分分鐘考到頭三名,建立到小朋友的自信心,做什麼也得心應手,長大後面試見工解困也難不到他。

我覺得你自己要先放鬆心情,靜下來想想那一類學校最適合你的孩子。

如果本末倒置,令孩子抗拒學習,到時候你想挽救會很吃力。

我一向覺得自己的孩子學術唔差的,也許缺乏自信,今年也是零offer, so far 零second in, 零waiting...我也開始研究大抽獎的策略⋯⋯

但當媽媽的,也不相信孩子的能力的話,誰還可以給孩子信心和學習動力?

先調整好自己的心理質素是首要任務。

helenmelody 發表於 17-10-27 15:08
我覺得要看長線,大家一齊考直資私小,好容易忘本,以為有offer就最好,最安心。
你和小朋友已經非常努力 ...
媽媽你心態好好! 加油! 相信有你正面支持, 你小朋友無往而不利!

lilbabe 發表於 17-10-27 15:27
媽媽你心態好好! 加油! 相信有你正面支持, 你小朋友無往而不利!

其實係聽過不少朋友的經驗,有好多入了一線小學跟得辛苦,轉去二線,小朋友反而考一二三,然後小六拿著考第一的成績表,叩到心儀的中學。

而且成績要追,要和別人比較是無止境的,相反,要建立小孩的自信心卻不是一朝一夕的事。

我和好朋友討論過很多次,究竟要去一線小學做中游,定係二線小學考頭十名?

六年小學,如果建立了自信心,小孩受用一世。

當然,我也非常希望孩子可以入到心儀的直資私小啦。我覺得我和丈夫小孩已經盡力準備面試,來緊一星期是迎接結果的高峰期,大家唯有等上天的安排。

雖然知道收到offer機會很微,但六月至九月初會有機會call waiting 的。所以有一兩個waiting 就有希望。

幼稚園時大量閱讀,培養閱讀興趣,打好中英基礎。
外補不需要。

lcyesther 發表於 17-10-27 10:02
有,但未放榜。玫瑰崗今年千多人考?我想有offer不像上年般容易了

我覺得考入機會也很高的
加油(emoji)(emoji)

helenmelody 發表於 17-10-27 15:36
其實係聽過不少朋友的經驗,有好多入了一線小學跟得辛苦,轉去二線,小朋友反而考一二三,然後小六拿著考 ...
會有驚喜的! 祝福你同小朋友!

babymarch 發表於 17-10-27 15:51
我覺得考入機會也很高的
加油(emoji)(emoji)

我都有考玫瑰崗,聽講相對易入,但今年特別多考生,唔知情況會否不一樣。

我有識玫幼生考到心儀的真資,應該不上玫小。

很多人嫌棄玫中,所以寧願出外面上小一。

helenmelody 發表於 17-10-27 16:32
我都有考玫瑰崗,聽講相對易入,但今年特別多考生,唔知情況會否不一樣。

我有識玫幼生考到心儀的真資, ...

其實玫小英小,其實也不錯,如果有也滿足了

helenmelody 發表於 17-10-27 15:08
你和小朋友已經非常努力 ...

你小朋友不是女龍校嗎

anpanman_baby 發表於 17-10-27 16:36
你小朋友不是女龍校嗎

玫小可以抽獎,好多正取生拎住玫小offer抽獎,最後不少放棄offer, 所以最後都好多機會call waiting。

lcyesther 發表於 17-10-27 16:35
其實玫小英小,其實也不錯,如果有也滿足了

同意,將來派位,唔上玫中,中西區的派位也不錯。

回覆樓主:

加油呀! 你和小朋友都很努力了。當初我都堅持冇比我仔外補,幼稚園評估幾時我都唔知又冇理,又冇考証書,剩係好努力同佢晚晚閱讀,做親子活動,培養自理能力和品格。其實品格先最難教,教極都係咁。唯有狂利用故事灌輸正確態度價值觀。再利用假期去公園之類培養感情關係。佢去面試我一D壓力都冇俾佢,剩係講面試係咩同目的,佢又會盡力去做。咁你見到佢巳盡左力,我就不斷出口術鼓勵佢讚佢好乖好合作好努力。

helenmelody 發表於 17-10-27 16:44
同意,將來派位,唔上玫中,中西區的派位也不錯。

我有印象當年K1你分享過,你的心態好好,最後考到女龍校,我以為好大機會可以直升,相信你囡囡到最後一定可以搵到間適合佢的小學,加油

回覆 anpanman_baby 的帖子

不是100%直升, 因為有3間幼稚園, 上一間小學的。多謝你呀, 看看老天爺如何安排...這是緣份遊戲。

兩年後, EK的活躍媽媽又重逢了....

回覆 pbhe 的帖子

說到心坎裡,我好同意啊,我女也是沒有外補, 我也放時間和她親子閱讀, 好同意,讀書可以操, 但品格才是最難教得好, 要心力要耐性要培養...

helenmelody 發表於 17-10-27 17:03
回覆 anpanman_baby 的帖子

不是100%直升, 因為有3間幼稚園, 上一間小學的。多謝你呀, 看看老天爺如何安排 ...

最主要我認得你個頭像公仔,對,時間過得很快,不久將來,大家又會活躍於升中版。不過你有咁正面的價值觀&心態,相信你孩子一定會很幸福

考小一的遊戲好折磨,我亦經歷情緒低谷。不過我諗起一句說話好啱,一個好的母親,係應該讓小朋友長大後感激你對佢的照顧,感激你對佢的愛。

樓主咁做,係為小朋友着想,定為自己私心?

我有諗過比兒子考starters,但當我知要識串咁多字,我放棄了,可能我知自己兒子能力不及吧,我寧願用串字的時間和佢玩遊戲,睇書。

利申,我兒子係零外補,零課外活動,因而曾被人批評怪獸家長

anpanman_baby 發表於 17-10-27 17:09
最主要我認得你個頭像公仔,對,時間過得很快,不久將來,大家又會活躍於升中版。不過你有咁正面 ...
哈哈, 我又係認得佢個頭像, 而你個名我都認得

暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

你巳有三個second in已經好好,你咁快就對小朋友無信心?學術中上小朋友又積極發言唔多唔少反映你小朋友有一定自信心,相信必定有學校欣賞你小朋友自信積極嘅態度,家長,放鬆吧!

都話唔好補囉。。。