用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唉, 數學由小學開始已經唔掂
樓主: roger5555
go

唉, 數學由小學開始已經唔掂 [複製鏈接]

回覆樓主:

除非有個開竅的老師,不要太依赖可1〈方法)是去書局打書釘,看多幾本書/練習就會明,當年成绩全红,最後數  會考昰4分,A是5分…大仔中文中學全级考尾尾2〈方法)是靠同學,同學解釋會容易明白及入腦D,佢數公開試昰最高分,現大學生了…亞细數極差差差怕佢像哥哥考尾尾,升中時在暑假温習初中數打好基礎,現算合格,下年轉校但學校offers條件有點難度,亞细想入靠3(方法)操卷+YouTube,上youtube有很多高手講解數但英語解釋較多…

回覆樓主:

roger5555 發表於 17-10-26 14:09
小學 ,勉強合格
初中, 好多時唔合格
上到中四 ,未試過合格都唔知點幫佢
如果數學唔係小朋友既強項,去坊間既補習唔係辦法,盲目操數更加弊多於利。
首先需要知道,數學包括唔同既範疇,小朋友邊啲唔掂,邊啲可以?
目標係將啲時間投資係可能事半功倍既範疇,減少投資時間係啲事倍功半既範疇。具體啲講,即係集中溫啲小朋友還可以既範疇,降低(甚至放棄)掌握唔到既部分。

roger5555 發表於 17-10-26 20:16
各位,其實我見個女已不斷做past paper mc, 佢有唔識,我又教唔到佢,佢已有補習同返學校問老師 ...
教緊虛數、座標幾何同埋直線、曲線方程?

roger5555 發表於 17-10-27 14:09
剛派卷,又釘了43分
建議換補習老師, 每人吸收數學方法唔同, 這位老師講唔明, 又試下從另一老師解說, 或許會好唔同。我仔升中後數學唔掂,中二時遇到有位有心教補習老師, 從他中一唔明的地方補起,到中二後段跟返學校進度,現在中四, 雖然數學成績唔算好好,合格多些我已收貨,努力呀,一定搵到方法...

回覆樓主:

數學,首先需要嘅係明白,之後才講得上操練,如果唔明白,多多操練都冇用!

好嘅老師確係難搵,但明同唔明好多時只在剎那間,一兩堂時間足以令人開竅!(我當年幫人補習嘅經驗之談。)

講極都聽唔明嘅其實係浪費時間!

roger5555 發表於 17-10-27 14:08
教緊方程
直線定曲線?直線容易理解啲,得一條基本公式:Ax + By + C = 0 (可以簡化成為 ax + by = 1 或者 y = mx + c)。需要認既係同一條基本公式,不同表達方法既轉換。知道條公式,點樣揾 slope、x-intercepts 和y-intercepts。知道 slope、x-intercepts 和y-intercepts (是但兩個),點樣揾番條公式。

豬仔 發表於 17-10-27 15:15
建議換補習老師, 每人吸收數學方法唔同, 這位老師講唔明, 又試下從另一老師解說, 或許會好唔同。我仔升中後 ...
一般情況下,最好既數學補習老師其實係老豆。

有時很難解釋。我記得很久前讀中學時,港大祇要求英文好,不需要中文,數學合格。 教我的歷史老師說,他的數學很差,完全不合格,他中學會考亦沒有考數學。好在港大收他。 才可做教師。

roger5555 發表於 17-10-26 21:46
謝謝,唔知有冇jm可介紹

無jm介紹到呢!

其實,你們有無探討過囡囡大約問題出响邊樹呢?

回覆 roger5555 的帖子

女女係咪英文學數學?

王家爸爸 發表於 17-10-27 15:50

小學就係,到中學未必想聽老豆講,阿女當年真係好唔掂至會問我!

王家爸爸 發表於 17-10-27 15:50
我地小學五, 六年級的數已經唔識計, 幫唔到佢, 其實數弱可能係遺傳

Band5 發表於 17-10-27 16:48
小學就係,到中學未必想聽老豆講,阿女當年真係好唔掂至會問我!
我而為女會好啲,會聽老豆講。不過,唔問通常係無問題,自己搞得掂。

豬仔 發表於 17-10-27 16:50
我地小學五, 六年級的數已經唔識計, 幫唔到佢, 其實數弱可能係遺傳
...
兩夫婦都數唔好?

王家爸爸 發表於 17-10-27 17:01
我而為女會好啲,會聽老豆講。不過,唔問通常係無問題,自己搞得掂。

...

我女係㗎,好駛好用。

王家爸爸    發表於 17-10-27 19:45

其.....
‹ 上一主題|下一主題