用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事
go

我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事

在香港從幼稚園到中五,中學是普通band 1.
2016.01 老師說我個仔中文一定肥,我匆忙找國際學校。
2016.02 正常國際學校點會收插班呀?最后選擇入左沙田勁雞的國際學校,雞到無朋友,全校40幾個學生,在屋苑平台,我好心up,他也不喜歡在這里讀,但無辦法。
2016 某月 考ielts, 7分,一次搞店
2016.08某日 interview 一間英國boarding school,大約考下英文,睇香港中3-5 mid term 成績,那interview 其實是我們三個與副校長聊天,大約1.5小時,當然,我們口頭話AS可以全A,最差只有一個B,結果收左。
2016.08某日第三天 AS 放榜,全部A
2016.08.31 他一個飛左,轉火車,轉的士,報到。
Caltex Oil Coupons wanted

2016.09-2017.06
呢間學校收費好貴,設備好,其實沒什么學生用,是包裝。
老師好好,其他差,包括同學,欺凌不在話下,華語學生30% up,大陸占多,晚晚打機無人理,year 12-13可以飲酒,但他讀得唔開心。
一年內回香港兩次,狂食中國餐。

沒有報Oxbridge,報左Imperial College, UCL….….,conditional offer 只有Imperial College 唔收,香港報HKU,UST,CU,City………全部收,港英之中,HKU要求最高,A*AA。

2017.08 AL放榜,A*A*A,入左HKU。在HKU玩得好開心,一個月只回家2-3次。

海外留學,我作一簡單評論吧。
1.        外國生活,不是所有人接受到,適應到,家長不能逼
2.        不需要細細個就plan定,需要給他們自由發揮,我看到有D posts, 幼稚園未讀已經plan,簡直是好笑
3.        某些人為左子女英文好D,早早把子女送走,太殘忍,我個仔英文比較得,除在學校讀,是打機,他小學已經打runscape,當然,我吐血吐左10年。
4.        香港教育程度高,不在香港讀是浪費,求其入間EMI,已經比英美90%的好
5.        可恨的中文及通識,*&^$^*$#*@!,我們走,讀完中4即閃。

bigdaddy 發表於 17-10-25 16:24
2016.09-2017.06
呢間學校收費好貴,設備好,其實沒什么學生用,是包裝。
老師好好,其他差,包括同學,欺 ...

可暗示boarding school 名字嗎?

bigdaddy 發表於 17-10-25 17:05
海外留學,我作一簡單評論吧。
1.        外國生活,不是所有人接受到,適應到,家長不能逼
2.        不需要細細個就plan ...

我女中一及中二的通識功課,經常半班人比老師重發再做,我女做到發哂脾氣,讀完中二走。 老師唔識教,否則点解半班學生都要重做?
通識好無謂

emmafish 發表於 17-10-25 17:30
可暗示boarding school 名字嗎?
在York,間學校我不能俾好評,it is a A factory indeed.

bigdaddy 發表於 17-10-25 17:50
在York,間學校我不能俾好評,it is a A factory indeed.

我估Q字頭嗰間 !

回覆樓主:

我估Q字頭嗰間 !

papaof2 發表於 17-10-25 18:05
你小孩最後拿到很好的成績,如果學校唔好又點考到咁嘅成績。
睇我們點睇,我個仔就怨左我十個月,話學校騙錢,根本唔值,到放榜任他選擇什么U時,他又話我無選錯呢條路給他行。我的睇法,他們已經大,好唔好唔重要,最緊要是拿A。當系坐一年監,出來就從一個本來入唔到U的年輕人,變左名U學生。講老實D,買A。

bigdaddy 發表於 17-10-25 18:25
睇我們點睇,我個仔就怨左我十個月,話學校騙錢,根本唔值,到放榜任他選擇什么U時,他又話我無選錯呢條路 ...

本身要有實力,才能拿A。
冇得買 !

db7mu23 發表於 17-10-25 17:57
我估Q字頭嗰間 !

呢閜不讀也罷

Honey917 發表於 17-10-25 19:15
呢閜不讀也罷

Q 字頭不是 A level 很高 ranking 嗎?有冇其他好的地方?

ricenoodle 發表於 17-10-25 19:32
Q 字頭不是 A level 很高 ranking 嗎?有冇其他好的地方?

識人讀了一个月便即刻找学校轉校。

bigdaddy 發表於 17-10-25 16:26
沒有報Oxbridge,報左Imperial College, UCL….….,conditional offer 只有Imperial College 唔收,香港報 ...
多謝分享! bigdaddy臨危不亂, 安排得極快想問下non-jupas要中文成績, 你阿仔係英國定香港考a level中文架?

ricenoodle 發表於 17-10-25 19:32

不要軽信那些排行榜,有很多所谓排名高的学校是造數的。即是他们覚得那個学生成绩不好,便不讓他考公開试。

回覆 ricenoodle 的帖子

有人嘅地方就會有人造假 不過我知道 York 嘅 B 記係英國人圍內都好出名,成績好,老師好。
我以前間中小學會「請走」d 讀書唔得嘅學生黎保持質素聲譽。

真係唔係個個都適應到外國生活,我好彩適應得非常好,都慶幸呢度唔少家長都報喜話仔女讀得開心。

父母唔係供唔起 international fee,但係佢地想我香港考文憑試,咁樣要去投考公務員/有語言要求嘅職業都可以用張 cert 解決。不過個中文就搞到我雞毛鴨血,甚至高中班主任寫定推薦信,話我中文冇機會合格,叫我早 d 去國際學校算。通識我比較好彩有能力讀,而且個 SBA 學返黎嘅 Research and Reference Skills 真係有用。

我唔太鍾意食中國餐,都唔太鍾意香港學生嘅大學氣氛,方才同個 Kong U 交流生傾計,佢話班英國人好準時、專心,冇咩人走堂,要討論時討論,玩樂時玩樂,香港 d 學生遲到走堂上堂打機已經司空見慣,Group Project 仲麻煩會有好多人 Free-ride。

恭喜你兒子熬過中學呢一關,係大學搵到自己嘅一片天。