用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求大家幫我分析,升中前景,男仔讀救恩好,定留喺九龍城 ...
go

求大家幫我分析,升中前景,男仔讀救恩好,定留喺九龍城

感恩救恩收左,知道中西區係傳統名校網,有英皇和聖若瑟男校,又有聯繫滙基,但我睇番之前升中資料,過去兩年都冇人入嗰兩間男校?

本身有九龍私小offer,佢學校冇中西區嗰兩間名校好。。。

唔計地點(可隨時搬),男仔應揀九龍私小定救恩?

先多謝大家意見。

sunnymama2 發表於 17-10-23 08:13
感恩救恩收左,知道中西區係傳統名校網,有英皇和聖若瑟男校,又有聯繫滙基,但我睇番之前升中資料,過去兩 ...

要比校那私小才可決定

感恩救恩收左,知道中西區係傳統名校網,有英皇和聖若瑟男校,又有聯繫滙基,但我睇番之前升中資料,過去兩 ...

聖若瑟有自己直屬小學, 英皇又有自己聯繫小學,成個中西區咁多男仔,你話夠唔夠分?

另外救恩間聯繫匯基東九龍就b1c左右。但要用聯繫位又要放統一派位第一志願,除非係b1c-b2生,如果唔係又唔係好抵。

ps 英皇已經不再是頂級男校了

如果我係你,我會選九龍私校,再用自己地址玩大抽獎,搏中一線津校。

簡單一點, 用最差既情況去考慮:

假設:
1. 你小朋友升中時屬於區內B1學生
2. 你小朋友升中時考不到任何直資中學, 亦係自行階段落選

咁最後你只能靠升中大抽獎, 係呢個時候:

- 男仔留係中西區升中, 應該有至少15%B1人會派去B2中學, 如聖類斯
- 男仔如果留係九龍城升中, 機會上填晒派位表中可選既B1中學, 一定入到其中一間

當然, 你如果住九龍城讀救恩, 日後一樣可以選用九龍城網升中, 但升中轉網, 除非你成績係屬於最Top個一班, 否則就要承受一定既風險 (可能會跌Band)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 17-10-23 08:44

聖若瑟有自己直屬小學, 英皇又有自己聯繫小學,成個中西 ...
匯基東九係直資中學, 同救恩所謂既"聯繫", 係以校長推薦方式可優先入讀匯基東九.

註冊咗匯基東九就無得抽獎.

而且呢個係兩間學校既前校長定出嚟既安排, 嚟緊仲係咪有呢? 我唔知.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 17-10-23 08:44

聖若瑟有自己直屬小學, 英皇又有自己聯繫小學,成個中西 ...
謝謝你分析。
仲諗住有中西區名校網好正tim。。。

回覆樓主

hkpapa852 發表於 17-10-23 08:51

假設:
多謝你分析.

就咁睇, 應該留在九龍城穏陣d,

hungcheung0720 發表於 17-10-23 09:12
若果要救恩, 便要放棄大抽獎; 若我本身已經係九龍城網, 我寧願大抽獎搏喇叭
...
LS 唔會博啦, 我係想抽35綱紅馬

hkpapa852 發表於 17-10-23 08:53
匯基東九係直資中學, 同救恩所謂既"聯繫", 係以校長推薦方式可優先入讀匯基東九.

註冊咗匯基東九就無得抽 ...

仲有,我估仲講個信字嘅

回覆樓主:

講吓講吓,救恩仲有冇男仔讀?^^

雲牛 發表於 17-10-23 09:40
講吓講吓,救恩仲有冇男仔讀?^^
唔好以為EK影響力真係咁大

請問女仔在中西區網的升中情況?

elmomonet 發表於 17-10-23 10:16
請問女仔在中西區網的升中情況?
係非常好!

sunnymama2 發表於 17-10-23 10:58
係非常好!
其實女仔既情況雖然係好, 但又未許太樂觀.

近幾年St Clare小學六年級一級只有4X-60人畢業, 當然會大把位流出街外.

但近幾年St Clare小學初小最多收到~120人一班, 到時連St Clare都唔會再有位流出街外, 又係變到得番英華女一間選擇 (仲有聖提女子少許偷雞位)

回覆樓主

除左升中,學校的教學模式及理念亦要考慮

有樣野要參考……救恩升中每年9成派英中,即就算B2都去到英中,級頭的去更好既學校

vanwy 發表於 17-10-23 13:29
有樣野要參考……救恩升中每年9成派英中,即就算B2都去到英中,級頭的去更好既學校
...
9成英中..... 英中都有分B1/B2/B3......

以啱啱呢年救恩升中表現睇, 無乜學生可以派到出色既男校(只有1個至2個), 考到直資男校都有2個

http://www.kauyan.edu.hk/www/wp-content/uploads/2016/03/2016-2017%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E8%B3%87%E6%96%99_%E4%B8%AD%E6%96%87%E7%89%88.pdf

中學名稱

入讀人數

學校類型

SPCC

直資男女校

港同

直資男女校

聖士提反書院

直資男女校

匯基(東九龍)

直資男女校

優才

直資男女校

中華基金

直資男女校

協恩

直資女校

聖保羅

直資男校

曾肇添

資助男女校

聖士提反女子中學

資助女校

英華女

資助女校

聖芳濟書院

資助男校

派入中西區內既男校, 亦只有1個入B2既聖類斯, KC/SJC.... 全部唔見影

對男仔好唔好呢..... 自行評估了

hkpapa852 發表於 17-10-23 13:41
9成英中..... 英中都有分B1/B2/B3......

以啱啱呢年救恩升中表現睇, 無乜學生可以派到出色既男校(只有1個 ...
多謝你詳細分析!
其實仔仔另一offer係啟思小學,係唔係升中前景會比救恩好?

hkpapa852 發表於 17-10-23 08:51

假設:

男生除入英皇、聖類斯!
請問可否抽入高主教書院?

p.s. 唔好意思,本人不熟悉中西區校網
因見救小升中result 冇依間中學

先謝謝!