用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求大家幫我分析,升中前景,男仔讀救恩好,定留喺九龍城 ...
樓主: sunnymama2
go

求大家幫我分析,升中前景,男仔讀救恩好,定留喺九龍城 [複製鏈接]

回覆 heihahei 的帖子

謝謝你, 我又是十分鍾意救恩, 感覺校長係老實, 有愛心既人. 今年仔仔有幸有救恩OFFER, 好開心, 唯一係擔心升中問題. 希望你有時間再分享多啲學校既生活就好了. 謝謝

warrkathy 發表於 17-10-30 11:59
回覆 heihahei 的帖子

謝謝回覆, 其實我想問升到直資中學(英中), 銜接有冇 問題?

我仔四年級開始有補習,始終沒有直屬中學,還是要好好預備呈分試,看家長自己的要求,亦知道有同學小一開始已經是補習天皇。

heihahei 發表於 17-10-30 13:01
我仔四年級開始有補習,始終沒有直屬中學,還是要好好預備呈分試,看家長自己的要求,亦知道有同學小一開 ...

其實高小呈分壓力大嗎?同學們競爭劇烈嗎?係咪都係津小咁差1分名次好大分别影響banding?

晴晴小B 發表於 17-10-23 08:44

聖若瑟有自己直屬小學, 英皇又有自己聯繫小學,成個中西 ...

我都覺得英皇下跌了很多。

sunnymama2 發表於 17-10-23 08:13
感恩救恩收左,知道中西區係傳統名校網,有英皇和聖若瑟男校,又有聯繫滙基,但我睇番之前升中資料,過去兩 ...

你係咪住中西區? 如果係,救恩啦,唔駛諗咁多。

如果你講既九龍私小係九龍灣聖祖,都係揀救恩啦,佢哋真係好學校,疑點係轉校長跟學費貴少少。

如要留命抽獎,記得報SFA,APS兩大私小,佢哋12月底前知結果,對抽獎選擇有利。

救恩唔俾抽獎。
‹ 上一主題|下一主題