用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唉, 數學由小學開始已經唔掂
樓主: roger5555
go

唉, 數學由小學開始已經唔掂 [複製鏈接]

數學係比較煩㗎 ,變化好多 又不可以死背。 你可以試吓圈低佢唔識嗰啲係乜嘢 題目 ,然後才搵返相關嘅題目不過係淺啲嘅,例如中三中四學, 打番好個底 ,習慣吓不同題目,其實數學通常左問右問反轉又問 ,畀佢做咗啲淺啲嘅數先,等佢有返信心,打番好個底,睇下有冇幫助。

roger5555 發表於 17-10-26 20:16
各位,其實我見個女已不斷做past paper mc, 佢有唔識,我又教唔到佢,佢已有補習同返學校問老師 ...

想問一句, 佢做補充練習唔識時 睇唔睇得明個答案既解釋?

點解我咁問, 學習數包括 理解能力同舉一反三既能力。 其實中學既數並唔難, 每個範疇來來去去都得幾種題型,如果明咗又有舉一反三既能力就好容易,肯操吓就會有好成績。 如果睇得明答案解釋,試做第二條時又唔識, 表示其舉一反三能力弱(雖然都可以係只係以為自己明其實唔明),  咁就比較難搞, 唯有集中搞好幾個比較有信心既範疇。 若果只係理解能力弱,如果明咗條數其他相類既數都做到, 咁有好既老師指點就好緊要, 成績隨時可以大幅改善。

王家爸爸 發表於 17-10-27 15:50
一般情況下,最好既數學補習老師其實係老豆。

又係,又唔係。

因為他對數學有少少天份,學校內的我一直不用幫手教。

但在小學階段越級挑戰時,我要幫手,問題不在概念,而是語文/英文能力,所以到一定程度,我會停他的數學,反而加強英文能力,再上路學數學!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-29 10:04
又係,又唔係。

因當時是中小轉英中?

HaYi 發表於 17-10-29 11:18
因當時是中小轉英中?
你誤會了,他是中小轉英中,銜接不是問題。他在小一已經讀海外資優數學課程,小三停了一年改善英文程度,高小初中已經讀微積分!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-29 10:04
又係,又唔係。

我哋既情況好唔同,小朋友既數學概念既改善空間比較大,但係解釋清楚咗概念之前佢就自己搞掂。

samsam123321 發表於 17-10-28 20:16
其實lower form 可能仲教得到,但高form calculus, sin2A=2sinAcosA. 那些已差不多費了武功,想教要重新再 ...
sin(A+B)=sin(A)cos(B)+cos(A)sin(B)
A=B
sin(2A)=sin(A)cos(A)+cos(A)sin(A)
sin(2A)=2sin(A)cos(A)

ANChan59 發表於 17-10-29 11:43
你誤會了,他是中小轉英中,銜接不是問題。他在小一已經讀海外資優數學課程,小三停了一年改善英文程度,高 ...
數學天才?

Sadman07 發表於 17-10-29 09:03
想問一句, 佢做補充練習唔識時 睇唔睇得明個答案既解釋?

點解我咁問, 學習數包括 理解能力同舉一反三 ...
我好明白你講咩,我女就係冇咩數學頭腦,但識得舉一反三 + 好記性既人來,

佢話佢做過既題型,佢點都會識做,但冇學過或艱深的題目,佢就點諗都唔識做,

高中俾佢遇到好老師,加上佢自身努力(開竅吧),由原本數學唔合格到 DSE取 5.

samsam123321 發表於 17-10-29 12:54
數學天才?

我認為有少少天份,應該未到天才,但對純數學,理科及工程沒有興趣

ANChan59 發表於 17-10-29 11:43
你誤會了,他是中小轉英中,銜接不是問題。他在小一已經讀海外資優數學課程,小三停了一年改善英文程度,高 ...

oh 因為是數學超前很多才需深英文補助數學.  那是極少數的例外了.  
之前睇開一些舊的post, 佢曾經想牛劍讀law, 但最終而家入的是科大神科Fin Ana (唔知有冇記錯), 佢數理強現是否好容易 ?

HaYi 發表於 17-10-29 13:46
oh 因為是數學超前很多才需深英文補助數學.  那是極少數的例外了.  
之前睇開一些舊的post, 佢曾經想牛劍 ...

他申請是劍橋的經濟,不是法律!

科大及中大取錄他,他最後選了中大 QFin. 今年夏天畢業了。

ANChan59 發表於 17-10-29 15:02
他申請是劍橋的經濟,不是法律!

科大及中大取錄他,他最後選了中大 QFin. 今年夏天畢業了。

太勁,通常向咩發展?i bank?

HaYi 發表於 17-10-29 17:05
太勁,通常向咩發展?i bank?

Consultancy - Financial Modelling.

HaYi    發表於 17-10-30 20:14

王家爸爸 發表於 17-10-27 17:04
兩夫婦都數唔好?

對呀, 我兩都係文科人, 只是中五畢業, 中學會考數學科僅僅合格, 之後返工後就算好基本的數都忘記晒仔小學時數學功課都可自己完成到, 唔使問我地, 到中學時就出問題

roger5555 發表於 17-10-26 21:22

其實唔想煩個老師的,今次係冇辦法才whatsapp 問兩條數. ...
看來,你的孩子對數學全無信心,所以, 即使有私補,亦未能提升孩子的信心, 那是{自我實現}的一種,覺得自己唔得,就真係無得, 首要是提升孩子的信心呢!一個的補習老師真係好重要, 既然個老師hea hea 地,長遠都要cut!

豬仔 發表於 17-11-1 10:11
對呀, 我兩都係文科人, 只是中五畢業, 中學會考數學科僅僅合格, 之後返工後就算好基本的數都忘記晒mouth ...
父母都係文科人,咁小朋友中文、英文勁,好過數學勁。

回覆樓主:

如果不是hea學生,又肯勤力。我覺得有幾成係信心問題,有幾成是壓力,天資也會佔一部份。既然補左甘耐都無起色,大膽一些暫停一下補習,暫時放下分數,操練太多使人也麻目及討厭。如每日食同一味野,見到都無謂口,只求填飽肚子,卻食之無味,麻木晒。同學可嘗試習慣自己睇書的examples,再思考 一條吾明,再看多幾條。補習時間急,有人望住不能静心思考。可去請教下同學仔師兄姐,大家同齡岩咀型好多。在有信心的範疇先做好,令自信心增加才,而且起碼果一part能爭取高分,拉上補下。較弱的部份就可以先看examples and answer keys,自己睇多幾條,思考相同之處及明白數理規律。若仍不太明白,也背到少少steps。不用急於去操,先去著重理解,重質素而不重數量多少。操數是比巳有一定理解的同學。上面其他網友也提及相類似的方法,望樓主能
找出合適方法給孩子。每個孩子也是獨特,多留意孩子心態及強弱,沒有統一方法。

‹ 上一主題|下一主題