用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 or 脊醫
樓主: 文仔媽
go

物理治療 or 脊醫   [複製鏈接]

fionwong2707 發表於 18-7-21 14:40
回覆 Terencema7 的帖子

對丫,我見囡同學們好多都取得好成績,但他們都好苦惱選科,其實好多都係跟分數去 ...
你女放pt 之後係唔係放射冶療係band A?放射好似收31分

Activehealth 發表於 18-7-19 18:51
在下為私人執業物理治療師,之前睇過你好多關於物理治療嘅posts, 聽你口氣好似係行家,但未必一定係privat ...

Agree.

回覆 RoseRose1980 的帖子

我是代囡的好同學問,她們興趣與成績相約,DSE我囡多分少少及加權科有利,機會我估一半半。放射未有DSE成績前有考慮過,但最後她們都無選!
課程没有問題,但覺得將來工作較沉悶,也有機會要輪班。
你小朋友次選放射?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707 發表於 18-7-23 07:03

我是代囡的好同學問,她們興趣與成績相約,DSE我囡多分少少及加權科有利,機會 ...
不是,我仔過兩年先dse,問定先,我朋友仔甘23分又唔想入東華又想讀物理治療除左去澳洲讚都冇乜選擇,你女會出國嗎?

RoseRose1980 發表於 18-7-23 10:14
不是,我仔過兩年先dse,問定先,我朋友仔甘23分又唔想入東華又想讀物理治療除左去澳洲讚都冇乜選擇, ...
東華和香港、澳洲、英國等的大學,無論在學術、教學、設備、學生生活、聲譽等等各方面都差很遠,根本不能比較!若財政上能夠負擔,當然會選擇到澳洲或英國的大學

你朋友個案, 如財政能力負擔得到及小朋友願意, 似乎到外國較理想.

我囡如果DSE中文不合格才會考慮, 現在她意願想讀完四年學士,再到外國進修.  

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

RoseRose1980 發表於 18-7-23 10:14
不是,我仔過兩年先dse,問定先,我朋友仔甘23分又唔想入東華又想讀物理治療除左去澳洲讚都冇乜選擇,你女會 ...
原來sydney u 要求也不低, best 5要求25分,請問你朋友仔揀左邊間u?

www 發表於 18-7-23 10:38
東華和香港、澳洲、英國等的大學,無論在學術、教學、設備、學生生活、聲譽等等各方面都差很遠,根本不能比 ...
但東華將來畢業係唔係同理工的同工同酬?

happy+ 發表於 18-7-23 11:40
原來sydney u 要求也不低, best 5要求25分,請問你朋友仔揀左邊間u?
東華收左佢,佢當然唔想讀又冇校園生活又冇上莊冇得玩,佢想入港大science 博入理大PT 卦,佢係band 1A 學校,佢地覺得入自資係好冇面的事

RoseRose1980 發表於 18-7-23 11:42

1. 東華的PT課程仍未獲得任何承認,畢業後有沒有牌仍未知,有太多變數。

2. 畢業後即使有牌,仍要看HA等機構會否聘請。若一個大學PT畢業生,一個東華PT畢業生,你會聘請哪一個呢?

3. 即使成功受聘,將來要晉升還要進修MSc,東華畢業生和大學畢業生,哪個會容易找到MSc學位呢?

4. 若私人執業,clents 仍會看學歷,東華畢業生和大學畢業生,你會看哪一個呢?

... etc.

RoseRose1980 發表於 18-7-23 11:50
東華收左佢,佢當然唔想讀又冇校園生活又冇上莊冇得玩,佢想入港大science 博入理大PT 卦,佢係band 1A 學校, 學校,佢地覺得入自資係好冇面的事...

對,家長不應只關心將來的職業,孩子四年的大學生活也非常重要!

回覆 www 的帖子

學費也不便宜.

www 發表於 18-7-23 12:18
1. 東華的PT課程仍未獲得任何承認,畢業後有沒有牌仍未知,有太多變數。

2. 畢業後即使有牌,仍要看HA等 ...
不過好多人話東華搞得就冇可能唔承認,會好大件事

RoseRose1980 發表於 18-7-23 12:47
不過好多人話東華搞得就冇可能唔承認,會好大件事
還有第2, 3, 4 點要考慮...

www 發表於 18-7-23 12:18

2. 畢業後即使有牌,仍要看HA等 ...
有興趣PT,東華讀得過。當年OT未獲承認,我係黎度都有話博得過。我有叫我仔讀東華OT,不過佢無興趣。
大部份Master有錢有個學位就有得讀,有啲有錢就得。

cow 發表於 18-7-23 18:44
大部份Master有錢有個學位就有得讀,有啲有錢就得。

一般的Master,由於不同院校有大量供應,可以說有錢有個學位就有得讀,但PT的Master並不如此。

不清楚的請先查查資料。

www 發表於 18-7-23 21:00
一般的Master,由於不同院校有大量供應,可以說有錢有個學位就有得讀,但PT的Master並不如此。
...
除非master係專業要求,好似archi, clinical psychology, 否則讀master 無乜用。英國讀PT master 應該唔難。

RoseRose1980 發表於 18-7-23 11:42

人工一樣!

家長們,各取所需喇,東華攞到牌,其實基本上係肯定得,政府唔會容許苦主出現,另外,東華致力搞護理同專職醫療,成個計劃你估政府唔知咩!

選擇與否,睇學生意願,日後發展好睇自己

回覆 Terencema7 的帖子

請問東華 PT and OT 的DSE收生要求,要幾分? 謝謝!

jessimm 發表於 18-7-21 00:15
最玄係讀4C + phy + bio + chem. 就算chem  攞5**, 計分都係 = M1/M2   攞5. 因為chem 只是當3rd elective ...
請問物理治療係唔係一定要有PHY 呢? 謝謝。
‹ 上一主題|下一主題