用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事
樓主: bigdaddy
go

我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事 [複製鏈接]

回覆 ricenoodle 的帖子

本土讀書叻嘅好似比較少去 Boarding School,我班英國攞曬 3 條 A 或以上、IB 40 以上嘅朋友,好多都係讀 Grammar School、Academy School 同冇 Boarding 嘅 Independent School,仲有幾個同學係雞都冇朋友嘅學校出身。

Honey917 發表於 17-10-26 15:28
我也同意你說求学要認清楚目标,我俾你贪心少少,除了学校排名成绩要有一定级數外,我也要求小朋友的学校 ...

如果兒女在外地讀書做到你所説的就當然是最好的回報,父母的金錢、掛念、擔心、涙水、一切一切⋯⋯也是值得。我只期望自己的孩子可以學懂自律和有學習目標,可以經歷過一段愉快的外國校園生活。

Honey917 發表於 17-10-26 15:28
我也同意你說求学要認清楚目标,我俾你贪心少少,除了学校排名成绩要有一定级數外,我也要求小朋友的学校 ...
除非幾歲就走,同英國學生玩埋一堆,只是你的愿望,好難實現,除非該學校同級沒有一個中文人。同什么人玩,話事權在他們手,你影響唔到的。
標準英語,我估你指英國口音,有需要嗎?亦是幾歲走就可以。

在倫敦,英國人占唔到4成,國際口音。英文,流利就得。
Caltex Oil Coupons wanted

emmafish 發表於 17-10-26 11:07
樓主個case睇到,中文和通識会拖垮有潛質嘅学生,樓主同阿仔當年做咗個正確決定
...

米係要因應個人情況, 去準量找到適合education system 去讓仔女發揮到佢地的優勢。最緊要首先要有錢 !

此外,每個家庭教育理念不同, 有人亦prefer其他國家 nurturing, 視野, 或學多啲language, 而唔純粹只為分數。最好幾樣都做到。

1998Ruby1998 發表於 17-10-26 16:17
回覆 ricenoodle 的帖子

本土讀書叻嘅好似比較少去 Boarding School,我班英國攞曬 3 條 A 或以上、IB 40  ...

同意,比較富有及注重教育的英國人,都會送子女去私校,不過唔駛boarding

emmafish 發表於 17-10-27 08:41
同意,比較富有及注重教育的英國人,都會送子女去私校,不過唔駛boarding
...
我認識的英國人都是,他們有數㯫,考試成績都有很大分別。所以子女都是讀私校,等同香港的有要求去直資和國際學校。

bigdaddy 發表於 17-10-26 17:10
除非幾歲就走,同英國學生玩埋一堆,只是你的愿望,好難實現,除非該學校同級沒有一個中文人。同什么人玩, ...

其...

回覆 samsam123321 的帖子

要真正融入真係難,我成個系都係英國人,冇得選擇之下同英國人做朋友/租屋,口音就中學去嘅話,已經好難改,除非你刻意去做/語言天份非常高,我都要用半年時間去改。英國 d 文化、娛樂、明星果 d 我就真係零知識,要佢地幫我「補習」。呢排佢地同我睇 Strictly Come Dancing,再早前去電影院睇 Kingsman 2,先理解到少少文化。我個表姪女細細個已經係英國住,佢成日問 "Do you know XXXX",我都唔知係咩黎。
好多時候我地講嘅「融入」,其實唔算融入,只不過係「能夠同英國人建立比較友好關係」。除非我住上 10+ 年,成日睇電視、打機、去電影院,否則都離「融入」漫漫長路。

1998Ruby1998 發表於 17-10-27 16:08
回覆 samsam123321 的帖子

要真正融入真係難,我成個系都係英國人,冇得選擇之下同英國人做朋友/租屋,口 ...
其実又不尽然、我個女都係中学先過去、但3個月左右口音已経有明顕変化了、TEENAGER最想同其他TEENAGER一様、所以都会自自然然就学別人口音、希望同人人一様、她没有任何語言天分的。STRICTLY COME DANCING,我都有睇下、不過我以為是中年人先看的、有D老餅感覚。何為融入社会? 根本現在的英国、外来移民好多好多、同香港類似、飲食、零售、TAXI(不是伝統的那種)司機、都不是英国本土人、好多時都吾明仾地講野。 有幾個要好同学、一斉上堂、一斉去参加SPORTS CLUB、HEEHEEHAHA,就enough了。 EXEATS去HOST FAMILY等等。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 Mighty 的帖子

你個女點會冇語言天份? 我有個同學係波蘭人,佢有讀西班牙文,同樣讀語言學,都要學講 RP,佢依家都仲係改唔到口音,問我點樣做到。我都認識好多中學係英國讀書嘅香港人,都係改唔到口音,反而問我係咪由細係到大。麥明詩英文好好,但係口音仍在呢!要好似 Eason Chan 咁上下年紀去先「有得救」。
Strictly Come Dancing 好多年輕人睇吖,仲評論獨到,每次上堂前都聽到人「賽後檢討」(我都係坐埋一邊,只有聽的份兒)。

我所謂嘅真正融入,係好似河國榮咁,cultural reference、slang 都要明白。Slang 我都仲可以上網研究,Cultural Reference 就真係一個無底洞,我到依家都係明 d 唔明 d,有時候要朋友解釋。有一次我班同學叫個 Prof 做 Mr. Hill,成班同學,不論印度人、阿拉伯人、非洲人,都係度大笑,得我唔明。解釋之下先知原來係講緊 Prof 同 Harry Hill 兩個餅印。之前個 Prof 用 Star Wars 去解釋課題,我因為父母封殺所以影視,一句都唔明,要睇慢慢理解,果一刻真係感覺難受。可能你要求簡單,但係我唔想就咁就算。我係香港已經係咁,同唔到同齡嘅人「溝通」。平日因為搭唔上嘴已經夠靜(我個波蘭同學都係咁),自己又同 Sports、Club 一向無緣,唔想去到英國呢個接受到「異類」程度高嘅地方都咁。 IS 同香港 local school 嘅學生表現係好唔同,IS 好快可以結交到外國朋友,但係 local school 嘅,好少會同外國人埋堆,我系有個 exchange student(佢中小學讀官校),到依家都係「自閉」,唔同外國人傾計。如果我唔係讀呢個系,我應該都唔會同外國人一齊。

Mighty 發表於 17-10-29 08:02
其実又不尽然、我個女都係中学先過去、但3個月左右口音已経有明顕変化了、TEENAGER最想同其他TEENAGER一様 ...

你個女由細在香港讀國際學校,會同一向讀本地學校唔同。我仔女在香港讀開國際學校,他們在美國的大學,和任何人玩得埋,佢地朋友群比較多鬼 + ABC + 香港 IS ,
甚至大陸台灣去都有。
反而香港去的一班,由 local schol 去的學生,好怕和 "其他人" 玩。
口音其實好少事,印度人口音都重,大陸人英文也唔好,但人地肯行出去講。
香港 local school 學生,太在意自己囗音麻麻,怕,唔敢亂講嘢。
我好多去英國的子姪,就算 DGS 女仔,英文好,都係混唔入 "英文人" 堆。

其實有 "靚" 口音當然好,但唔需要執著。
反而去快點融入當地文化,了解當地人生活模式更重要。
呢方面,香港人特別差。

現階段又不用太心急。Eason 十二歲去英留學,大學畢唔到業,都是早年因音樂成就比番個學位他,(新聞資料), 現最近多講英文的節目,一樣比人贊口音靚。

nintendo 發表於 17-10-29 13:31
其實有 "靚" 口音當然好,但唔需要執著。
反而去快點融入當地文化,了解當地人生活模式更重要。
呢方面,香 ...
同意!不一定要有靚口音,英文清晰流利便可以!

Honey917 發表於 17-10-25 19:38
不要軽信那些排行榜,有很多所谓排名高的学校是造數的。即是他们覚得那個学生成绩不好,便不讓他考公開试 ...

就算係 Grammar school, 都會咁做, 務求最後成績出黎靚。

https://www.theguardian.com/education/2017/aug/29/st-olaves-teacher-weak-students-are-treated-as-collateral-damage

Zenia 發表於 17-10-29 14:57
就算係 Grammar school, 都會咁做, 務求最後成績出黎靚。

https://www.theguardian.com/ed ...
好正常所以大家都吾好神化任何学校、看自己D小朋友是否開心、生活正常、做個有責任心嘅地球人就可以了。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

bigdaddy 發表於 17-10-26 09:52
自己上網找吧,呢間雞到無得再雞,但考試成績唔差,少數學生是名校兼讀,得閑先來上堂。 ...

沙田花園果間?可以兼讀上,不是每日都要上學?

回覆 eehhmm 的帖子

你少了一個城字。是可以兼讀的,呢D學校,只是賺錢。
Caltex Oil Coupons wanted

emmafish 發表於 17-10-26 11:07
樓主個case睇到,中文和通識会拖垮有潛質嘅学生,樓主同阿仔當年做咗個正確決定
...
多得梁X虫的教改 (但佢兩個仔女都唔享受教改的美好成果!!!)!  令到不少理科強但通識WEAK 的學生無奈出國, 或無法入讀大學心儀理科, 我都擔心緊我個仔,  被通識, 中文拖垮, 所以諗緊唔考DSE.....

puzzledmama 發表於 17-11-17 17:32
多得梁X虫的教改 (但佢兩個仔女都唔享受教改的美好成果!!!)!  令到不少理科強但通識WEAK 的學生無奈出國,  ...
佢都係收order做,幕後黑手在北方。
‹ 上一主題|下一主題