用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 or 脊醫
樓主: 文仔媽
go

物理治療 or 脊醫  

Terencema7 發表於 18-7-19 15:12
唔好咁煩喇,直接東華學院喇,因為一定攞到牌,同理大出黎果d 人工又一樣
去完港大再讀咪浪費4年,到時理 ...
港大中大有物理治療master?

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:28
港大中大有物理治療master?

但理大有個自資物理治療碩士(註冊前),比擁有degree 人士入行讀
中大港大醫學院,有大量醫療相關進修深造碩士,物理治療師同其他醫療專業都可報讀

RitaZ 發表於 18-7-19 13:57
請問知不知物理治療是否選人面試或是全部見?

del

回覆 RitaZ 的帖子

囡同學昨天收通知面試
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

Terencema7 發表於 18-7-19 15:05
如果多應該會揀黎見

Thanks!

fionwong2707 發表於 18-7-19 17:03

囡同學昨天收通知面試

我女都是

RitaZ 發表於 18-7-19 18:18
Thanks!

完全明白學生攞住22分以上,有入讀八大資格,好多都會諗入八大先正路
但記住,你係讀個專業學位,攞到牌有咩所謂,出到黎做多10幾年冇人問你個學位邊度黎,唔好浪費生命,目標為本

到時可以咁寫:
香港註冊物理治療師
物理治療學(榮譽)理學士
香港大學XX碩士

搞掂

RitaZ 發表於 18-7-19 18:18
我女都是

理大收緊30分以上
東華絕大可能因為學校和八大問題,好多25分以上有機入三大學生唔會選擇東華學院,因此25分下學生唔好放棄今年東華第一年o既機會

Terencema7 發表於 18-7-19 18:21
完全明白學生攞住22分以上,有入讀八大資格,好多都會諗入八大先正路
但記住,你係讀個專業學位,攞到牌有 ...

Deleted

Activehealth 發表於 18-7-19 18:51
在下為私人執業物理治療師,之前睇過你好多關於物理治療嘅posts, 聽你口氣好似係行家,但未必一定係privat ...

Activehealth 兄你好,同意你部分睇法

現實點由DSE學生同家長出發,東華學院係現時香港另一入行途徑,當然有海外學位,在學生唔夠30分下而又想入行,呢個係直接點o既途徑。

病人當然會選擇醫生,正如多年前,好多病人會選擇港大畢業醫生

作為醫療專業人員,第一步唔能夠係首選或排名較高院校就讀,但日後若有所修行,做好本業,相信都會有好發展,但首要係入行。

例如會計,做會計師未必要讀大學,有出名會計大行partner 可能都係Poly,浸會學院 或樹記出黎,所以開頭會有影響,但日後發展係睇學生本人。

Terencema7 發表於 18-7-19 18:57
Activehealth 兄你好,同意你部分睇法

現實點由DSE學生同家長出發,東華學院係現時香港另一入行途徑,當 ...

記起一個笑話,好似同最近好頭痕的馬主席有關。話說從前英資投行除了盤房有中學生外,其他多數是牛劍出身,一日同行開會休息吹水,有人問馬港仔你邊間 college, 因為牛劍中人都會比較邊間書院,馬先生先坐正,再以對母校無限尊崇態度回答: “ New Method College” 。

你理得我邊度來,又唔係坐埋同一張枱開會!

hogwarts 發表於 18-7-19 21:58
記起一個笑話,好似同最近好頭痕的馬主席有關。話說從前英資投行除了盤房有中學生外,其他多數是牛劍出身 ...
下,無唸過佢讀新法,一直以為佢男拔喇沙之類

二級物理治療師升上一級,是否最少要八至十年以上?必須要有碩士學位?請賜教!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

她best 6 33分,無修生物,唔知有無機會…

fionwong2707 發表於 18-7-20 06:58

應該要博一博,我之前在此問Best6 34分都係要博,我而家博緊,希望成功!

fionwong2707 發表於 18-7-20 06:58

有讀Physics 嗎? 要看中文、English、Physics  多少分

你都係best 6 33? 希望你能成功入讀!

回覆 www 的帖子

有修物理, 物理+中文+英文 (三科合共16)

fionwong2707 發表於 18-7-20 10:01
回覆 www 的帖子

要計weighting後的總分, 另外的17分的科目就很重要

fionwong2707 發表於 18-7-20 10:01
回覆 www 的帖子

Best 6: 33, 中文+英文+物理=16, 另外三科 17分,沒有Bio。Weighted Best 6: 245-279.
報PT 有點危,較大機會不夠分。
知道 Math+LS=多少分會清楚一點,