用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中一問~
樓主: SY_Joanne
go

升中一問~ [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-25 14:05
報直資就係, 官津主要睇成績的。

但如果你報直資, 依家先嚟比賽, 又遲了, 比賽唔係去比賽, 要攞經驗丫嘛,  ...

我認為叩門未必係一定只睇成績,尤其是一D傾向全人既官津~~~

mcl203 發表於 17-10-25 14:09
我認為叩門未必係一定只睇成績,尤其是一D傾向全人既官津~~~
好多先俾份卷你做。我哋區有間連in都唔駛, 放底成績等電話。

回覆樓主:

其實學校都係盡責任提下你,因有啲唔關學校的活動,班主任都唔會知,以為你咩都無。因到你填自行申請表先發覺咩都無就太遲,考中學會蝕底少少,唔係話一定要有,而係如果咩都無得填,人哋計分可能多你兩三分,印象又會差少少,機會自然又細咗少少。所以趁五年級開學提下家長好正常,如果真係咩活動都無,功利啲去賣下旗都好呀!

數學比賽通常校隊認受性先高啲,如理大十八區,保良局或教協等的,因為學校名義比賽所以通常派六年班比賽,如果小五已可以參賽通常代表學校已發現咗你叻過小六的同學,所以應該係你在小四已有表現先得。在小六參賽,通常理大十八區比賽結果係可以啱啱趕得切在自行面試前以補充資料形式交比學校的。認受性最高的我估計係保良局同教協的,佢哋有名額可推薦小學出國際賽,保良局有賽後再培訓㨂卒出港隊去國際賽。不過,呢啲都係小六下學期至暑假發生的,自行用唔到。
‹ 上一主題|下一主題