用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何尋找適合資優生的中學
樓主: jumpjl
go

如何尋找適合資優生的中學

回覆樓主

多謝你提供資料,我都去研究下先

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-10-23 16:32
你有無入HKAGE 嘅家長群組? 我見呢排都有幾位女孩家長分享中學資料
請問是否官方的群組?怎參加?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mama_papa 發表於 17-11-16 23:21
請問是否官方的群組?怎參加?
不知算不算"官方",群組由資音人家長小組的家長建立,當中有HKAGE職員,小組已有5-6年歷史,除資音人小組家長外,亦有到學員家長
恐龍家

醒目開學勳章

回覆 小曳人 的帖子

謝謝回覆!
小兒是中學正式學員、如想加入Whatsapp Group,可聯絡那位?

回覆樓主

中華基金12月2日有個 Science Carnival 9am-3pm

Melody_BB 發表於 17-11-27 18:58
中華基金12月2日有個 Science Carnival 9am-3pm

謝謝(emoji)

回覆樓主:

HKAGE 家長 whatsapp 请告知 细仔小四 下月入会

小曳人 發表於 17-10-28 08:01
HKAGE有教老師點揀學生提名入HKAGE,應該唔限於1線學校,而每年有限額

今年我仔間學校提名6個學生,3個數/ ...

「積優小五生」是指成績優良?
還是智能評估的評級?

我仔小五,今年開學因專注問題而係協康做評估。
智力評估分4項,有2項屬正常智力,1項高啲個級,有1項自覺推理就係特優級,心理學家話數理會特別好,我仔係好鍾意科學的。咁⋯得一項係特優,可以申請資優學苑的課程?

醒目開學勳章 貢獻勳章

07mama 發表於 18-1-25 20:28
「積優小五生」是指成績優良?
還是智能評估的評級?
yes, 我指成績
HKAGE睇學習動機,唔睇IQ score同學校成績
恐龍家

小曳人 發表於 18-1-25 22:56
yes, 我指成績
HKAGE睇學習動機,唔睇IQ score同學校成績

我仔一直被老師說不專心,在一般津貼學校,成績不錯。因為學校少互動,所以唔專心,自己睇書或單獨的教學就明顯更吸收。
因為係細仔,剛開學未夠十歲,要等下年小六才可以申請資優學苑。

想請教我而家可以係邊度搵科學、數學課程給他?
你小朋友升中未?
有冇數理出色,又不太傳統的中學介紹?

醒目開學勳章 貢獻勳章

07mama 發表於 18-1-26 12:40
我仔一直被老師說不專心,在一般津貼學校,成績不錯。因為學校少互動,所以唔專心,自己睇書或單獨的教學 ...
你可以留意一下中大同科大,都有搞資優課程
我兒未升中,今年小五,一般聽人講九龍3間男校都比較自由
以我所知,有好幾間直資都幾好,但係咪數理出色就唔清楚,但學校教得幾深,對數理資優嚟講,都有可能會"太淺",所以我比較傾向搵間學校比較包容,容許學生自由學習

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-26 14:07
你可以留意一下中大同科大,都有搞資優課程
我兒未升中,今年小五,一般聽人講九龍3間男校都比較自由
以我 ...

你仔今年申請資優教育?收到通知未?
最近我既直資有想過 培基、德信、另外沙田循道衛理⋯
真道朋友讀緊,都好自由學習的
其他區唔太清楚

醒目開學勳章 貢獻勳章

07mama 發表於 18-1-26 17:34
你仔今年申請資優教育?收到通知未?
最近我既直資有想過 培基、德信、另外沙田循道衛理⋯
真道朋友讀緊, ...
我兒係上年(小四) 報名架,應該差唔多時間出結果喇!

其實每個孩子都唔同,最好係佢自己去睇一睇學校open day,有乜係佢鍾意嘅,再重點搵提供呢d 野嘅學校,從中選擇!
其中,有朋友建議過,要睇埋高中可選科目

恐龍家