用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行及叩門,有乜證書較認可??
樓主: 29XX86
go

升中自行及叩門,有乜證書較認可??   [複製鏈接]

野人好索子 發表於 17-10-25 22:16

唔好意思,今年開始為五年級的女兒準備升中資訊,有以 ...
小六會唔會有金紫荊獎狀?如果有就無差別。

回覆 王家爸爸 的帖子

女童軍係冇金紫荊獎章, 但我估應該會有相對既獎項, 可以問下team leader

妹妹頭 發表於 17-10-26 09:47
回覆 王家爸爸 的帖子

女童軍係冇金紫荊獎章, 但我估應該會有相對既獎項, 可以問下team leader ...
唔係香港童軍總會?

我見「金紫荊獎章及證書申請表」要填性別,所以應該男女都得:

http://www.scout.org.hk/article_attach/23548/PT68.pdf

回覆 王家爸爸 的帖子

我見 #20 野人好索子 講佢個女係女童軍, 即係唔係CUB SCOUT 香港童軍總會, 而係GIRL GUIDES, 佢地D章係唔同架....

P.S. 我個女係香港童軍總會CUB SCOUT, 所以有金紫荊考, 原來如果報學校果D童軍, 阿女話係低級D架, 唔好講唔會考金紫荊, 就連家庭章, 最高都只能取2種顏色, 我女晌YMCA JOIN 童軍, 家庭章都已有四色了

回覆樓主:

回覆 Switzerland 的帖子

咁就要睇下有冇其他認受性更大既証書可用, SPORT ACT依D其實差不多個個小朋友都有既, 中學當然唔會留意啦

Switzerland 發表於 17-10-26 10:31
請問朗誦節優良算唔算豬肉,放唔放入去?sport act係咪唔好放?
朗誦節有名次先有用。優良未豬肉得哂,叫做半豬肉獎啦,見小朋友同啲同學參加如果次次都最少係優良,所以我估計應該有接近一半人有優良,不過如果無其他填,填落去又無妨。

醒目開學勳章

野人好索子 發表於 17-10-25 22:16

唔好意思,今年開始為五年級的女兒準備升中資訊,有以 ...

小女童軍有榮譽小棕仙, 你可以參考下
https://hkgga.org.hk/sites/hkggacms/files/upload/basic_page/Programme/brownie/Syllabus_new/榮譽小棕仙獎章.pdf

想問下小孩沒有參加童軍或任何運動團體訓練班,亦冇公開比賽或獎項,但每年暑假都去玩滑浪風帆和獨木舟,亦已考取高級章很久了,這些要寫上去嗎?因為早幾年教練推薦亞仔去入學界集訓,但是時間地點太遠,難抽時間去,所以冇參加,但是,每年暑假都會去玩,亞仔係純愛玩㗎咋,呢D寫不寫入去?

大件仔 發表於 17-10-26 11:14
想問下小孩沒有參加童軍或任何運動團體訓練班,亦冇公開比賽或獎項,但每年暑假都去玩滑浪風帆和獨木舟,亦 ...
滑浪風帆和獨木舟已經係好好既運動,已考取高級章更加係好好既話題,一定要寫上去。

大件仔 發表於 17-10-26 11:14
想問下小孩沒有參加童軍或任何運動團體訓練班,亦冇公開比賽或獎項,但每年暑假都去玩滑浪風帆和獨木舟,亦 ...
仲有,面試時重點(最好不經意地)講下,玩滑浪風帆和獨木舟係純為興趣,因為鍾意所以玩,毫無功利成份。

回覆 王家爸爸 的帖子

毫無功利成份

妹妹頭 發表於 17-10-26 11:28
回覆 王家爸爸 的帖子

毫無功利成份
升中遊戲,大部分人都比較功利,所以毫無功利成份反而係賣點。

王家爸爸 發表於 17-10-26 11:36
升中遊戲,大部分人都比較功利,所以毫無功利成份反而係賣點。

根本你去 "提 achievement" 呢個動作本身就係功利 (想獲得某學校取錄),  

毫無功利 ?  EK 你都唔會上.

王家爸爸 發表於 17-10-26 11:21
滑浪風帆和獨木舟已經係好好既運動,已考取高級章更加係好好既話題,一定要寫上去。

...

我可以講,無咩用的。

我識小朋友有哂獨木舟風帆滑浪風帆最高章比埋賽,但都係成績掛帥。

nicolemummy 發表於 17-10-26 12:10
我可以講,無咩用的。

我識小朋友有哂獨木舟風帆滑浪風帆最高章比埋賽,但都係成績掛帥。

小朋友成績B1C。最後聖士提反Call waiting, 但唔去

nicolemummy 發表於 17-10-26 12:10
我可以講,無咩用的。

當成績叮噹馬頭, 呢D就有用了。成績唔掂, 再世華陀都無得醫啦。

妹妹頭 發表於 17-10-25 17:56
回覆 gigayan 的帖子

金紫荊係幼童軍最高的獎項,12歲前要完成考核,否則作廢,要考整整一年,通過大約8-9 ...
我小朋友現在小五, 9月開始了這個章考核, 領袖話大約用一年半時間完成, 應該是否趕唔切放入portfolio?

王家爸爸 發表於 17-10-26 10:50
朗誦節有名次先有用。優良未豬肉得哂,叫做半豬肉獎啦,見小朋友同啲同學參加如果次次都最少係優良,所以我 ...
小朋友小一開始參加朗誦節, 每年在同一項目都係三甲(1-3名都有)內, 好唔好放晒咁多年獎狀? 還是都係p4開始放?
‹ 上一主題|下一主題