用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 or 脊醫
樓主: 文仔媽
go

物理治療 or 脊醫  

kwokyk 發表於 18-7-14 13:23
回覆 Terencema7 的帖子

係近年開了很多新醫務診斷化驗所,增加放射技師需求,私人市場根本唔夠人。

因此生物工程同放射,我會揀放射
起碼有註冊

Terencema7 發表於 18-7-14 13:25
起碼有註冊

請問放射同視光比較前景又如何,謝謝!

回覆樓主

家族和朋友中有孩子讀不同的 allied health & medical science。Allied health 如有工作,百分之九十九都在醫院或是相關醫療機構做前缐工作,雖不會收入令人羨慕,但穩定就是。讀 medical science 的,上醫科十中無一,但中上的,在有博士學位後,在外國大學找博士後研究甚至教席都不太難,但中間的因為香港沒有相關工業,做的主要是銷售和支援工作,但有機會全大中華地區跑,也有進入 HA 和私人醫療機構做行政工作。當然 allied health 的畢業生也可進入 medical science 畢業生的出路。 polyu 的榮譽學位就比 東華學位有比較大的進修優勢。

還有一點,如想技術移民澳紐新,allied health 執照都還是很受歡迎的。

wendyw 發表於 18-7-14 16:38

論工作環境和 “錢” 景,視光因為可以做老闆,應該勝岀。  

wendyw 發表於 18-7-14 16:38

很難講,兩者現於私營市場都不錯
但要注意,放射於公營機構職位較多

hogwarts 發表於 18-7-14 16:58
家族和朋友中有孩子讀不同的 allied health & medical science。Allied health 如有工作,百分之九十九都在 ...

同意

hogwarts 發表於 18-7-14 17:04
論工作環境和 “錢” 景,視光因為可以做老闆,應該勝岀。

exactly
放射技師要獨資開檔較難,多數要睇放射科醫生和其他專科

Terencema7 發表於 18-7-14 13:25
起碼有註冊
聽說放射帥會受輻射影嚮會禿頭和不育,真嗎?

RoseRose1980 發表於 18-7-14 17:47

又唔多覺,哈!

RoseRose1980 發表於 18-7-14 17:47

近年的放射機器和防護措施有很大的長足,還有嚴格執行手則,受幅射照射的水平一定在安全範圍內。相對反而在做通波仔手術時,施手術的醫生可能比 radiographer 受到更多x光照射。

hogwarts 發表於 18-7-14 18:13
近年的放射機器和防護措施有很大的長足,還有嚴格執行手則,受幅射照射的水平一定在安全範圍內。相對反而 ...
有人話受幅射照射影嚮最多係放射個層的樓上同樓下

RoseRose1980 發表於 18-7-14 18:45
有人話受幅射照射影嚮最多係放射個層的樓上同樓下

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

Terencema7 發表於 18-7-14 13:12
明白,好多人都對nursing 興趣不大,但係現實醫療最好一定係醫生,其實好多私營醫療管理工作都需要nursing ...

請問知不知物理治療是否選人面試或是全部見?

RitaZ 發表於 18-7-19 13:57
請問知不知物理治療是否選人面試或是全部見?

如果多應該會揀黎見

Terencema7 發表於 18-7-19 15:05
如果多應該會揀黎見

東華三院物理治療好嗎我朋友個仔best 5得23分收咗佢不過佢唔想讀佢想入港大science gpa高放番入理工物理治療可行嗎?

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:09
東華三院物理治療好嗎我朋友個仔best 5得23分收咗佢不過佢唔想讀佢想入港大science gpa高放番入理工物理治 ...

唔好咁煩喇,直接東華學院喇,因為一定攞到牌,同理大出黎果d 人工又一樣
去完港大再讀咪浪費4年,到時理大又未必收
讀東華物理治療,碩士先去中大港大讀飽佢

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:09
東華三院物理治療好嗎我朋友個仔best 5得23分收咗佢不過佢唔想讀佢想入港大science gpa高放番入理工物理治 ...

同埋,咁樣太博,入左去第一年要高GPA, 都好辛苦,又浪費一年
直接讀東華學院吧!教果 d 教授都係係理大教過

Terencema7 發表於 18-7-19 15:12
唔好咁煩喇,直接東華學院喇,因為一定攞到牌,同理大出黎果d 人工又一樣
去完港大再讀咪浪費4年,到時理 ...
東華讀係唔係一定東華三院醫院先收佢?

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:16
東華讀係唔係一定東華三院醫院先收佢?

有關係又未必,不過相信同一機構點都會有d 接近
佢地畢業同理大出黎果d 冇分別