用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請問宏信小學課程著重閲讀嗎?
樓主: sanduyaya
go

請問宏信小學課程著重閲讀嗎?

dguydream 發表於 17-11-6 13:15
閱讀風氣咁好,請問學生的英文程度都可以算中上呢?

我小朋友前2日去了second in, 見到老師俾學生喺禮堂用英文make announcement, 小朋友啲英文講得好好,好presentable, 我覺得幾impressive!

而會見我嘅老師雖然較時間只得8分鐘,問嘅問題都幾有深度,唔會好「項」,感覺老師係有心嘅。

hp001 發表於 17-11-6 07:59
大家good luck啦!我地就決定咗唔會讀到DP㗎嘞。唔慢慢等喇!

希望你小朋友會搵到適合自己嘅學校!

sanduyaya 發表於 17-11-6 14:35
我小朋友前2日去了second in, 見到老師俾學生喺禮堂用英文make announcement, 小朋友啲英文講得好好,好pr ...

要in埋家長架?中定英?
請問點樣有「深度」法?(emoji)(emoji)

mandi_lui 發表於 17-11-6 11:58
我都衷心祝你好運! 希望你的小朋友能找到一間適合他的中學。不竟要被困在一間家長覺得唔夠好, ...

你講得好啱,要中途轉走係絕對唔容易。聽到家長呻,想轉,但要回歸主流,中文水平未必及,去國際學校都要視乎小朋友水平。如果打算初中就返外國,咁都好d,咪輕輕鬆鬆六年之後返去。所以要按自己家庭情況及期望考慮啦!

sanduyaya 發表於 17-11-6 14:35
希望你小朋友會搵到適合自己嘅學校!

多謝,我地有後著唔擔心。只係提大家,要真正覺得適合先好揀,無謂花一大筆錢,最後唔滿意又令小朋友/家長得唔到期望嘅嘢啫。

hp001 發表於 17-11-6 17:40
多謝,我地有後著唔擔心。只係提大家,要真正覺得適合先好揀,無謂花一大筆錢,最後唔滿意又令小朋友/家長 ...

絕對正確, 家長應該真係了解清楚先好選擇。 如果唔了解學校教學模式千祈唔好揀, 以免將來後悔又埋怨學校。

dguydream 發表於 17-11-6 16:04
要in埋家長架?中定英?
請問點樣有「深度」法?(emoji)(emoji)

2nd in先要見家長,申請時申請表要填家長選擇咩語言in, 老師問嘅都係圍繞着教育理念同對小朋友嘅期望的問題

BB618 發表於 17-11-6 18:13
絕對正確, 家長應該真係了解清楚先好選擇。 如果唔了解學校教學模式千祈唔好揀, 以免將來後悔又埋怨學校。 ...

係!但唔只留意教學模式,總之多角度了解下。聲稱類似教學模式嘅學校,都有各種唔同情況。如今做家長好唔容易!

dguydream 發表於 17-11-6 13:15
閱讀風氣咁好,請問學生的英文程度都可以算中上呢?

英文程度是可以的

hp001 發表於 17-11-6 17:35
你講得好啱,要中途轉走係絕對唔容易。聽到家長呻,想轉,但要回歸主流,中文水平未必及,去國際學校都要 ...
我囡都係讀宏信小一,中文水平的確比起主流小學沒有那麼好,因為人家科科都係廣東話及中教學的,唯有自己在家教,但比地一些國際學校來說已經好好多,起碼有中文功課做及寫吓,我囡朋友讀 ESF, 小學是零功課,中文完全不想掂及會寫。

回覆樓主

到中學有中文書、數學書

回覆 hp001 的帖子

係架,揀得呢間學校嘅家長就預左呢度唔係工廠,set 一大堆規範去另班產品儘量identicai

我是小一用家, 對學校很滿意。剛入學時心裏十五十六,畢竟是新校。但入學後體會到學校的閱讀氣氛超濃, 學校要求每週借一本圖書回家閱讀, 她入學前大致讀Biff, Chip, Kipper Level 4-5, 入學半年後從學校借回五六次 My little pony 的章節小說讀了。 講真, 我都懷疑她是否裝樣?但她至少能捧起書安靜四五個字我已滿足! 功課不多基本都是要學生搜集資料 做mind map 很有啟發性。她經常和我分享學校的見聞,感覺老師很用心。比如STEM week玩了咩health week做了咩返來晚餐話我知呢個健康呢個唔健康。 總之我小女相當享受小學生活。兩年後細佬考小學我也唔會考慮第二家喇。小女較活潑K3時抄寫中文字時已開始展現不滿,而家抄寫極少反而提高了認字積極性。 個人覺得最主要是學校和小朋友的匹配度。

大家好,我是宏信第2年的用家,小兒讀政府支助幼稚園,本沒有時常閱讀的習慣,英文水平一般,只有在外面學英文併音,入讀宏信小一後,每日的功課不多,一至兩樣,但學校提供的一個上網閱讀programme鼓勵學生每日閱讀10分鐘, 令小兒於下學期已愛上了閱讀,初時有擔心會不會只對網上書本產生興趣而不喜歡正常書本,但後來發覺沒有此問題,他現在連上廁所也拿著書本,中文、英文、漫畫、科學類也有,我們是比較少看書的家庭,相信這是學校及班主任的功勞。英文方面,學校提倡鼓勵學生先愛上英文,不怕表達,日後才容易學習,所以幼年級不會太著重文法錯誤,只要學生能完整地表達自己所思所想就可以,學校相信初期學習給予太多批判會打擊學生自信,失去學習興趣,一年班班主任也有跟我說這樣的建議,我現在能確定這是沒錯的,小兒二年級的英文週記就是在沒有我們在旁的情況下寫了一遍令我有點驚訝的文章,我沒有想過他可以這樣,雖然文法間中有點錯,但我覺得可以日後慢慢修正,起碼是他全情投入地去寫。英文語言方面,初時我比較擔心,因他不是英文幼稚園出身而且在家我們和工人姐姐是講中文的,我怕他聽不懂老師的說話沒心機上課,但真的不要低估小朋友的學習能力,他很快便pickup到,一年級下學期便能流利地聽說英文,我們的班主任是中國面孔而帶正統英國口音的老師,在班裡只准用英文交談,小息可以任何言語交談,小兒現在在家裡喃喃自語也是用英文的。當初為什麼我不選國際學校而選宏信是因為想中英俱全。在這對樓主有少少建議,如小朋友是探索型較多個人主見,對事物充滿好奇,宏信會很適合,若小朋友是灌溉型,老師給那些就吸那些,僧統學校會更合適。個人對下一代社會看法,將來很多靠資料數據案例的職業將會被人工智能取代,人類社會不會倚重只靠背誦知識的職位,唯有創意及批判思考是較難被智能取代,所以當初有鄭任安及宏鸩二選其一,一間免費一間甘貴既直資最後也選了宏信,亦建議如果是催谷型既家長要考慮清楚是否入讀,因曾聽過有家長話點解宏信甘少功課(她大仔讀傳統小學),點解一年班唔似人地要背乘數表,這看家長是否能接受。只是少少分享,希望家長能找合適小朋友的學校,不喜勿插。

我同意,我女都今年都是小二,暑假時做 cambridge flyer 英文寫作都不用教,自己都會看圖寫作,唯一提是要用 past tense。

回覆 sussage 的帖子

仔仔今年都讀緊一年級,每日放學翻來聼他今享學校的事感覺奇妙旅程一樣,仔仔話自己係學校好開心,致于閲讀,我地暫時未有刻意培訓,但見仔仔每晚訓覺前都會羅本書入房睇10-15分鐘左右才訓😃

回覆 amyoyo826 的帖子

想問一下,宏信是粵教中還是普教中?

dingkulababy 發表於 18-11-9 01:26
回覆 amyoyo826 的帖子

想問一下,宏信是粵教中還是普教中?

普教中