用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 自修去考igcse然後赴英讀AL,可行嗎?
go

自修去考igcse然後赴英讀AL,可行嗎?  

代問一下:朋友的女兒在傳統學校讀緊中一,朋友一直不喜歡傳統教學,太過以得分為主導。她現在考慮是否轉國際學校、又或安排女兒自修igcse然後去英國讀A level 。

就住自修igcse一事,想請問大家,自修igcse各科然後去報英國的A Level 課程,其實是否可行?應該報幾多科比較好?還有沒有什麼要注意的嗎?謝謝!

讀a del....

回覆 samsam123321 的帖子

謝謝意見.
如果没有igcse成績, 憑什麼去報考英國AL?( 兼且暫未有目標中學 )
自修igcse, 是一條難行的路嗎?

Christi 發表於 17-10-24 11:05

謝謝意見.

報中六時del...

Christi 發表於 17-10-24 11:05

謝謝意見.

del....

samsam123321 發表於 17-10-24 11:28
報中六時跟本大部分人都未有igcse成績。即係話佢地大部分跟本唔會睇igcse result 而比offer ...
讀完中五過英國讀Y12. 但Y13 要報大學,  那請問憑什麼成績報? 聽聞有另一條隊申請, 真的嗎? THX!

其實係一家四口子

我囡讀完中四過去讀lower sixth,中三開學時申請,考英國學校自己嘅entrance exam,多數只睇呢個exam result + interview,只有一間話佢biol考得差D要求IGCSE有A,其他一係收一係唔收。部分學校要考生考Ukiset。到Y13開學報大學,佢冇公開試成績,只有英國學校嘅predicted grades, personal statement, school reference等俾大學,申請大學冇問題。

不過佢當年好多同級同學都有自修去考IGCSE,我都打算叫細囡考,目的係希望將來考大學可以有個低D要求嘅conditional offer。

etoile 發表於 17-10-24 13:23
我囡讀完中四過去讀lower sixth,中三開學時申請,考英國學校自己嘅entrance exam,多數只睇呢個exam resul ...

Thanks.
唔係好明你最尾那段,igcse一直既認知係對報大學冇乜用,報大學要用AL,不是嗎?

samsam123321 發表於 17-10-24 12:34
要肯自發自修而又考得好,個小朋友成績係學校裹都唔會太差。最難係點樣令佢自發讀書。

...

是,朋友個女的確用心讀書,要fit入傳統教學冇問題,只是她媽一直唔鍾意死板而太重分數既教學,覺得如果佢個女冇左呢啲框框,可以去得更遠咁…

經驗分享:女兒傳統學校讀完中四去英國讀 A Level,在香港時自修考了 IGCSE 5科,到 Y13 報大學時學校的推薦信中寫了兩句讚她能自修考 IGCSE。不知道 IGCSE 成績幫到多少,但女兒也有同學沒有 IGCSE 成績也有大學的 Conditional Offer,所以沒有的話也不是大問題。我個人覺得如我女兒跳班讀中六,考了(即讀過GCSE 課程)的話會較易適應 A Level 生活。

Christi 發表於 17-10-24 13:28
Thanks.
唔係好明你最尾那段,igcse一直既認知係對報大學冇乜用,報大學要用AL,不是嗎?
...

Deleted

etoile 發表於 17-10-24 13:40
俾多個參考考,冇都唔一定有影響。
我大囡Imperial嘅conditional offer要2科pre u 考獲D1,相等於AL嘅A*再 ...

Thanks. 你大女好叻!

etoile 發表於 17-10-24 13:23
我囡讀完中四過去讀lower sixth,中三開學時申請,考英國學校自己嘅entrance exam,多數只睇呢個exam resul ...
明白晒! Thx all.
其實係一家四口子

djf 發表於 17-10-24 13:32
經驗分享:女兒傳統學校讀完中四去英國讀 A Level,在香港時自修考了 IGCSE 5科,到 Y13 報大學時學校的推 ...

謝謝分享!

你說「我個人覺得如我女兒跳班讀中六,考了(即讀過GCSE 課程)的話會較易適應 A Level 生活。」是什麼意思呢?是指當年女兒完成中四如果直接跳班定點?

你女兒自修5科,還兼顧學業,這5科要用了多久呢?

A Level 是銜接 GCSE 的,和 DSE 內容不一樣,如果是讀完中五才去讀 Lower Six,情況會好一些。舉例說數學 GCSE 已教微積分,但香港的 M2 中四時未教,要中五才教,那麼你去到讀中六時便有些吃力。
阿女中四那年我買了 IGCSE 的書及練習回來,找了個補習姊姊每星期替她補2次,尚算可應付。

回覆 Christi 的帖子

當然可以。我家兩個l兒子都是這樣升大學地。好像考8科。

宜家新的A level, 因為無左AS, 大學會睇埋gcse成績俾co. 我细女會考新A Level,開學老師同班學生咁講. 所以大家都係考埋gcse會好d

Christi 發表於 17-10-24 09:40
代問一下:朋友的女兒在傳統學校讀緊中一,朋友一直不喜歡傳統教學,太過以得分為主導。她現在考慮是否轉國 ...

Sixth form 唔一定要考Igcse.咁就看你學校成績加入學考試通常英數加兩科你a level 會修的科entrance exam. 你當然可自修igcse .香港有centre 補。

回覆 Christi 的帖子

英國大學一直都睇GCSE成積。不過以前重有ASL成績,加埋學校predicted grades,GCSE成績相對沒有那麼重要。但現在英國只有AL成績,大學俾offer會睇GCSE成績。故此未來報英國大學有GSCE成績會比較好一點。