用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行及叩門,有乜證書較認可??
go

升中自行及叩門,有乜證書較認可??   [複製鏈接]

升中自行及叩門,有乜證書較認可??
如劍橋, 要咩級數同咩成績先有用??
GAPSK普通話水平試又有幫助嗎??
   36    0    0    0

29XX86 發表於 17-10-23 19:34

妳説的那些,我全沒有。 綜合自己小孩和同屆同學的經驗,以下的應該較實際:

1.校際音樂節(最好有旗)
2. 校際朗誦節(最好有旗)
3.運動獎項(起碼區賽有牌)
4.考樂器級試的證書或結果
5.奥數獎(非豬肉那些類別)

其他校際、區際或更高的獎項也好。
(純粹抛磚引玉,希望帶動多啲JM作分享)

(妳説的那些很多其實在面試時老師好易就知曉考生是龍是鳳)

升中自行及叩門最重要係排名。如果現在有嘜證書就填嘜證書,未有既現階段亦唔好多諗啦,努力考好呈分試最重要。無一張證書比考高兩、三名更有用。

lololala    發表於 17-10-24 11:23

王國會長

升中自行主力睇呈分成績, 語文證書基本上冇用.

依家幾年級?如果已經6年級,可能唔夠時間考,因為出成績都要等。
如果5年級,可以考慮考D唔使點準備的證書。
至緊要唔使嘥時間去準備。考咗之後成績好,就寫落去,唔好,當未考過

回覆 王家爸爸 的帖子

唔好意思, 請問自行的話,
學校是否最看重是教育局提供的全港名次, 而成績表反而只作參考? 或只看操行? 還是都好重要?

annielui 發表於 17-10-24 12:08
回覆 王家爸爸 的帖子

自行階段,教育局既全港名次最重要,成績表只係用來睇下主科有無跛腳。操行反而重要,大部分老師都鍾意啲聽話既學生。

annielui 發表於 17-10-24 12:08
回覆 王家爸爸 的帖子

教育局既排名只提供申請人既排位先後,其他乜都睇唔到,成績表點會唔重要~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

thanks, 明白, 即始終呈分最重要, 無論自行, 大抽獎, 還是叩門

回覆 mcl203 的帖子

明白, thanks

annielui 發表於 17-10-24 13:11
回覆 王家爸爸 的帖子

thanks, 明白, 即始終呈分最重要, 無論自行, 大抽獎, 還是叩門
這個當然。
自行階段,呈分成績決定排名;
大抽獎階段,呈分成績決定BANDING;
叩門階段,呈分成績決定有無得考叩門試。

ahjoechan    發表於 17-12-6 17:35

王家爸爸 發表於 17-10-24 18:16
這個當然。
自行階段,呈分成績決定排名;
大抽獎階段,呈分成績決定BANDING;

(emoji)

呈「分」試,當然係分數行先,我咩都冇都有 Offer(基督教崇真、東九匯基、Maryknoll),一面試便知學生底細。我唔係成績彪炳學生,只係得籃球校隊證書,鋼琴 3 級都係中學考。

除非你係二、三線小學上二線頭/一線尾學校,否則劍橋、GAPSK 果 d,都冇用,一線中學唔睇呢 d。

最好有:

1. 校際獎項(不論朗誦、音樂、舞蹈)
2. 運動獎(起碼要區際,冇都冇問題,除非你體育成績非常出眾,足夠令學校為攞學界獎而收你)
3. 紅十字/童軍 等服務團體
4. 考樂器/舞蹈證書(冇都唔緊要,不過有的話起碼攞返個 5 級)
5. 個人大獎 (例如: HK English Story Writing Champion、小學生辯論個人大獎...)

千萬唔好擺豬肉獎入去 Portfolio。同埋留意有冇個別科目特別弱,因為學校相對鍾意收科科都 B 多於一個中英文攞 A,但係數學 C 嘅學生。呢個我同自己學校老師有講過,佢地話如果有一科跛腳,個學生好大機會入到中學因為呢科而留班,倒不如要個科科平穩嘅學生。

章太郎 發表於 17-10-24 19:49
唔同意『呈分成績決定有無得考叩門試』

叩門階段中學都睇唔到呈分成績,只有成績表。但A校同B校成績表又 ...
如果呈分成績唔得,其實都好難有得考叩門試。原因係中學老師唔笨,都知道小六最後一次考試唔係個個盡力,反而呈分試個個都會盡力,參考價值更大。

王家爸爸 發表於 17-10-24 22:16
如果呈分成績唔得,其實都好難有得考叩門試。原因係中學老師唔笨,都知道小六最後一次考試唔係個個盡力,反 ...

(emoji)

1998Ruby1998 發表於 17-10-24 20:47
呈「分」試,當然係分數行先,我咩都冇都有 Offer(基督教崇真、東九匯基、Maryknoll),一面試便知學生底 ...
小學加入紅十字/童軍係唔錯既選擇,主要優勢係有齊服務、運動等,唔駛煩惱。

妹妹頭    發表於 17-10-25 10:15

回覆 王家爸爸 的帖子

咁希望承你貴言啦, 岩岩趕得到, 考到埋個 "金紫荊"了, 今個星期大球埸嘉許

妹妹頭 發表於 17-10-25 10:16
回覆 王家爸爸 的帖子

咁希望承你貴言啦, 岩岩趕得到, 考到埋個 "金紫荊"了, 今個星期大球埸嘉許 ...
金紫荊 請問是每年何時考取? 謝謝!

回覆 gigayan 的帖子

金紫荊係幼童軍最高的獎項,12歲前要完成考核,否則作廢,要考整整一年,通過大約8-9個考試(由童軍總會考核),小朋友要先取得高級歷奇章,才可經團長題名給總會,一經接納,開始由總會安排考核試,一個試接一個試,阿女上年11月開始考,剛好今年8月完成,9月總會核實,可取得金紫荊獎狀

王家爸爸 發表於 17-10-25 09:49
小學加入紅十字/童軍係唔錯既選擇,主要優勢係有齊服務、運動等,唔駛煩惱。 ...

唔好意思,今年開始為五年級的女兒準備升中資訊,有以下問題:阿女由小蜜蜂開始到依家小女童軍(4連星)都唔係經學校參加架(出面中心成立的團隊),但當然有好多章同一d証書,係咪都一樣架?(emoji)
‹ 上一主題|下一主題