用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 or 脊醫
樓主: 文仔媽
go

物理治療 or 脊醫   [複製鏈接]

Terencema7 發表於 17-12-8 17:28
補充,香港暫時有200多位脊醫,其實都仲好有市場,因為脊醫當自己專科西醫咁收費,起錶可能都8舊水,一日10 ...

想再問下,去英國讀脊醫回來的前途比去其他國家讀,是否一樣?因英國得三間U 有得讀。但两間無ranking。另一間又吾高排名。

iloveo 發表於 18-4-2 07:54
想再問下,去英國讀脊醫回來的前途比去其他國家讀,是否一樣?因英國得三間U 有得讀。但两間無ranking。另 ...

其實脊醫學院一般排名唔會高,因為多數只單一有脊醫課程,最出名會係澳洲麥覺理大學。
同物理治療一樣,目標只求車牌,李健定駕駛學院,冇所謂。

iloveo 發表於 18-4-2 07:54
想再問下,去英國讀脊醫回來的前途比去其他國家讀,是否一樣?因英國得三間U 有得讀。但两間無ranking。另 ...

澳洲

Bachelor of Chiropractic Science plus Master of Chiropractic - Macquarie University

Bachelor of Health Science (Chiropractic) plus Master of Clinical Chiropractic - RMIT University   

Terencema7 發表於 18-3-13 10:29
Anyway, 東華學院9月會開物理治療課程
請問東華個物理治療課程仲未有牌,讀唔讀得過呢?會唔會讀完執唔到業?學費都要每年10萬,會唔會好冒險?

wyl 發表於 18-6-23 15:16
請問東華個物理治療課程仲未有牌,讀唔讀得過呢?會唔會讀完執唔到業?學費都要每年10萬,會唔會好冒險? ...

一定攞到牌,放心

wyl 發表於 18-6-23 15:16
請問東華個物理治療課程仲未有牌,讀唔讀得過呢?會唔會讀完執唔到業?學費都要每年10萬,會唔會好冒險? ...

政府想做多d 物理治療師,東華舉手,佢極度歡迎,東華呢個團體咁歷史悠久,我唔信唔比佢過

回覆 Terencema7 的帖子

如果物理治療同言語治療哪一個前景好些,因言語治療以前只有港大有得讀,但宜家Poly、中大、教大都好似有得讀兩年的master課程,會吾會畢業後好難搵工。謝謝回覆。

rayflo33 發表於 18-6-23 16:32

如果物理治療同言語治療哪一個前景好些,因言語治療以前只有港大有得讀,但宜家Po ...

言語治療師係社區需求都大,包括兩大範疇,兒科同老人科,現在理大同教大都有課程
現在大多數言語治療師未必會在醫管局工作,好多都私人執業,可能一半打工,一半freelance 咁做,比較自由,由於人數不多,需求仍大。

物理治療師曾經經歷慘痛時間,一直都是理大獨家出品,在97年時政府計數話人手不足大加理大學位至150人....但當年醫管局不請人,以2004年SARS後,120人畢業只請了7個人,當中大部分都係臨時工。

如果物理治療同言語治療哪一個前景好些,因言語治療以前只有港大有得讀,但宜家Po ...

現在私營市場當然比較闊,醫管局可以吸納所有理大110個畢業生,另外私營市場都好好....人工比醫管局好,這是因為2005年起,因為市場不佳,理大學位由150人急降到60人,以至2010年後,物理治療行頭人手慢慢不足,令現時市況較佳,其實好與唔好,好睇醫管局請唔請人。

兩個行業都差唔多,睇興趣,如果愛運動者,物理治療較適合

謝謝回覆,很詳盡。

醒目開學勳章

借問聲物理治療師適合女仔讀嗎?

Cai-Jianlin 發表於 18-7-9 17:35
搭單問句,polyu 三寶要幾咩grade?A level 嘅話

只知物理治療要3A
lmy

Terencema7 發表於 18-6-23 16:49
兩個行業都差唔多,睇興趣,如果愛運動者,物理治療較適合

你好!想請教你只修Bio,Chem冇修phy是否放射同物理冶療呢兩個糸都冇機會入?謝謝!

Mrsleaf 發表於 18-6-24 20:30
借問聲物理治療師適合女仔讀嗎?

女仔要預左要落落腳,唔怕血同痰
物理治療師要係病房抽痰拍痰
另外,女物理治療師好多會於兒科發展,市場好大

abc.fion 發表於 18-7-9 22:04
你好!想請教你只修Bio,Chem冇修phy是否放射同物理冶療呢兩個糸都冇機會入?謝謝!
...

應該Biology 物理治療係有著數

cherry媽咪 發表於 18-7-9 18:50
只知物理治療要3A

今年9月東華學院開物理治療,相信收生成績會比理工大學容易

hogwarts 發表於 17-11-22 23:29
放射治療是理工大學放射學的其中一個專業選項,除了理大,東華也有放射治療,但東華沒有另一專業選項 —— 映像分析。17年物治收分 best 5 - 34.5 , 放射學 17年 best 5 - 28.3。其實還有職業治療可以考慮 17年 core 4 + 2 - 32.8。...

best 5 - 34.5 分,真唔真呀?

www 發表於 18-7-12 17:27
best 5 - 34.5 分,真唔真呀?

2015-16: 30.3 (Any Best 5 Subjects)
2016-17: 29.9 (Any Best 5 Subjects)
2017-18: 34.5 (Any Best 6 Subjects)

Typo, it should be best 6, ⬆️ data from polyu.  
‹ 上一主題|下一主題