用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 or 脊醫
樓主: 文仔媽
go

物理治療 or 脊醫  

Terencema7 發表於 17-11-23 11:28
回港要有適應期,因為文化不,香港學生係木人行出黎,一畢業基本上可以立即做到骨科,神經科,胸肺科,但 ...
兩位修讀學位時都曾經回港做placement, 但現時在港placement有少少難(好似話HA收緊左安排).

Terencema7 發表於 17-11-14 09:07
讀完物理治療,拎左物理治療師資格先,物理治療師係傳統西醫體系,一定有工做,同埋私人執業都可以,加埋 ...

我想知脊醫在香港是否正識醫生?可發病假纸或保險受嗎?

iloveo 發表於 17-12-8 11:00
我想知脊醫在香港是否正識醫生?可發病假纸或保險受嗎?

脊醫 Chiropractor 係西方國家中文翻譯名或英漢字典解釋會是“脊椎指壓治療師”,係其中一個醫療專業,但非西醫醫療體系一員。

香港很特別,Chiropractor 有註冊,中文被稱為“脊骨神經科醫生” ,但他們不是西醫,所以係醫院管理局係冇脊醫呢個職位,所以香港脊醫都是私人執業。

香港脊醫係立法會投票,係投衞生服務界,即護士和其他專職醫療界別,不是西醫和牙醫的醫學界。脊醫不是西醫,中醫和牙醫,所以不能開勞工處認可病假證明書。

脊醫不是西醫,所以不能開處方藥物和做手術。部分保險公司認可脊醫服務,可以保險賠償,通常跟物理治療同一個範疇,有部分需要西醫轉介,才可賠償。

回覆樓主:

補充,香港暫時有200多位脊醫,其實都仲好有市場,因為脊醫當自己專科西醫咁收費,起錶可能都8舊水,一日10個症都$8000,所以吸金力都強。

但注意,脊醫會有兩個困局:

1. 不能開正規病假

2. 保險未必全部Cover

3. 病人很痛時,不能用藥和針,去到好嚴重情況例如骨折,需要做手術時,都沒有其角色,因為需要真正西醫專科醫生:骨科專科醫生

Terencema7 發表於 17-12-8 17:14
脊醫 Chiropractor 係西方國家中文翻譯名或英漢字典解釋會是“脊椎指壓治療師”,係其中一個醫療專業,但 ...

好詳盡。感谢。

回覆 Terencema7 的帖子

想讀物理治療, 香港POLY機會很微, 請問英國或澳洲, 邊間U最好又收海外生?
返港搵 placement 難嗎 ?會否搵唔到 ?
請賜教!

MICMATL 發表於 17-12-23 10:23

想讀物理治療, 香港POLY機會很微, 請問英國或澳洲, 邊間U最好又收海外生?

大部分英國同澳洲物理治療學學位都可以於香港直接註冊,無需於香港實習,免執業試,但如於台灣大學物理治療畢業則需要考執業試。

英國物理治療,較出名大學有Keele U, Birmingham, Manchester....等

澳洲就 Curtin....U melb...UQ...等等

不過邊間都冇所謂,攞到牌 就得,入讀前打去問一問香港物理治療師管理委員會該課程是否可以點港直接註冊,香港政府冇公開海外邊間大學唔使考執業試,不過大部分英澳美都不用考。

Anyway, 如果等到,2018年東華學院應該會開物理治療學,而公開大學都會開辦費佢地個醫療學院已經動工。

MICMATL 發表於 17-12-23 10:23

想讀物理治療, 香港POLY機會很微, 請問英國或澳洲, 邊間U最好又收海外生?要核實所有

英國: Birmingham, bradford, UEA, Keele, Conventry. 現時在港HA placement有少少難, 可能要找private clinic安排placement. 回港可直接註冊, 但要核實所有placement 總時數,

Terencema7 發表於 17-11-20 22:29
不用客氣,醫療專業方面可以隨時問我,我非常熟悉。

我女現在英國讀中學,有興趣以non jupas申請理大物理治療, 去過入學講座,佢哋並沒有透露A level 收生條件,請問你知道理大對Alevel 學生嘅收生要求嗎?
另我女現在讀phy, chem, bio, maths, 打算upper six時 drop 一科!理大物理治療是首選,次選是留英讀物理治療!理大的preferred subjects是 bio or physics, 而英國大學的preferred subject 是 biology. 但她暫時成績最好的是chem & maths, 而她對chem 很有興趣! 如以物理治療為首選,應該drop 那一,科較好呢?謝謝解答!

DKmum 發表於 17-12-24 21:33
我女現在英國讀中學,有興趣以non jupas申請理大物理治療, 去過入學講座,佢哋並沒有透露A level 收生條件 ...

讀Bio 會有著數,理大會計多d 比重,對學生都係好,有Bio 底子,到Year one 讀生理學非常有用,可以話你聽year one 生理學可以唔使溫習都可以坐B 望A, 另外,教職員必會選擇有生物底學生,起碼易上手,易教。

Non jupas, IB 收39分起,GCEAL 就唔多清楚的。

我女現在英國讀中學,有興趣以non jupas申請理大物理治療, 去過入學講座,佢哋並沒有透露A level 收生條件 ...

如果等到,2018年9月東華學院會開物理治療,呢個課程肯定可以係香港註冊。我估黎緊年頭招生

jessimm 發表於 17-12-23 11:03
英國: Birmingham, bradford, UEA, Keele, Conventry. 現時在港HA placement有少少難, 可能要找private cl ...

係香港HA 實習應該係冇可能,有香港院校想用offsore programme 形式開辦英國大學物理治療課程,想在港上課,在HA 實習,但都傾唔掂。
重有點解係英國大學讀要返黎香港實習呢?根本冇呢個需要,英國當地大學只會認可當地醫院實習經驗,HA 冇義務協助。如果英國物理治療學生想係暑假期間attach 香港物理治療服務,可直接聯絡香港私人物理治療所,有時可能可以請你做短期物理治療助理。

物理治療師唔使物理叻,當然亦不能差,因為當中會運用物理學原理儀器,和研究人體力學。
但始終都係醫人工作,生物會重要一點。

物理和生物,當然係選擇生物,以往HKAL, 好多物理治療學生A level 一係收Phy Chem Bio 3個A level, 呢班多數係想入Med, 另一班係Bio Chem 兩個AL, 加Math and Stat AS.

Terencema7 發表於 17-12-24 21:45
係香港HA 實習應該係冇可能,有香港院校想用offsore programme 形式開辦英國大學物理治療課程,想在港上課 ...
謝謝你這麼快解答我的問題!但關於placeman這一點我不太明白, 如她在英國讀物理治療,課程已包括實習時間,所以我假設暑假在HA的實習是nice to have, 我的理解對嗎?
另外如她想在來年暑假多一點認識物理治療,在哪裏可以找到有關的暑期課程呢?謝謝!

Terencema7 發表於 17-12-24 21:45
...重有點解係英國大學讀要返黎香港實習呢?根本冇呢個需要,英國當地大學只會認可當地醫院實習經驗,HA 冇義務協助。

我識兩位英個留學生曾經在HA 做placement. 呢個係elective placement. 點解要選撰番香港HA做placement, 可能希望見HA工份CV好睇D. 其實, 足夠1000 hrs placement 就可以.

jessimm 發表於 17-12-25 00:12
我識兩位英個留學生曾經在HA 做placement. 呢個係elective placement. 點解要選撰番香港HA做placement, 可 ...

oic...可能會Oversea placement, PolyU 個物理治療診所都會收。

不過海外物理治療畢業生要留意,由於文化差異,加上香港課程和實習比較intensive, 所以海外畢業生回流本港入醫管局,會有適應期,畢業生應虛心學習和工作,因在職同事會用同一把尺去量度新同事。
但又咁講,海外畢業生亦未必志在醫管局,私人市場可能發展更吸引。

回覆 jessimm 的帖子

請問在英國哪幾間大學讀? 謝謝!

請問英國哪間二線大學?可否PM 我?謝謝!

kenchtam 發表於 18-3-6 23:40

請問英國哪間二線大學?可否PM 我?謝謝!

Anyway, 東華學院9月會開物理治療課程