用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中一問~
go

升中一問~

阿囝今年第一次呈分試,都冇比壓力佢,一升到五年班就開始一星期五日都有學校安排嘅各科嘅培訓班,見阿囝日日都好忙碌,真係心都痛~

今日收到班主任電話問阿囝有冇想入邊間中學,要出去考吓啲獎項回來話唔可以淨成績好,要有其他學術獎項會平均啲喎~ 想問吓如阿囝數學比較好可以考邊間好而中學又會應受性高呢?謝謝指教

* 阿囝成績係級前幾名*

回覆樓主:

會揀邊區中學呢?

熊大 發表於 17-10-24 20:10
會揀邊區中學呢?

沙田網

你仔的班主任好好呀!咁為你仔着設想。

SY_Joanne 發表於 17-10-24 19:56
阿囝今年第一次呈分試,都冇比壓力佢,一升到五年班就開始一星期五日都有學校安排嘅各科嘅培訓班,見阿囝日 ...
我就覺得成績重要過獎狀.

SY_Joanne 發表於 17-10-24 19:56
阿囝今年第一次呈分試,都冇比壓力佢,一升到五年班就開始一星期五日都有學校安排嘅各科嘅培訓班,見阿囝日 ...

真心的, 頭2次呈分試keep住成績已經好夠, 自行曾記/沙呂都應該冇問題。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 17-10-24 22:17
係因為你仔成績好,先日日有培訓班?定一升到五年級就有架?你學校都幾有部署喎,又教你哋去參加比賽。
...

學校係揀邊科成績好嘅就拔尖,亦會揀同學邊科較突出嘅去出外比賽

yf03 發表於 17-10-25 10:40
回覆 SY_Joanne 的帖子

我估學校係想你"誇區"

冇呀~只係問想考邊間中學好等我哋有個預計

jumphigh 發表於 17-10-25 10:46
高小數学比赛認受性較高的都是由學校報名代表学校出赛的,你可以問返学校老師有冇報名参赛
...

老師已安排參加考華夏盃奧數,其他都有中,英作文比賽

jumphigh 發表於 17-10-25 11:37
華夏是豬肉奖,冇用的

我都知,所以想問邊個比賽比較有認受性同對升中有啲幫助

回覆 SY_Joanne 的帖子

其實依家已經小五了, 時間上應趕不及, 因好多比賽都係要預早操, 小四開始參加 (攞經驗), 小五再參加時才有較好成績

SY_Joanne 發表於 17-10-25 11:58
我都知,所以想問邊個比賽比較有認受性同對升中有啲幫助
你要諗清楚, 今年呈分, 成績至係最重要, 除非你揀直資, 否則, 要顧比賽影響成績就弊。自行小五上學期成績都睇的。如果小朋友有信心handle到, 就報比賽, 否則, 專心搏殺成績。我阿女今年都係小五, 連校際音樂節我都唔參加了。

little_yolky 發表於 17-10-25 13:23
你要諗清楚, 今年呈分, 成績至係最重要, 除非你揀直資, 否則, 要顧比賽影響成績就弊。自行小五上學期成績都 ...

我都係咁諗,學校形形式式嘅寫作比賽都塞比阿囝,攪到佢都好煩躁;所以都係只應付呈分試同幫佢報吓啲英文,普通話班算啦~

little_yolky 發表於 17-10-25 13:23
你要諗清楚, 今年呈分, 成績至係最重要, 除非你揀直資, 否則, 要顧比賽影響成績就弊。自行小五上學期成績都 ...

只係老師話如果阿囝淨得成績好冇其他較突出表現會輸蝕啲喎

SY_Joanne 發表於 17-10-25 13:33

只係老師話如果阿囝淨得成績好冇其他較突出表現會輸蝕啲 ...
報直資就係, 官津主要睇成績的。

但如果你報直資, 依家先嚟比賽, 又遲了, 比賽唔係去比賽, 要攞經驗丫嘛, 我小二就去了。其實有其他課外活動都OK了, 俾學校睇到小朋友唔係死讀書就得。就算真係死讀書又如何? 大抽奬只睇成績, 叩門就係只睇成績。