用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事
樓主: bigdaddy
go

我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事 [複製鏈接]

Honey917 發表於 17-10-25 19:38
不要軽信那些排行榜,有很多所谓排名高的学校是造數的。即是他们覚得那個学生成绩不好,便不讓他考公開试 ...

我仲以為Q 字頭那間除了 academic ranking 高外,還有可取之處,因為最近也聽到朋友講過,我那時只諗York 離 London 比較遠,所以冇乜考慮。
仲有邊間high ranking 但內裏又不是那麼好的呢?

del.....

emmafish 發表於 17-10-25 17:30
可暗示boarding school 名字嗎?

多謝分享。 我又係正在諗幾時俾個仔去英國讀書。 佢其實仲係讀緊小五, 但我有個大女讀緊中二, 我已經覺得中文科同埋通識科係一個大危機, 所以我盤算緊可能 細仔 需要去 外國讀, 以免俾呢兩科 連累。

其實你個仔a level 好勁. 請問佢喺本身嘅 local中學, 係咪成績 算好嗰班, 有冇入到精英班呢?

ricenoodle 發表於 17-10-25 21:12
我仲以為Q 字頭那間除了 academic ranking 高外,還有可取之處,因為最近也聽到朋友講過,我那時只諗York  ...
Q的確除了 academic ranking 高外,沒有可取之處,其實,到處一樣,呢D學校只是賺錢團體,sell A,門面一定做好。做數肯定有,例如AS可以讀4科,邊一科差,肯定叫你drop。另外,公布出來的好多A, 是包括語文,中國人考中文,西班牙人考西班牙文,點會唔A。呢間學校,想考B唔容易,會谷到你行。
至于我,讓我再選擇,我亦會選它,每人的目標不一樣,例如,我不介意大陸學生多少,飲酒,飯堂食物全無變化.........,最重要是升學。

提提各家長,好成績的學校,都是國際學校,不是英國學校。
Caltex Oil Coupons wanted

Avenger 發表於 17-10-25 19:35
多謝分享! bigdaddy臨危不亂, 安排得極快想問下non-jupas要中文成績, 你阿仔係英國定香港考a level中 ...
是考AL的,香港小6程度。香港中文,肯定肥。non-jupas不需要中文成績,是需要second language.

daisy17772 發表於 17-10-26 09:16
多謝分享。 我又係正在諗幾時俾個仔去英國讀書。 佢其實仲係讀緊小五, 但我有個大女讀緊中二, 我已經覺 ...
有冇入到精英班,我唔清楚,and I don't care,學校唔會講ABCDE班差別是什么成績算好掛, 全級排名兩位數,是正常的band 1 EMI,免學費果種。

小五中二,唔洗緊張,遲D先煩,別做怪獸家長。

我大仔,小學只是雞校,又咪系HKU,現在做緊他最想做最喜歡的職業。

samsam123321 發表於 17-10-25 23:45
請問沙田邊間易入的IS?另本地中學本身考試成績是否很好?
自己上網找吧,呢間雞到無得再雞,但考試成績唔差,少數學生是名校兼讀,得閑先來上堂。

bigdaddy 發表於 17-10-26 09:42
有冇入到精英班,我唔清楚,and I don't care,學校唔會講ABCDE班差別是什么成績算好掛, 全級排名兩位數, ...

Thanks for your reply.   咁我看法唔同, 去唔去外國讀書唔係純粹因為想逃避中文同埋通識。 讓仔女搵到自己嘅興趣喜好,personal growth,  其實仲要過 放去邊度讀書。

早啲發掘佢哋嘅 強項 ,去考慮適合嘅 教育制度 , 同怪獸家長完全兩回事.

咁最好梗係花得錢, 又可以攞到 A 成績, 畀佢到佢想讀嘅科目.  

bigdaddy 發表於 17-10-26 09:26
Q的確除了 academic ranking 高外,沒有可取之處,其實,到處一樣,呢D學校只是賺錢團體,sell A,門面一定 ...

最緊要你的仔仔懂事,有明確目標而不受外界引誘。你現在可安心仔仔已經入了 U!
我想阿女入「英國人」寄宿學校而不是只去了英國但冇經歷英國生活。請問國際學生比例幾多以上才算是「國際學校」?

ricenoodle 發表於 17-10-26 10:42

最緊要你的仔仔懂事,有明確目標而不受外界引誘。你現 ...

其實boarding school 係私校,收几多本地人係学校話事,無話boarding school 收多D國際学生,只係海外学生不能入public school.
個人覚得boarding school 唔多本地人,多數本地英國人不需要選boarding 吧

daisy17772 發表於 17-10-26 10:03
Thanks for your reply.   咁我看法唔同, 去唔去外國讀書唔係純粹因為想逃避中文同埋通識。 讓仔女搵到自 ...

樓主個case睇到,中文和通識会拖垮有潛質嘅学生,樓主同阿仔當年做咗個正確決定

emmafish 發表於 17-10-26 11:04
其實boarding school 係私校,收几多本地人係学校話事,無話boarding school 收多D國際学生,只係海外学生 ...
全對。其實國際學校和英國人學校,結果一樣,原因是,不是同語言不會埋堆。
況且,英國文化不一定好,應該讓小孩自由選擇。

bigdaddy 發表於 17-10-26 09:32
是考AL的,香港小6程度。香港中文,肯定肥。non-jupas不需要中文成績,是需要second language.
YES, 係second language. 考al中文前洗唔洗惡補? 真係小6程度咁低? 我仔都係因為中文唔掂, dse肯定肥先出國, 佢小六中文都係得60-70分, 中學時緊緊合格咋! 要回港讀大學, 除左中文, 佢無second language喇

bigdaddy 發表於 17-10-26 09:26
Q的確除了 academic ranking 高外,沒有可取之處,其實,到處一樣,呢D學校只是賺錢團體,sell A,門面一定 ...

Big daddy, 真係欣賞你咁坦白吿知情況,好讓其他家長知道Q 校的真實情況。也讓那些只側重league table 排名的家長明白內裏底蘊,不要盲目追求高ranking 的學校。

Avenger 發表於 17-10-26 11:53
YES, 係second language. 考al中文前洗唔洗惡補? 真係小6程度咁低? 我仔都係因為中文唔掂, dse肯定肥先出國 ...
真係超級勁傻顛低,香港小6肯定過關。看圖寫幾十字,填充,呀仔說的,我未睇過。呀仔有中文堂,玩下手機,去聽下點考就得,走堂呀,是是但但啦。

Avenger    發表於 17-10-26 15:01

emmafish 發表於 17-10-26 11:04
其實boarding school 係私校,收几多本地人係学校話事,無話boarding school 收多D國際学生,只係海外学生 ...

咁又係,如果屋企在附近也不需要 boarding。其實高排名的英國學校一定是比亞洲人拉高分數嗎?本土英國人也有讀書叻的吧?

bigdaddy 發表於 17-10-26 11:34
全對。其實國際學校和英國人學校,結果一樣,原因是,不是同語言不會埋堆。
況且,英國文化不一定好,應該 ...

我同意你的意見,我只是想找間學校起碼有課外活動可以同其他英國同學一齊參加,而不只是讀書為學校爭排名。但個小朋友參不參加都係睇佢自己,我們也迫唔到。

ricenoodle 發表於 17-10-26 13:01
我同意你的意見,我只是想找間學校起碼有課外活動可以同其他英國同學一齊參加,而不只是讀書為學校爭排名 ...
喔!被你提起,呢間Q記,課外活動一流,算是可取之處,每星期五落堂就開始有,星期五晚是York City,應該說是town,成車出外睇戲,購物,星期六日一天團多,rolling, hiking,sight viewing, city tour, game park, shopping, 應有盡有,有時候兩天,總之,每一級別每星期都有得去。不參加不能出外。
價錢唔貴,睇得出唔賺錢的,我自己睇到流口水,幻想自己可以去讀一個月就好了。可惜呀仔不喜歡參加。

呢D活動一定是國際性,一架巴士,語言肯定超過5種。

唔出去?校內有,church, music........,不過,小孩當然喜歡打機,雖然學校block曬,全部學生都識用VPN。

Honey917 發表於 17-10-26 11:59
Big daddy, 真係欣賞你咁坦白吿知情況,好讓其他家長知道Q 校的真實情況。也讓那些只側重league tab ...
升學會影響小孩一生,所以必須真實,否則是害人。
仔女升學,需要認清楚自己目標,是入U的一條橋,還是教育。

橋,我會選high ranking的,到最后我好清楚自己的選擇正確。

教育,我不懂了,我喜歡子女留在自己身邊,十幾歲,離開父母好摻。

他離開當晚,我老婆無訓,擔心轉機遇到麻煩,第二日我超級擔心,用google earth預早一小時到他將到的地方, 找電話card,食,火車站點行,邊度是的士站..................口硬心軟的爸爸。

bigdaddy 發表於 17-10-26 15:04
升學會影響小孩一生,所以必須真實,否則是害人。
仔女升學,需要認清楚自己目標,是入U的一條橋,還是教育 ...

我也同意你說求学要認清楚目标,我俾你贪心少少,除了学校排名成绩要有一定级數外,我也要求小朋友的学校要提供大量課外活動给学生,扩濶他们的視野。另外也要求小朋友多些跟英国本地同学玩埋一堆,能夠説一口標凖的英语。
‹ 上一主題|下一主題