用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 下週一就期中考試,好緊張又不敢表現出來 ...
樓主: appledai
go

下週一就期中考試,好緊張又不敢表現出來 [複製鏈接]

kwokbobo 發表於 17-11-7 22:44
我都會提小朋友要小心和check卷,但提得多我怕會令佢緊張起來,所以好討厭香港的教育方式
...

要CHECK 卷,又關香港教育事?

retriever 發表於 17-11-17 08:18
要CHECK 卷,又關香港教育事?

我覺得香港的教法和考試模式會令小朋友緊張起來,有時考試的原意係想知道小朋友識幾多,但就會着重在錯幾多。有時仲好睇出卷的人,好似有年新閒講考中文科的DSE, 出卷的人問作者第十三的味道是什麼,因作者提了12 味,跟住再去訪問個作者,個作者都話當時無諗到你出題咁的問題,咁答案是以出卷者作準,其他考生就讀餐死的,我只是覺得有不必要的緊張,不喜勿插

王家爸爸    發表於 17-12-2 13:56
MrBeast    發表於 17-11-21 09:10

放鬆d啦,其实我真心担心你个女多D......

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3550369&extra=page%3D1

Yanamami 發表於 17-11-17 13:07
放鬆d啦,其实我真心担心你个女多D......

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=355 ...

唔明白,㸃解呢?

kwokbobo 發表於 17-11-17 13:19
唔明白,㸃解呢?
唔明白?入去睇下條link咪明~

Yanamami 發表於 17-11-17 13:29
唔明白?入去睇下條link咪明~

條link好多messages, 唔知你想講那一part, 不過我囡無唔喜歡上學,只是家長在小朋友考試時,都可能會替小朋友緊張,我諗你諗多左了,謝謝你關心我的女兒啊!

kwokbobo 發表於 17-11-17 13:51
條link好多messages, 唔知你想講那一part, 不過我囡無唔喜歡上學,只是家長在小朋友考試時,都可能會替小 ...
唉~~我係担心楼主个女,唔係你个女呢~~你会錯意啦!

Yanamami 發表於 17-11-17 14:03
唉~~我係担心楼主个女,唔係你个女呢~~你会錯意啦!

對不起對不起,我看錯了

回覆樓主

其實小一會唔會得一部份家長係唔會溫和緊張?我都好想知有時自己是否過份緊張,因聽聞有啲頭三年都唔理,小四先發力⋯

回覆 poodlema 的帖子

睇咩學校,直私完全唔理的,應該比較少。
大抽獎的,朋友仔讀的名津,都有家長係唔多理的。

poodlema 發表於 17-11-21 08:32
其實小一會唔會得一部份家長係唔會溫和緊張?我都好想知有時自己是否過份緊張,因聽聞有啲頭三年都唔理,小 ...

問題係而家大部份人只生-个,將自己全副精神都focus係仔女身上~我果时細女小-,大女小六(私校),忙住升中既野,都由得个細“自生自滅”,手册都無同佢簽成个礼拜~話講回头,就算大女果时小-,都唔係好紧張,-年班之嘛,俾佢慢慢適應下,佢輕輕鬆鬆上左軌道就好順~其实如果家長从幼稚園开始有訓練好自理同引導到佢地有个良好学习态度,根本唔洗紧張,佢地会自动波,自己識重視学業……否則-路升上去皇帝唔急太监急都唔係辦法~

Yanamami 發表於 17-11-21 08:43
問題係而家大部份人只生-个,將自己全副精神都focus係仔女身上~我果时細女小-,大女小六(私校),忙住升 ...

原則上同意小時最重要是培養責任心和自理,但以我個慢細摩惶為例,唔幫就死硬,你可以話係mismatch,我會話堅持,e加一部分溫習佢可自己泥,struggle的地方我會幫,最重要是父母知長遠目標,中間條路點行就因人而異,同時小朋友學懂有問題冇需鑽牛角尖,和世上無難事 只怕有心人。
ps 當然若父母over 左令子女過分依賴就唔好啦

poodlema 發表於 17-11-21 08:32
其實小一會唔會得一部份家長係唔會溫和緊張?我都好想知有時自己是否過份緊張,因聽聞有啲頭三年都唔理,小 ...
初小名次真的不需太緊張,但基礎是緊要,父母都要知子女跟到課程,落後太多要追都可能好辛苦,又或養成poon pair 態度個陣後悔莫及

MrBeast 發表於 17-11-21 09:03
原則上同意小時最重要是培養責任心和自理,但以我個慢細摩惶為例,唔幫就死硬,你可以話係mismatch,我會 ...
Yes, 幫与唔幫、帮幾多,就如我係另-个帖所講,好似戒片戒奶禁,睇住小朋友情况而“得寸進尺”。但小-……真係唔好將成績睇得太重~

醒目開學勳章

回覆樓主:

測驗完剛1個月多啲,下星期又考試啦!
又要緊張過
大家加油。
‹ 上一主題|下一主題