用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唉, 數學由小學開始已經唔掂
go

唉, 數學由小學開始已經唔掂 [複製鏈接]

1    0    0    0

roger5555 發表於 17-10-26 14:09
小學 ,勉強合格
初中, 好多時唔合格
上到中四 ,未試過合格都唔知點幫佢

對於D一開始就對"數學"不感與趣的孩子來說係十分之難攪,越早調教會越大機會成功,友人的女兒亦是對數字多多不好感呢!好難讓她的數學有大提升,友人明白囡囡不喜歡的程度已經達至影響到她的數學的正常學習,中四那年,友人响上學期完結時與女兒傾出唯一一個女孩子願意和有信心達成目標和較少壓力的方案,就是只專注於數學科DSE之某幾個範疇上,用盡全力去掌握,jm約定只要求囡囡响DSE攞到2就收貨,可能女孩子因為這方案而使她壓力大減,亦見到自己的曙光,之後的學習態度亦大大的改變了,最後,女孩子順利取得3級的成績且成功進入大學呢!努力呀!

roger5555 發表於 17-10-26 16:07
我只希望作合格已心滿意足,其實如在校內拎4x分,在dse有冇可能合格?dse是否拉curve?謝謝
...

只有盡力 DSE 比較難
吸收能力真係個個唔同

我只希望作合格已心滿意足,其實如在校內拎4x分,在dse有冇可能合格?dse是否拉curve?謝謝
...

先不要太失自信心先,你是,你的孩子更是,還有時間,先建立自信心先,尤其讀數學更甚也,40幾分要追到50分不是太難的呢!只要有多少少自信心就已經可以突破至50大關的呢!努力呀!

以下是DSE數學科之"級數" 與 "試卷分數"的對照表,50幾分已經是3級成績,即是話40幾分已達2級程度了,不過,別就此就自滿呢!點都要把目標定得高少少,建議你以60分為目標,慢慢向這分數進發,看看孩子是否有改善於學習數學的態度呢!

以上資料如有不足的地方,煩請前輩們指教的呢! thx.thx.

參考資料:
http://dse00.blogspot.hk/2016/03/2015-2014-dse-cut-off_20.html

...

dse Level5 以下唔係拉curve。

你可以做past paper按MS計下有幾多分,然後對返坊間嘅cutoff score咪大概知道攞到乜嘢成績。

我都係數學由細到大都唔得,初中考試攞 4X 分,好彩遇到好老師、好同學同搵到好補習社,自己又肯畀心機操題目,成績好返好多,慢慢進步,5X 分、6X 分,7X 分,去到 8X 分。

chun媽    發表於 17-11-1 10:21
YmOra    發表於 17-10-26 19:29

1998Ruby1998 發表於 17-10-26 19:04
我都係數學由細到大都唔得,初中考試攞 4X 分,好彩遇到好老師、好同學同搵到好補習社,自己又肯畀心機操題 ...

類似經驗。
舊年细女中三嘅隔離位同學,上學期測考未試過有40分,我女舊年發奮,數學成積穩定咗,下學期佢同學問佢數,我女又夠胆死教人,佢同學下學期測驗由50分到70分最後有8X分,最後總成積安全合格,我女話佢同學媽咪都唔係好相信。

回覆樓主

roger5555 發表於 17-10-26 20:16
各位,其實我見個女已不斷做past paper mc, 佢有唔識,我又教唔到佢,佢已有補習同返學校問老師 ...

私補單對單可能好D,現在是否私補緊嗎?

另外,若然不斷做練習亦未見氣色,仍繼續狂做數的話,小心慢慢變成討厭數學呢!

roger5555 發表於 17-10-26 21:12
私補緊的

你和女兒覺得老師OK嗎?

回覆樓主:

孩子唯—缺點,是不做功課;好處專中精神去温習,以上方法(會記過的)所以佢抄…

roger5555 發表於 17-10-26 21:18
但個老師有少少hea, 個女話佢教她數,問多兩句,佢就唔耐煩。今次小測,又話自己唔得閒放飛機。whatsapp問 ...

我估你囡囡的情況一定要換老師吧!不是要有量的監督者,而是要有質的講解者呢!我建意你找個口碑好D嘅補習老師,唔需要老師幫佢狂操數,而是要求老師講解至女兒明白當中的數理邏輯,而囡囡每每學習完畢一個章節就立即在短時間後"描述"一次給你聽,控制於一兩天之內完成,效果最佳,試下用""明白數學" 後 ""描述數學""的方法慢慢追番之前數差的部份,响徹底明白理解這些數學知識下再追求練習的""熟練""會比較好,亦是使孩子可以慢慢走向有深度有速度的數學能力呢!至於要找口碑好的老師就得由你向身邊的jm們探聽的呢!

‹ 上一主題|下一主題