用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bootham School ( York)
go

Bootham School ( York) [複製鏈接]

Agent 介紹這一間比仔仔,2018 ( year 10), 請問有沒有知道這間學校情況?
校風和學習風氣如何?York 天氣是否比其他城市城市特別凍?
   2    0    0    0

唔知實際校內情況,不過呢間學校係我班英國朋友圈子裡係一間好學校。

York 天氣的確會比較凍 d,但係唔算特別凍。落雪機會率頗高,平日溫度都係 10-15 左右,室內一定有暖氣,所以 OK 唔需要怕「寒窗苦讀」。

1998Ruby1998 發表於 17-10-22 22:16
唔知實際校內情況,不過呢間學校係我班英國朋友圈子裡係一間好學校。

York 天氣的確會比較凍 d,但係唔算 ...

謝回覆,仔下星期考entrance test . 從學校嘅網頁,感覺學校係重關愛、老師同學生関係密切,學生有自信,而且見佢將所有學生嘅a level 同GCSE 成績有條不紊地放上網頁,透明度之高令我放心

我朋友女兒讀 Bootham,是中上的學校,也很關愛學生。
我女兒之前也是在 York 讀書,York 是很純樸漂亮的城市,生活簡單,很適合讀書。天氣也不是很凍,落雪時間很短,阿女之前都只是落了一兩天雪。不過全球天氣反覆,幾年前歐洲大雪時 York 也落了很多天雪。
女兒剛畢業,現在在倫敦讀大學,呱呱叫說倫敦的東西很貴!

回覆 djf 的帖子

倫敦物價我見到都暈

djf 發表於 17-10-23 13:32
我女兒之前也是在 York 讀書,York 是很純樸漂亮的城 ...

謝謝你寶貴的意見!
約克純樸同簡單確是適合細路讀書,自己都不用太擔心青年人有太多誘惑.
交通方面,是否坐飛機到Manchester 然後轉火車到York 是最方便呢?

是,在 Manchester 乘個半小時火車便到 York。Bootham 在市中心教堂附近,由火車站行去約15分鐘。

djf 發表於 17-10-23 13:32
我女兒之前也是在 York 讀書,York 是很純樸漂亮的城 ...

你好,我們正考慮為女兒報考bootham school,我看mumsnet內的評語都十分正面,但我比較擔心full boarding學生人數這問題,請問你full boarding人數大約多少?平日放學及星期六給學生參與的活動多嗎?還有女兒在bootham讀書開心嗎?Thanks.

bootham好學校黍架,但地方較細。york其實唔係好凍,每年只係落兩三次雪,我仔係york住左幾年,冇話凍到出唔到門。york相比其他地方治安好,d人亦好nice

tung_yan0623 發表於 17-11-17 19:44
bootham好學校黍架,但地方較細。york其實唔係好凍,每年只係落兩三次雪,我仔係york住左幾年,冇話凍到出 ...

多謝你嘅資料

lulubibe 發表於 17-11-17 13:00
你好,我們正考慮為女兒報考bootham school,我看mumsnet內的評語都十分正面,但我比較擔心full boarding ...

我上兩星期打電話比學校了解過Bootham 大約有120 名 full boarders , 其中香港及國內學生有60 人。
星期一至五每天放學後有1 hr 活動,是compulsory 的,學生因應自己喜好選擇活動. 星期六上午上堂,下午、同星期日宿舍有活動安排,自由參與.

echoprimera 發表於 17-11-18 11:18
我上兩星期打電話比學校了解過Bootham 大約有120 名 full boarders , 其中香港及國內學生有60 人。
星期一 ...

Thank you for sharing the information. 你小朋友會入讀Bootham嗎?

lulubibe 發表於 17-11-18 12:09
Thank you for sharing the information. 你小朋友會入讀Bootham嗎?

會呀!1 月插班year 9

echoprimera 發表於 17-11-18 13:13
會呀!1 月插班year 9

我女報year 10. 希望成功。
‹ 上一主題|下一主題