用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行及叩門,有乜證書較認可??
樓主: 29XX86
go

升中自行及叩門,有乜證書較認可??   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-26 12:31
當成績叮噹馬頭, 呢D就有用了。成績唔掂, 再世華陀都無得醫啦。

成績B1C,聖士提call waiting. 但Call 得Waiting,小朋友已Settled.小朋友呢D水上活動奬唔係佢最剎食,另有更剎食的獎

回覆樓主:

總之成績行先,唔好想太多

gigayan 發表於 17-10-26 13:09
小朋友小一開始參加朗誦節, 每年在同一項目都係三甲(1-3名都有)內, 好唔好放晒咁多年獎狀? 還是都係p4開始 ...
小四以上一定放,如果從小一開始每年在同一項目都係三甲,個人覺得值得放。原因係俾校長睇到,三甲唔係幸運,係實力。

王家爸爸 發表於 17-10-26 13:53
小四以上一定放,如果從小一開始每年在同一項目都係三甲,個人覺得值得放。原因係俾校長睇到,三甲唔係幸運 ...

美心妹妹次次朗誦節唔係冠軍就亞軍

nicolemummy 發表於 17-10-26 12:10
我可以講,無咩用的。

我識小朋友有哂獨木舟風帆滑浪風帆最高章比埋賽,但都係成績掛帥。
有用、無用其實睇人。原則上,除咗成績(尤其係呈分),其他都基本上無咩用。

換另一個角度睇,如果小朋友可以講出點樣喺自己鍾意嗰樣野度搵到樂趣,咁任何野都係好有用。

回覆 gigayan 的帖子

我個女上年11月開始考,今年8月完成,都係用左10個月,但我地個領袖好緊張,樣樣都加快d,結果10個月就考完,同你領袖傾下

王家爸爸 發表於 17-10-26 13:53
小四以上一定放,如果從小一開始每年在同一項目都係三甲,個人覺得值得放。原因係俾校長睇到,三甲唔係幸運 ...
即係, 阿女由小三開始攞既所有唱歌獎, 唔理三七廿一全部放晒落去..............咁小二張優良獎狀放唔放呀?

其實我都想問下意見, 阿女小三攞咗個學校既傑出學生奬, 放唔放? 我target學校D表都剩係叫人寫小四以上, 但個奬都算好嘢嚟, 全級得一個咋, 我諗佢唔會有第二次機會攞到了, 衰女唔遲一年先攞。

200904    發表於 17-12-12 13:35

little_yolky 發表於 17-10-26 15:01
即係, 阿女由小三開始攞既所有唱歌獎, 唔理三七廿一全部放晒落去..............咁小二張優良獎狀放唔放呀?  ...

我插嘴的

朗誦節同音樂節太多優良榮譽奬,我一張都無放。除非一二三位。

人地話既豬肉奧數獎,我只參加初賽,但初賽通常高級獎D∼∼反而我覺得重要。因為數學係3322既主科。奧數有獎雖然唔係天才,但超碼數底唔差,學校憂少一科。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:01
即係, 阿女由小三開始攞既所有唱歌獎, 唔理三七廿一全部放晒落去..............咁小二張優良獎狀放唔放呀?  ...

傑出學生,我覺得要放。第時面試老師問起你女,佢會好自豪咁講好多野。

nicolemummy 發表於 17-10-26 15:08
我插嘴的

朗誦節同音樂節太多優良榮譽奬,我一張都無放。除非一二三位。
我哋音樂節粵曲好少優良架, 良好就多。因為我有一次坐响評判後面, 偷睇到分數。

回覆樓主:

我知道D學校都係成績掛帥,因為佢有佢地既苦衷要咁做。

雖然成績掛帥,但我無谷小朋友成績(無補習無補充),因為我唔想小朋友的童年,除了讀書,就係讀書。

只係,我以經驗之談,話畀大家聽獎項對升普通中學無咩用。不過獎項興趣對小朋友身心發展卻有用。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:14
我哋音樂節粵曲好少優良架, 良好就多。因為我有一次坐响評判後面, 偷睇到分數。 ...

我小四朋友都係粤曲有獎,第二名添,會否是那組?

nicolemummy 發表於 17-10-26 15:17
我小四朋友都係粤曲有獎,第二名添,會否是那組?
咦? 你係咪我朋友? 阿女係第二名喎。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:14
我哋音樂節粵曲好少優良架, 良好就多。因為我有一次坐响評判後面, 偷睇到分數。 ...

多左好多人玩特異了。我小四朋友成績麻麻地,都愁緊升中。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:18

佢地二人喎?

little_yolky 發表於 17-10-26 15:18

應該唔係,你女同佢女唔同學校。

nicolemummy 發表於 17-10-26 15:16
我知道D學校都係成績掛帥,因為佢有佢地既苦衷要咁做。

雖然成績掛帥,但我無谷小朋友成績(無補習無補充) ...
所以, 呈分都係儘cut D比賽, 俾心機讀書好, 操一次比賽既時間同精神, 真係起碼可以考前5名。

nicolemummy 發表於 17-10-26 15:20
佢地二人喎?
哦, 佢地係小學初級組, 阿女係小學高級組。阿女無人pair, 所以小二就唱小學高級組了, 因為初級組得對唱。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:21
所以, 呈分都係儘cut D比賽, 俾心機讀書好, 操一次比賽既時間同精神, 真係起碼可以考前5名。 ...

呢樣係。我已經小五下學期開始咩都CUT哂,但Cut哂後成績無變。只係,其他同學卻追上來。

little_yolky    發表於 17-10-26 15:24
‹ 上一主題|下一主題