用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 自修去考igcse然後赴英讀AL,可行嗎?
樓主: Christi
go

自修去考igcse然後赴英讀AL,可行嗎?   [複製鏈接]

wloi 發表於 17-10-24 20:54
宜家新的A level, 因為無左AS, 大學會睇埋gcse成績俾co. 我细女會考新A Level,開學老師同班學生咁講. 所以 ...

咁del...

回覆 samsam123321 的帖子

我唔明你個問題。香港學生,考英國大學,用Dse成績去報,當然唔駛比gcse成績。正如英國學生考香港的大學亦只用A level成績一樣。

wloi 發表於 17-10-25 10:22

我唔明你個問題。香港學生,考英國大學,用Dse成績去報,當然唔駛比gcse成績。 ...

....

samsam123321 發表於 17-10-25 10:35
係wor.即用uk a level 就要有gcse result?但請問uni有無寫明?我見以前只寫entrance requirement  ...

我諗"問題"係用predicted grades without AS results.
如果你係sixth form 去英國,用A level predicted grades 去報英國大學,比較響英國由fourth form 讀起,已經有GCSE actual results 嘅學生就會蝕底咗。
如果DSE 就大家都係solely 靠DSE predicted grades 就無差別囉。

我無去研究過,因為明年先報大學,只係學校咁講,我相信學校應該有研究過。
不過,我知有些美國大學,知你讀英國學制,會要求交Gcse成績,作為其中一個reference.

如果在英國讀書,考10科當然好平常,香港學生中4已經選科,如果要自修報10科,可能都好吃力。

wloi 發表於 17-10-25 11:08

我無去研究過,因為明年先報大學,只係學校咁講,我相信學校應該有研究過。

你唔考夠10科其實點

samsam123321 發表於 17-10-25 11:55
你唔考夠10科其實點都會比下去了,而且中六才過去那些有些真是無igcse result但都入到大學 ...

of course 入到大學啦, even Oxbridge. just maybe 有埋GCSE 就好啲啫。

回覆 djf 的帖子

thanks very much !

回覆 NanaLi1127 的帖子

thanks.
你兒子當年幾大?可以分享一下他如何可以自己搞得掂的嗎?

lui 發表於 17-10-24 22:53
Sixth form 唔一定要考Igcse.咁就看你學校成績加入學考試通常英數加兩科你a level 會修的科entrance exam. ...
收到, 唔該曬! :)

HHHR 發表於 17-10-25 00:51
回覆 Christi 的帖子

英國大學一直都睇GCSE成積。不過以前重有ASL成績,加埋學校predicted grades,GCSE成 ...
謝謝!

papaof2 發表於 17-10-25 11:23
你去找些專補gcse嘅補習社去問問,自學又高分不容易。
係,這又是另一個擔心.  但為什麼人人都說igcse淺呢?  

細仔中一開始目標已很明確要考IGCSE,用A LEVEL的成績報非聯招,放棄考DSE.因為考慮同時考兩個試風險太大。書都是在網上買.中四報考IGCSE,中五、中六考A LEVEL.全部是靠他自己利用放學時間自學。前年中六畢業,也入到他想入的大學。

自修 igcse 呢條路當然可行,香港好多傳統名英中啲 DSE 學生都係自修考 igcse 和 AL。無論係報香港或者外國英國大學都有優勢。今年有一個傳統英中尖子,中四已經考完 A-Level、報 non-Jupas。今年9月,CU 收咗佢讀醫科。條路係得。成唔成功,始終都是睇個別學生嘅質素。

回覆 etoile 的帖子

兩個D1 都好高wor...以前的Offer 多數最高都系D2~~~~

etoile    發表於 17-10-26 17:32

我嗰仔現在在香港國際學校讀緊MYP的grade 8, 因為不想太早去英國,想在香港讀完MYP, 然後去英國讀Grade12, 13;想請教報英國啲大學如醫科可行嗎?他冇Igcse,只有MYP,會影響入大學機會嗎?

我嗰仔上年讀完中四去英國讀sixth form, 讀三科,第一年考左一科A level, 而沒有其他公開試成續。今年報大學,已有兩間 U 有 conditional offer, 其中一間系UCL。

所以,系咪一定要睇GCSE,到目前為止,我覺得吾一定!
想報好嘅大學,必要考好校內試,有好嘅predited grade, 另外就系personal statement,  寫得好,針對報嘅學科。

HHHR 發表於 17-10-25 00:51

英國大學一直都睇GCSE成積。不過以前重有ASL成績,加埋學校predicted grades,GCSE成 ...

我仔同學中六去英國,無考GCSE.
啱啱Oxford interview時被問到basic GCSE physics 問題時啞然唔識答,好慘。
尤其Oxford 都睇GCSE 成績,因為係achieved grades, 比predicted grades更有可信性啩。

‹ 上一主題|下一主題