用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請問宏信小學課程著重閲讀嗎?
go

請問宏信小學課程著重閲讀嗎?

請問宏信小學課程著重閲讀嗎?
學校會多鼓勵或給予小朋友機會閲讀英文或中文書籍嗎?

tsingyichuyan 發表於 17-10-26 19:57
家長簡介會都好似唔多提及閱讀

可惜去唔到簡介會,如果無提及,我諗應該不會太重視吧。。。

簡介會確實強差人意, 校長是真的不會演說, 說不出重點。

回應樓主提問, 宏信基本除了中文科外是沒有敎科書的, 所有的學習都是透過學生的課外閲讀加老師講解而來的。 同學亦會不斷被鼓勵在課堂上分享自己的閲讀體驗, 包括書本內容有趣的部分和作者背景以致寫作風格等等,同學之間會相互影響互相推介好書!  

小女上年 year 3, 老師選了R.J. Palacio 的<<Wonder>>, 每天安排一小節課與同學們分享一章節的內容,亦要請同學們朗讀內文....閱讀氣氛是濃濃的,回家我女兒馬上愛上了這本書。

mandi_lui 發表於 17-10-27 10:54
簡介會確實強差人意, 校長是真的不會演說, 說不出重點。

回應樓主提問, 宏信基本除了中文科外是沒有敎科書 ...

Mandi_lui, 好多謝你嘅分享呀!咁嘅閱讀風氣又真係幾好喎!睇過你喺其他post嘅分享,覺得呢間學校嘅教法好吸引!聽到真正用家嘅分享,報讀都放心啲!感謝你啊!

回覆樓主:

要了解清楚係整體嚟講學校閱讀氣氛濃,定只屬個別老師嘅班。宏信老師自由度好大㗎。或者因爲咁,校長只可以講d空泛內容。學校推動咩,有做d咩好嘢,點會唔講,口才唔好都講得出㗎。

hp001 發表於 17-11-3 18:26
要了解清楚係整體嚟講學校閱讀氣氛濃,定只屬個別老師嘅班。宏信老師自由度好大㗎。或者因爲咁,校長只可以 ...
點解咁講呀? 難道你小朋友班的閱讀氣氛做得不好嗎? 小朋友培養唔出閱讀興趣? 願聞其詳。

其實除左課堂上老師和同學沒完沒了的閱讀分享外,學校每年也有搞大型的活動提升同學閱讀興趣的,Book Character Day - 同學們打扮成自己心愛的圖書主角回校分享角色的故事, Pajamas Day - 同學穿起睡衣帶著抱枕和心愛的圖書回校享受懶洋洋的閱讀日, 在完全沒有壓力下互相分享圖書, Bookworm Week - 有 book fair 會鼓勵同學帶小量金錢回校揀選自己喜歡的圖書, 中英文書亦有經典名著分享會。

但當然,同學的自由度好大的,活動參予與否全憑自願,好靠小朋友的積極主動投入才有成效。可能因為我的小朋友非常享受和投入,亦多得其他同學的精彩分享和媽媽們的情報互通,所以閱讀方面做得好好,閱讀種類亦好闊啊!

mandi_lui 發表於 17-11-5 12:00
點解咁講呀? 難道你小朋友班的閱讀氣氛做得不好嗎? 小朋友培養唔出閱讀興趣? 願聞其詳。

其實除左課堂上老 ...

我小朋友有家庭培養,未讀呢間學校都好鍾意睇書,多謝關心!我只係講大氣候如何,學校整體做得夠唔夠,好唔好啫!我唔係一味唱好嘅家長,唔係自己個小朋友同一小撮同學鍾意就講到大部分都係咁啫!

hp001 發表於 17-11-5 14:52

我小朋友有家庭培養,未讀呢間學校都好鍾意睇書,多謝關心! ...

聽你哋咁講,好似好唔一樣。

hp001 發表於 17-11-5 14:52

我小朋友有家庭培養,未讀呢間學校都好鍾意睇書,多謝關心! ...
那真係太好,學校做得唔夠而小朋友做得好,那一定係家長好會培養小朋友!

回覆樓主只係因為我確實見到學校在培養學生閱讀方面下了不小功夫, 被說成只是個別老師的努力, 一下子抺去學校所做過的一切, 我個人覺得這唔合理。

至於我, 我亦唔係一味只唱好的家長,更絶對唔可以話代表大部分同學,不竟,誰又有資格代表誰呢?我從來只說就我所見的現況,有親身見過經歴過的便說有,唔知的我唔會 comment 一句,我在這裡沒有說過一句只係我聽聞回來的,或我朋友或我朋友的朋友說的話。希望我所寫的,可以給其他家長多一個參考而已。

sanduyaya 發表於 17-11-5 15:48
聽你哋咁講,好似好唔一樣。
當然唔一樣啦! 唔同人對同一件事都好可能有唔同感受架, 要自己分析和衡量下小朋友的真正需要才做決定。

mandi_lui 發表於 17-11-5 16:23
當然唔一樣啦! 唔同人對同一件事都好可能有唔同感受架, 要自己分析和衡量下小朋友的真正需要才做 ...

最重要係真正入讀前能夠確定呢一間係一間有心辦學嘅學校,教學方法亦覺得適合自己嘅小朋友。多謝你們的意見!

mandi_lui 發表於 17-11-5 16:09
那真係太好,學校做得唔夠而小朋友做得好,那一定係家長好會培養小朋友!

回覆樓主只係因為我確實見到學校 ...

呢度就係會有咁情況囉,因為老師好自由,做成大差異。

hp001 發表於 17-11-5 17:54
呢度就係會有咁情況囉,因為老師好自由,做成大差異。

原來係咁!希望成為authorized IB後老師會有更多培訓,會統一啲

sanduyaya 發表於 17-11-6 00:44
原來係咁!希望成為authorized IB後老師會有更多培訓,會統一啲

大家good luck啦!我地就決定咗唔會讀到DP㗎嘞。唔慢慢等喇!

回覆樓主:

我係用家, 2個小朋友都係宏信讀書, 我好滿意學校嘅閱讀氣氛, 當然, 閱讀習慣要從小由家庭培養, 學校只係輔助。

回應樓主, 學校有每週Library lesson, 鼓勵學生借書回家, 每日功課一定有包含閱讀, 每個課室有reading corner. 另外每年都有bookworm week, book character day. 上年高小同學都有組隊參加聯校Battle of the books 比賽。

當然, 每一班都有愛閱讀或不愛閱讀嘅學生, 我地家長只係提供一般情況比大家參考。

hp001 發表於 17-11-6 07:59
大家good luck啦!我地就決定咗唔會讀到DP㗎嘞。唔慢慢等喇!
我都衷心祝你好運! 希望你的小朋友能找到一間適合他的中學。不竟要被困在一間家長覺得唔夠好,沒有辦法融入,又或者跟本唔適合小朋友的學校六年,最受苦的一定係小朋友。中途想走都唔係講咁容易,所以家長為小朋友選校時真係要念清楚做足功課!

其實我都好理解,宏信早年新開校,真係事事都摸著石頭過河,行政想必然一片混亂,老師質素參差,經驗又不足,當時揀選這所新校的家長一定付出了好大勇氣,真係胆搏胆!你願意為你的孩子揀選一間又新又非主流的學校,想必定有個好特別的原因。

而我女兒算係後來加入宏信的,避開了最混亂的幾個年頭,屬於超級幸運的一群。這三年多裡,遇到的四位 homeroom teacher 和數位副科的老師也是盡心盡力的教導,特別係小一時的班主任,她的細心耐性和愛心真係讓我超級感動,所以才會出了三年前的一個 post。可能你會說我只是一小撮的幸運兒不能作準,我也曾經這樣想過。但第四年了,遇到四位都好好的老師讓我相信了這是學校的功勞,如果說我是一味唱好學校的家長,不如話我對數位老師有說不完的感激。

回覆樓主

閱讀風氣咁好,請問學生的英文程度都可以算中上呢?

BB618 發表於 17-11-6 11:32
我係用家, 2個小朋友都係宏信讀書, 我好滿意學校嘅閱讀氣氛, 當然, 閱讀習慣要從小由家庭培養, 學校只係輔 ...

讚成,閲讀其實係家庭培養最重要,如果學校都能俾到更多機會和空間小朋友閲讀就事半功倍了!多謝你的分享!