用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果請左個補習姐姐補英文
樓主: kimberlybaby
go

如果請左個補習姐姐補英文

回覆樓主:

其實本地學校英文科一定不少練習文法,香港人最差係口語,要補不如補口語?  做卷操多幾次便熟。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-10-25 14:02
因為好多小朋友係中文小學, 如果直接用英文教, 可能吸收無咁好。其實上堂用英文, 練唔得幾多listeni ...

請問如果想小一生練listening, 應去邊度揾BBC news聽?

shadeslayer 發表於 17-11-21 16:39
其實本地學校英文科一定不少練習文法,香港人最差係口語,要補不如補口語?  做卷操多幾次便熟。
...

同意,其實只要父母有時間教+英文水平不太差,我覺得不用急於找人補英文,但listening和oral真的沒法教

回覆 monkeydiary 的帖子

BBC news 我覺得小一睇又太細個(IS Year 5 生睇,我問佢新聞講左 d 咩,都只係答到 6 成左右),可以睇下 Youtube 嘅 Ted Talks for Kids,有益有趣,有埋英文字幕,唔明可以播多幾次/播慢。

1998Ruby1998 發表於 17-11-22 22:27

BBC news 我覺得小一睇又太細個(IS Year 5 生睇,我問佢新聞講左 d 咩,都只係 ...

小一睇下 papa pig,Nordy,芝麻街, Gardfield 咪算囉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-11-22 22:27

BBC news 我覺得小一睇又太細個(IS Year 5 生睇,我問佢新聞講左 d 咩,都只係 ...

最好不要養成看字幕習慣。習慣一成,要改好難。

Thanks,我好少過黎睇post, 所以現在先睇到,謝謝妳的建議哦!

shadeslayer 發表於 17-11-22 23:10
最好不要養成看字幕習慣。習慣一成,要改好難。

但唔睇字幕,我又怕女女睇唔明

monkeydiary 發表於 17-12-2 03:03

可以用DVD, 有冇字幕可以選擇, 又可以重複看多次。

monkeydiary 發表於 17-12-2 03:03

所以要趁孩子少的時候做,由少對白的開始。

lifefullofjoy 發表於 18-1-14 22:57
小一 bbc news .... 俾個細路聽下英文卡通片,我諗佢會有興趣D 呀!

這個方法, 較為單向, 可以的話, 有大人對講是最好(不是中英交集講)。

lifefullofjoy 發表於 18-1-16 07:59
但係從小比佢睇/聽d 英文卡通片,佢慢慢都會pick up 少少ge ~
係呀, 我雖然唔俾手機小朋友玩, 但都忍痛買咗全系列既Peppapig响手機, 幾十集(不過真係貴), 坐車時佢可以聽。佢哋細個唔俾睇電視, 唯一可以睇既係英文卡通, 所以阿妹想睇電視就會同我講:媽咪, 我想學英文呀。

依家佢雖然又懶又唔溫書又唔做練習, 但考試聆聽、口語都唔駛擔心唔合格。同佢溫測考時問佢有唔識, 我就話:考試時唔識就諗下邊個順口啦!基本10次總有8-9次撞中的。當然呢個唔係正確既學習方法, 大家切勿模仿。

回覆 little_yolky 的帖子

撞呢家野,我成日做。會計科 MC 45 題,次次都有 2X 題唔識答要撞,「以前面冇咩 X」/「連續 X」等邏輯推理,總分都可以 33-35/45。連老師都冇我乎,只可以話我死好命,命不該絕。

話說教個幼稚園小朋友,媽媽為左幫準備佢面試,識聽英文題目、指令,日日屋企播英文錄音同卡通片,連個工人本來英文兩句都唔多得都變到講得兩嘴。