用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔幾時有結果?
樓主: CCelia
go

男拔幾時有結果?  

eeyorepigpig 發表於 17-10-31 17:22
可唔可以分享吓會問家長咩問題?

爬文見過,例如會問爸爸最喜歡同仔仔做咩運動?你點運用獎賞?如果小朋友犯錯你會點做?父母各問1條,限時1分鐘。

其實建議唔好急,唔好急口令去答。我覺得學校主要想見下家長一面,禮貌地回答就可以了,限時一分鐘,不必瘋狂回答,答案沒有對錯,多一兩個例子不會幫你出線。

我覺得與家長會面,主要是看看家長的談吐,注意眼神、保持淡定、微笑更重要!最後能否出線都是看小朋友能力!

eeyorepigpig 發表於 17-10-31 17:22
可唔可以分享吓會問家長咩問題?

座位是父母左右夾住小朋友,一個望校長,一個望副校,可預先決定,自己想面向邊位,不過問家長問題全部是校長問,但當然眼神也要間中望一下其餘兩師。

回覆 Bear999 的帖子

多謝你無私的分享~~~

adrleu 發表於 17-10-30 16:35
回覆 sophiali_mama 的帖子

Thanks. My boy speaks very soft, I need to brief him speak up then. Did y ...

I think a simple Good Morning is fine, given that an untrained boy shouldn't know who Ms Lo is. I didn't remind my boy of saying hi and probably he didn't do so but he still got accepted. Relax and good luck.

Bear999 發表於 17-10-31 19:12

爬文見過,例如會問爸爸最喜歡同仔仔做咩運動?你點運用獎 ...

答案(emoji)重要。主要試家長談吐,會不會很麻煩,市井之類。爸爸對兒子生活參與度。大方有禮便可,最好不要太desparate ,過份討好有反效果

at2015 發表於 17-11-4 09:31
答案(emoji)重要。主要試家長談吐,會不會很麻煩,市井之類。爸爸對兒子生活參與度。大方有禮便可,最好不 ...

請問用中文還是英文問?

dodotin0505 發表於 17-11-4 09:58
請問用中文還是英文問?
用廣東話

請問用中文還是英文問?

中文問、中文答。(相信因為當初選擇孩子面試的語言是粵語。)

回覆樓主

小朋友用番報名當日揀的語言in,父母用父母的母語in,副校會即場問你會用中文定英文in,如果你想用中文,禮貌說用中文回答,她們就會用中文發問,用中文沒影響收生結果。

請問用中文還是英文問?

應該照小朋友選的語言。家長嗰part真的不緊要. 唔好討厭出位便可。如果真係想聽你講就不會一分鐘。make sure無怪人麻煩人就算

回覆樓主

家長佔的分數如何?好驚累左個仔

at2015 發表於 17-11-4 14:10
應該照小朋友選的語言。家長嗰part真的不緊要. 唔好討厭出位便可。如果真係想聽你講就不會一分鐘。make su ...

多謝回覆(emoji)(emoji)

taxibird 發表於 17-11-4 15:20

學校話家長唔計分,我相信只是用來 filter out 麻煩家長。

RunningPig 發表於 17-11-5 17:00
學校話家長唔計分,我相信只是用來 filter out 麻煩家長。
Yes 贊成!因為在那個計分表中,也是完全沒有計算父母面試的份兒。相信只是想filter out 麻煩的家長。

taxibird 發表於 17-11-4 15:20

覺得唔計分。時間太短。

RunningPig 發表於 17-11-5 17:00

咁我有麻煩(emoji)

都想問下....如果到時得媽媽去得唔得?小弟咁大個人都未試過咁緊張........

Liam1982 發表於 17-11-7 23:29
都想問下....如果到時得媽媽去得唔得?小弟咁大個人都未試過咁緊張........
如果不是非不得已,相信最理想始終也是父母同去會比較好的。如果只是怕緊張也是可以理解的,相信大部分的父母也是與你一樣。不過,反而少有因此而選擇不去。印象中,我未見過只有其中一個父母去2nd in。(不過可能只是我那個時段沒有而已!) 個人認為,能進入2nd in, 孩子已經十分之了不起!在2nd in, 孩子要盡力而為,父母亦然!加油啊!父母是與孩子一直同行的!不論結果如何,只管盡力便是了!緊記啊!父母是與孩子一直同行的!

多謝支持.......其實一路自己都有同媽咪兩個人陪佢去見學校既....不過今次由原全諗住志在參與變咁都入到2nd in 係等待緊既呢個月真係折磨.....因為本人亦都係之前其他版面既n無人士同埋自己小朋友無任何獎項又無咩參加其他補習班所以都覺得自己個小朋友算係咁